NAJOPASNIJI POSAO

VIDEO Meksiko: Narkodileri oteli jedinu i zadnju policajku u gradu

Vlasti tragaju za njom, ali sumnjaju da će je pronaći živu. Sve je više žena na čelu policije u Meksiku iako su gangsteri prema njima jednako nemilosrdni
 AFP

CIUDAD DE JUAREZ - U Guadalupeu, meksičkom gradiću smještenom u dolini Ciudad de Juareza, zloglasnog krijumčarskog gnijezda i vruće točke transporta narkotika na američko tržište, započela je potraga za jedinim preostalim članom policije u tom gradu, prenosi agencija AP. Nije poznato tko vodi potragu.

Kako prenose mediji, posrijedi je policajka Erika Gandara, 28-godišnjakinja, nestala 23. prosinca. Vjeruje se da ju je otela jedna od tamošnjih narkobandi.

Koridor za trgovce

Dolina grada Juareza u kojem je Gandara radila užurbani je koridor koji koriste trgovci drogom i izuzetno opasno mjesto za policiju i vojsku. Karteli koje se bore za prevlast nad njim su Sinaloa i Juarez.

Policajci su tu, kao i u mnogim drugim područjima u Meksiku, izumiruća vrsta. Mjesta lokalnih šerifa teško se popunjavaju, što ne čudi s obzirom da je pojas s te strane američko-meksičke granice postao smrtonosniji od nekih svjetskih ratnih zona. Meksički mediji ističu kako zbog takve situacije policijske snage sve češće vode i čine žene. Gandarina postaja prije godinu dana brojila je osam članova.

Zamaskirana banda

Tjedan dana nakon što im se djevojka priključila, jedan je policajac poginuo, a ostali su, jedan za drugim, u idućih godinu dana, predali ostavke. Gandara je jedina koja je ostala. Kako je izvjestio ured tužitelja, Gandarina obitelj nije prijavila njen nestanak, no neki mediji prenijeli su da ju je iz obiteljskog doma otela zamaskirana banda. Vlast je pokrenula potragu proglasivši je nestalom, no čini se da prije tragaju za njenim tijelom nego za njom živom.

Od njena nestanka u Guadalupeu su se dogodila već dva ubojstva. Prethodni šef policije u tom gradu ubijen je na dužnosti i Guadalupe otada naprosto nije uspio naći njegovu zamjenu.

Hrabre Meksikanke vode policiju

Nedostatak policijskih kadrova problem je u Meksiku. Vlast se bori da obuzda rat između narkokartela, paralelnih vladara s južne strane Rio Grandea. No mnogi smatraju da je vlada već izgubila. Sve je više žena na čelu policije iako su gangsteri prema njima jednako nemilosrdni.

Jedna od njih, Hermila Garcia (36) , ‘La Jefa’ (Šefica - na slici), ubijena je ovaj mjesec. Dok se vozila na posao put su joj prepriječila vozila iz kojih su izletili ubojice. ‘Šefica’ je bila samo dva mjeseca. Najmlađa od hrabrih Meksikanki na čelu policije je Marisol Gonzales (20) . Studentica kriminalistike dobila je posao jer ga nitko drugi nije želio. Nije ni čudo kad se zna da je u Calderonovu ‘ratu protiv droge’ izginulo 30.000 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:52