TRAGEDIJA U RIO DE JANEIRU

VIDEO FOTO U rušenju tri poslovne zgrade poginulo 5 osoba, šest ranjeno

Sumnja se da su ilegalni građevinski radovi na vrhu najviše zgrade uzrok urušavanja
 AFP PHOTO/ARI VERSIANI

RIO DE JANEIRO - Najmanje 16 ljudi je nestalo nakon što su se tri poslovne zgrade srušile u povijesnom središtu Rio de Janeira pri čemu je poginulo pet osoba, a još šest je ozlijeđeno, javlja AFP. Do urušavanja, koje se dogodilo u srijedu navečer nedaleko od zgrade lokalnog kazališta, došlo je zbog navodnih konstrukcijskih problema.

Gradski dužnosnik Marcio Mota priopćio je kako su spasilačke ekipe, koje od urušavanja ne prestaju kopati po ruševinama u potrazi za preživjelima, pronašle još dva tijela što je broj poginulih podigao na pet.

- Naš je prioritet pronaći sva tijela i moguće preživjele iako se to počinje činiti nevjerojatnim - izjavio je Mota.

Među šest ozlijeđenih je i jedna žena s teškom ozljedom glave zbog čega je završila na operaciji.

Ovaj je incident podigao mnogo prašine oko problematičnosti brazilske infrastrukture pošto se zemlja, čije gospodarstvo predvodi Južnu Ameriku, priprema za Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. i ljetne Olimpijske igre 2016. U proteklih nekoliko mjeseci dogodilo se nekoliko eksplozija zbog curenja plina, smrtonosnih nesreća u zabavnim parkovima zbog lošeg održavanja te nekoliko masovnih sudara zbog neispravnih vozila.

Svjedoci pričaju kako su prije urušavanja zgrade čuli eksploziju nakon koje je uslijedilo podizanje velikog oblaka prašine i dima. Gradonačelnik Rija Eudardo Paes izjavio je kako uzrok nesreće još nije poznat, no vjerojatno se radi od 'konstrukcijskom problemu' koji je doveo do rušenja 20-terokatnice, 10-terokatnice i manje poslovne zgrade s četiri kata.

Ministar zdravstva Sousa Aguiar napomenuo je kako su zgrade bile uglavnom prazne kada je došlo do urušavanja, no da utrka za pronalazak preživjelih još traje.

- Vjerujemo da možemo naći ljude u prostorima gdje ima zraka. Činimo sve u našoj moći da spriječimo daljnje urušavanje - pojasnio je Aguiar.

Glasnogovornik policije Rodrigo Pimentel rekao je novinarima kako su 'ilegalni građevinski radovi' obavljani na vrhu najviše zgrade.

- Možda je to utjecalo na strukturu zgrade. Građevinski je materijal bio spremljen unutar zgrade, što je također možda uzrok urušavanja koje se dogodilo iznenada, bez najave - rekao je Pimentel.

Hrpa ruševina prekrila je obližnju ulicu, a debeli sloj prašine prekrio je parkirana vozila.

Brazilske vlasti se utrkuju s vremenom kako bi sagradile ili obnovile 12 stadiona diljem zemlje prije početka održavanja Svjetskog prvenstva 2014. Prošlog je mjeseca FIFA uputila upozorenje Brazilu oko kašnjenja u izvođenju radova te da se očekuje da sve bude spremno za jedno od najvažnijih svjetskih sportskih natjecanja. Brazilu treba više od 11 milijardi dolara kako bi obnovio ceste, povećao kapacitete hotele, pojačao sigurnost te razvio telekomunikacijsku mrežu prije 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 12:36