PLITKO MORE

VIDEO: NAJMANJE 40 BJELOGRLIH DUPINA NASUKALO SE NA FLORIDI Šestero je već uginulo

Čuvari parka i radnici američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) nastoje održati kožu dupina vlažnom dok ne dođe plima i ne otplivaju
 YouTube

MIAMI - Deseci dupina nasukali su se u nacionalnom parku Everglades na jugozapadu Floride, a čuvari parka i zaposlenici u službama za zaštitu prirode pokušavaju ih održati na životu do dolaska plime koja bi im omogućila povratak u more, izjavila je u srijedu glasnogovornica parka.

Oko 30 dupina nasukalo se u plićaku, a 10 ih je na obali u zabačenom dijelu Evergladesa u Meksičkom zaljevu. Dupini su primijećeni u utorak, rekla je glasnogovornica parka Linda Friar.

Od onih koji se nalaze na obali, šestero je uginulo, a radnici pokušavaju preostalima pomoći da se domognu mora, rekla je Friar.

Pretpostavlja se da je riječ o bjelogrlim dupinima, koji inače obitavaju u dubljim morima u tropskim i umjerenim područjima.

"Bjelogrli dupini često se nasukavaju. Oni naginju k tome", rekla je glasnogovornica, dodajući kako "običavaju ponovno se nasukati" nakon što ih se spasi.

Čuvari parka i radnici američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) nastoje održati kožu dupina vlažnom dok ne dođe plima i ne otplivaju, pojasnila je Friar.

"Ovo područje parka vjerojatno predstavlja najveći izazov na nešto ovakvo. Kad nastupi oseka, ostaju stotine metara plitkih sprudova", rekla je, dodajući kako bi akcija spašavanja dupina mogla potrajati nekoliko dana.

Bjelogrli dupini obično putuju u jatima od 25 do 30 jedinki. Odrasli bjelogrli dupini teže između tisuću i tri tisuće kilograma. Ženke dosežu dužinu od 3,7 metara a mužjaci narastu i do 5,5 metara, objavila je NOAA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:40