ČUDO MEDICINE

VIDEO: REVOLUCIONARNI ZAHVAT Američkom vojniku transplantirali obje ruke: 'Imam osjećaj kao da sam se ponovno rodio'

 YouTube

Američkom ratnom veteranu Brendanu Marroccu kirurzi bolnice Johns Hopkins, pod vodstvom dr. Andrewa Leeja, transplantirali su obje ruke koje je izgubio prije pet godina u Iraku. U bombaškom napadu Marrocco je izgubio ne samo ruke već i obje noge.

Teže bez ruku

Ta dvostruka transplantacija učinit će mu život znatno kvalitetnijim i lakšim, a kako je rekao sam 26-godišnji Njujorčanin poslije 13-satne vrlo komplicirane operacije, veseli se da će ubuduće opet moći voziti automobil i plivati jer se pokazalo da mu se u ruke polako vraća funkcija.

Od operacije su prošla tek dva mjeseca, a liječnici su optimisti i uvjereni da će njegov oporavak biti potpuno završen za dvije ili tri godine.

Kirurški tim koji su činili vodeći liječnici Johns Hopkins bolnice izveo je dvostruku transplantaciju ruku , uključio je i inovativno liječenje, tzv. alotransplantaciju koštane srži donora. Na taj se način željelo smanjiti mogućnost odbacivanja organa, kao i količinu lijekova, tzv. imunosupresiva, nužnih nakon transplantacija. Marrocco je rekao da ne zna puno o svom donoru, ali mu je za dar beskrajno zahvalan.

Nakon što je preživio ranjavanje, Marrocco je često govorio da se dobro osjeća i s protezama na nogama, ali se teško mirio s činjenicom da nema obje ruke, odnosno da je baš u svemu ovisio o pomoći drugih i da, primjerice, sam ne može uzeti čak ni čašu vode.

Vraćam se u bazen!

“Ruke su bazične, one nam trebaju svakog trenutka u životu i kad ih nemate, shvatite što to znači”, rekao je Marrocco i dodao da mu je najveća želja voziti crni Dodge Charger koji je tri godine parkiran u njegovoj garaži. “Volim voziti. Ja se stvarno osjećam kao da sam ponovno postao sportaš”, dodao je Marrocco.

Dakako, ne očekuje da će postati najbolji u nogometu, njegovu inače omiljenom sportu, ali plivanje će sigurno, tvrdi, biti izazov. Njegovo dobro raspoloženje i optimizam znak su liječnicima da bi se potpuni oporavak njegovih transplantiranih ruku mogao dogoditi za dvije do tri godine. “On je mlad čovjek s ogromnim optimizmom i vrlo uporan pa mislim da mu je samo nebo granica”, rekao je dr. Jaimie Shores, direktor odjela za transplantacije bolnice Johns Hopkins.

Marrocco je objasnio da već pokušava koristiti ruke premda još nema osjećaj u prstima jer on ovisi o spororastućim živcima i malim mišićima, što bi se s vremenom moralo dogoditi. “Pretpostavljam da će kontinuirano korištenje ruku povećavati njihovu funkciju”, rekao je Shores. Ova transplantacija bila je tek sedma dvostruka transplantacija ruku ili šaka dosad u SAD-u.

Inače, Marrocco je na konferenciji za novinare pokazao neke mogućnosti svojih novih ruku pa se tako pred novinarima uspio i počešljati dva mjeseca nakon operacije koja je obavljena 18. prosinca prošle godine. Iz bolnice je izašao prije dva dana, a liječenje će nastaviti u vojnoj bolnici Walter Reed u Bethesdi. Profesor Lee je rekao da nakon tako velike operacije živcima treba vremena za regeneriranje. Prosječno rastu oko centimetar mjesečno. Dodao je da će oporavak biti spor, ali u konačni dobar ishod ne sumnja.

Nada za druge

Podaci govore da je u Iraku ili Afganistanu tristotinjak američkih vojnika izgubilo ruku ili šaku, a transplantacije mogu značajno poboljšati kvalitetu njihova života u odnosu na proteze koje se inače upotrebljavaju kao nadomjestak. Profesor Lee učinio je dosad nekoliko transplantacija podlaktice ranjenih vojnika, no ova je bila najkompliciranija dosad.

Naglašava da će u oporavku Marroccu pomoći i transplantacija koštane srži donora jer se tako smanjuje količina lijekova protiv odbacivanja transplantiranih organa. Umjesto kombinacije nekoliko njih, dovoljan je samo jedan. Minimiziranje takvih lijekova vrlo je važno jer se tako smanjuje mogućnost nuspojava i rizik od raka.

Ovaj novi imunosupresivni pristup omogućit će više transplantacija, primjerice, lica, a za primjenu je novac dala država kako bi se pomoglo američkim ratnim veteranima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:10