DOK BOMBE PLJUŠTE NA NJEZIN GRAD...

VIDEO, FOTO: 'BOJIM SE DA ĆU VEČERAS UMRIJETI, PRESTANITE NAS BOMBARDIRATI' Malena Bana (7) iz Alepa na Twitteru piše o grozotama koje doživljava

 Twitter

'Jako se bojim da ću večeras umrijeti. Ove bombe će me ubiti', govori sedmogodišnja Bana Alabed i prstima čepi uši dok stoji kraj prozora i sluša bombe koje padaju negdje u tami.

'Ne više, čujete li ovo?', pita dok djeca plaču u pozadini.

Bana iz Alepa ne sjeća se mirnih trenutaka u svom životu u Siriji: tek je malo starija od sukoba koji tamo traje nepunih šest godina.

Njezin rodni grad poprište je borbi između pobunjenika koje podupire SAD i sirijske vlade od 2012.

U srpnju ove godine snage predsjednika Bašara al-Asada prekinule su sve putove prema pobunjeničkim četvrtima grada ostavivši tako 250.000 stanovnika grada zatočenima.

Međutim, situacija se pogoršala od prekida primirja prije dva tjedna što je dovelo do novih bombardiranja i preuzimanja grada od strane sirijskih vojnika koje podupiru ruske snage.

Bana svoje poruke svijetu šalje putem Twittera, a u njima opisuje kako je živjeti u konstantnom strahu otkako su zračni napadi počeli.

- Želim mir. Ne mogu izaći van jer nas neprestano bombardirate. Molim vas da prestanete - napisala je u jednom tweetu.

U drugom je napomenula kako želi biti učiteljica no kako ovaj rat ubija njen san.

- Dajte mi da učim engleski i matematiku - napisala je.

Njezin profil ubrzo je pridobio pažnju u, ali i izvan Sirije - u manje od dva tjedna prikupila je više od 25.000 pratitelja.

Bana je premlada da bi doživjela horore o kojima piše: primjerice, uz fotografiju bombardirane zgrade koju je objavila napisala je kako je to bila kuća njezinog prijatelja koji je sada mrtav.

U Alepu je prošlog tjedna umrlo više od 100 djece, izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija. Organizacija 'Save the Children' procjenjuje kako su više od polovice stradalih djeca.

Nova školska godina počela je ovog tjedna, no mnoge škole koje su pogođene u zračnim udarima su zatvorene. Bana nije bila u školi od prošle godine. Sedmogodišnjakinji s tweetovima pomaže njezina majka Fatemeh, koja je studirala engleski tri godine. Sve objave su Banine ideje, osim ako posebno nisu potpisane s Fatemeh. Njezina majke također objavljuje video snimke i fotografije Bane i njezine braće, petogodišnjeg Mohameda i trogodišnjeg Noora.

Jedan od videa objavljen je u ponedjeljak ujutro, a pokazuje troje djece kako se maze u krevetu: 'Pozdrav svijete, još uvijek smo živi', napisala je Bana.

Nakon ovog objavila je i video u kojem malena govori kako se sinoć dogodilo čudo jer su spašeni.

- Bombe su direktno pogodile jednu stranu naše kuće - kazala je.

Njezina majka suočava se s brojnim kritikama ljudi koji ju optužuju kako koristi svoje dijete kako bi poslala političke poruke, posebice u objavama namijenjenima ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji pruža veliku potporu Asadovim snagama.

No u razgovoru za BBC Fatemeh je kazala kako je takvi stavovi uznemiruju.

- Sve riječi dolaze iz srca i sve su istinite - komentirala je Fatemeh.

Obitelj je u bezizlaznoj situaciji. Fatemeh napominje kako na tržnici nestaje voća i povrća , a kako je kada je Noor završio u bolnici nedavno, obitelj vraćena kući jer više nije bilo lijekova.

Bana je otvorila profil na Twitteru jer joj nije jasno zašto joj svijet ne želi pomoći.

- Ona samo želi da svijet čuje naš glas. Mi nismo teroristi. Mi nismo ISIS. Mi smo ovdje nevini - kazala je Fatemeh govoreći o civilima zatočenima u gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:47