UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Kijevom odjekuju eksplozije i pucnjava, Zelenski: ‘Ovo će biti najteža noć, snažno će nas napasti‘

U dramatičnoj video poruci ukrajinski predsjednik upozorio da će Rusi noćas pokušati osvojiti Kijev

Rat u Ukrajini

 Afp

Ključni događaji

- Drugi je dan ruske invazije na Ukrajinu

- Kijevom od jutra odjekuju snažne eksplozije, na ulicama se vode žestoke borbe

- Ukrajinci masovno bježe od rata prema srednjoj Europi

- Putin pozvao ukrajinske vojnike na puč

- Rusija tvrdi da su spremni poslati izaslanstvo u Minsk na pregovore s Ukrajinom

- Zelenski prozvao europske čelnike da 'presporo' reagiraju

- EU će zamrznuti imovinu Putinu i Lavrovu, isto objavila i Bijela kuća

- EU izglasao nove sankcije Moskvi, ciljaju većinu ruskog bankarskog sektora

image

Karta s lokacijama napada u prva dva dana invazije

image

Invazija na Kijev


NOVO 0.08 Ukrajina je u petak odbacila izvješća da je odbila rusku ponudu za mirovnim pregovorima, javljaju agencije.

Glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Serhij Nikiforov rekao je na Facebooku: "Moramo zanijekati izjave da smo odbili mirovne pregovore".

"Ukrajina je bila spremna i ostaje spremna na razgovore o okončanju borbi i o miru. To je naše nepromijenjeno stajalište", naglasio je. "U ovom trenutku, strane se konzultiraju o mjestu i vremenu održavanja pregovaračkog procesa".

"Što prije pregovori počnu, veće su šanse za povratak normalnom životu", naglasio je.


23:56 Rusija je u petak navečer vetom zaustavila usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti kojom se iskazivalo "žaljenje" zbog njezine invazije na Ukrajinu. U tome je, međutim, ostala izolirana.

Kina je bila suzdržana što zapadne zemlje tumače kao znak ruske međunarodne izolacije.

"Suzdržati se znači osuditi", rekao je neimenovani diplomat AFP-u.

Suzdržani su bili i Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija, a ostalih 11 članica Vijeća bilo je za.

Kako bi se osiguralo da ove tri zemlje ne budu protiv, tekst nacrta je ublažen pa je umjesto "osude" iskazano "žaljenje" ruskim napadom. U tekstu se Rusija poziva da odmah povuče svoje snage iz Ukrajine i podržava se njezin teritorijalni integritet i suverenitet.

Ukrajinski veleposlanik pri UN-u Sergij Kislicja rekao je prije glasanja da ono predstavlja "trenutak istine".

"Saznat ćemo tko je na pravoj strani", rekao je pozirajući fotografima s ukrajinskom zastavicom u ruci i okružen veleposlanicima zemalja EU-a.

O nacrtu rezolucije, koju su zajednički predložile Sjedinjene Države i Albanija, sada će glasati Opća skupština UN-a gdje pravo veta ne postoji.

Gotovo ista situacija zbila se 2014. kad je Rusija anektirala Krim. Kina je i tada bila suzdržana u Vijeću sigurnosti, a rezolucija je dobila većinu na Općoj skupštini.


23:45 U kasnim večernjim satima na Twitteru su objavljene najnovije snimke pucnjave u Kijevu.


23:33 Ministarstvo obrane Rusije priopćilo je da su ruske snage ušle u ukrajinski grad Melitopolj te da nisu naišli na otpor, prenosi agencija Tass.

BBC nije mogao provjeriti točnost ove tvrdnje, ali ukrajinski predsjednik rekao je da su u tijeku velike borbe za grad.

Melitopolj je grad od 150.000 stanovnika i nalazi se na jugoistoku Ukrajine blizu Krima i Azovskog mora.


23:29 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski večeras je poručio u dramatičnom obraćanju da će ova noć biti najteža do sada.

- Neprijatelj će snažno napasti, mi se moramo oduprijeti. Noć će biti jako teška, ali dočekat ćemo izlazak sunca. Mnogi gradovi naše države su na udaru: Černjihiv, Sumi, Harkiv, naši dečki i djevojke u Donbasu, gradovi na jugu, osobito Kijev. Ne smijemo izgubiti glavni grad, poručio je.

- Sada se odlučuje o sudbini Ukrajine, rekao je.


22:35 Ukrajina i Rusija dogovaraju mjesto i vrijeme za razgovore, rekao je glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, javlja novinarka Reuters na Twitteru.

- Kijev je spreman razgovarati o primirju i uspostavi mira, poručio je.

- Moram demantirati izvješća da smo odbili razgovore. Ukrajina je spremna razgovarati o okončanju borbi i uspostavi mira. To je naš nepromijenjen stav. Pristali smo na ponudu ruskog predsjednika. U ovom trenutku, sukobljene strane dogovaraju mjesto i vrijeme održavanja pregovaračkog procesa. Čim prije počnu razgovori, to će biti veće šanse da se život vrati u normalu, rekao je Serhij Nikiforov.

Ranije je State Department izrazio sumnju da Rusija želi diplomatski put, poručivši da Putin mora prvi zaustaviti napredovanje vojske i vratiti se na početne položaje.


22:20 Kijevom odjekuju sirene za zračnu uzbunu. Na grad padaju projektili. Novinar BuzzFeeda javlja da su se u pet minuta čule tri snažne eksplozije koje su osvijetlile nebo nad prijestolnicom. Očevici kažu da se u zapadnom dijelu grada čuje pucnjava.


22:15 BBC je prenio videozapis koji prikazuje sukobe u ukrajinskom gradu Melitopolu. Prema izvješćima s terena, granatirana je bolnica, a projektil je pogodio onkološki odjel na kojemu je izbio požar.


21:56 Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izvijestila je da se SAD planira priključiti Europskoj uniji u nametanju sankcija Vladmiru Putinu i Sergeju Lavrovu.

Osim zamrzavanja imovine Putina, Lavrova i drugih članova vlade zaduženih za nacionalnu sigurnosti, Psaki je rekla da će američke sankcije uključivati i zabranu putovanja u SAD. Detalji sankcija bit će objavljeni uskoro.


21:45 Hakeri iz Anonymousa izvijestili su na Twitteru da su provalili u bazu podataka ruskog Ministarstva obrane te su došli u posjed privatnih podataka. Na Twitter su također objavili screenshotove navodno ukradenih podataka i objavili link gdje se mogu skinuti podaci iz ministarstva.


21:40 Humanitarna organizacija Liječnici bez granica donijela je odluku o obustavi svih aktivnosti njihovih djelatnika uslijed eskalacije sukoba. Istaknuli su da neće napuštati Ukrajinu.


21:23 Američki State Department odbacio je ponudu ruskog predsjednika Vladimira Putina za pregovorima o Ukrajini rekavši da nije riječ o pravoj diplomaciji, prenosi CNN.

- Da bi se diplomatski razgovori mogli održati, ruska vojna akcija u Ukrajini mora prestati i ruske snage moraju se povući, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

- SAD do sada nisu vidjele nikakve naznake da je Putin bio spreman dopustiti uspjeh diplomacije.

Podsjetimo, Kremlj je tijekom dana izvijestio da je Putin spreman za pregovore na visokoj razini s ukrajinskim izaslanstvom u Bjelorusiji.


21:20 Od čitatelja iz Kijeva dobili smo snimku helikoptera kako nadlijeće jednu od glavnih prometnica u Kijevu.


21:13 Sjedinjene Američke države planiraju već danas nametnuti sankcije Vladimiru Putinu, prenosi CNN citirajući dva izvora bliska vrhu vlasti. Joe Biden već je uveo sankcije ruskim bankama i bogatašima.

Osim Putina sankcije će vjerojatno biti uvedene i za njegove najbliže suradnike.


21:10 Današnje satelitske snimke pokazuju nekoliko velikih razmještaja vojnih snaga i oko 150 transportnih helikoptera na jugu Bjelorusije, izvijestila je privatna američka tvrtka, a prenosi Reuters.


21:05 Švicarska je najavila da će provoditi najnoviji režim sankcija koje je Europska unija najavila protiv Rusije i osigurati da njezine banke prekinu svaki konktat s ruskim pojedincima i institucijama, prenosi Bloomberg.

- Zabranjen je ulazak u nove poslovne odnose s osobama i tvrtkama koje se nalaze na zadnjem popisu EU-a, izvijestila je švicarska vlada. Na listi su 363 osobe i četiri tvrtke.

Istaknuti švicarski ministri naglasili su da njihova zemlja zauzima čvrsti stav prema ruskoj eliti, bez obzira na to što Švicarska neće nametnuti sankcije Rusiji.


21:00 Stiglo je pojašnjenje zbog čega je ruski regulator Roskomnadzor odlučio djelomično ograničiti pristup Facebooku ruskim korisnicima.

Nick Clegg, potpredsjednik Mete, rekao je da je Facebook odbacio zahtjev ruskih vlasti da se zaustavi provjera istinitosti tvrdnji (fact-checking) za četiri novinska portala u Rusiji. Zasad nije jasno što će značiti djelomične restrikcije koje su ruske vlasti najavile.


20:44 Ukrajinska veleposlanica u SAD-u Oksana Markarova izvijestila je da ruska vojska nije ostvarila zacrtani plan u Ukrajini.

- Neprijatelj je očito bio iznenađen rezultatima vojnih snaga i dobrovoljaca koji brane integritet naše zemlje.

Također je izvijestila da su ruske snage zarobile 92 djelatnika nuklearne elektrane Černobil prilikom okupacije.


20:26 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izvijestio je preko Twittera da se u Kijevu čulo pet eksplozija u razmaku od tri do pet minuta u blizini termoelektrane TEC-6. Također je napisao da su hitne službe na putu prema toj lokaciji.

- Situacija je za Kijev, bez pretjerivanja, prijeteća. Noć će biti jako teška, rekao je Kličko, a prenosi BBC.


19:39 Britanski mediji izvještavaju o snažnim eksplozijama u Kijevu.

- Projektili padaju na grad, izvijestila je dopisnica BBC-a.


19:26 BBC je potvrdio vijest da je Europska unija nametnula sankcije Vladimiru Putinu i Sergeju Lavrovu. Riječ je o zamrzavanju imovine unutar granica Europske unije, ali ne i zabrani putovanja.

Diplomatski izvori pojašnjavaju da zabrana putovanja nije opcija jer se time isključuje mogućnost sudjelovanja dvojca na eventualnim mirovnim pregovorima na europskom tlu.

- Želim naglasiti da se Putin našao u društvu s Aleksandrom Lukašenkom iz Bjelorusije i Bašarom al-Assadom iz Sirije, jedinim čelnicima u svijetu kojima su dosad nametnute sankcije, poručio je Josep Borrell.


19:18 Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da će njegova zemlja uskoro nametnuti sankcije protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i šefa diplomacije Sergeja Lavrova.

- Johnson je pozvao čelnike zemalja članica NATO-a da poduzmu hitne mjere kako bi se Rusija izbacila iz sustava Swift kako bi se Putinu i njegovu režimu nanijela maksimalna šteta, navodi se u priopćenju iz britanske vlade.


19:11 U potezu bez presedana, papa Franjo osobno je posjetio veleposlanstvo Rusije kako bi izrazio zabrinutost zbog rata u Ukrajini, izvijestili su vatikanski dužnosnici.

Pape obično primaju veleposlanike i šefove država u Vatikanu, a prema diplomatskom protokolu, vatikanski šef diplomacije poziva veleposlanika na razgovor.

Papa Franjo je, u potezu koji dosad nije učinio nijedan njegov prethodnik, napustio Vatikan i manjim bijelim automobilom se zaputio prema ruskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici. Proveo je ondsje nešto više od pola sata.

- To je znak njegove ljutnje zbog invazije na Ukrajinu i njegove spremnosti da osobno apeira na okončanje sukoba, prenosi Euronews.


18:42 Čelnici NATO-a rekli su u petak da će rasporediti dodatne snage na istoku Europe nakon invazije Rusije na Ukrajinu, rekavši da je Moskva ranije lagala o svojim namjerama.

"Nikoga ne smije zavarati baraža laži ruske vlade", poručilo je 30 čelnika u zajedničkom priopćenju objavljenom nakon virtualnog samita kojem je predsjedao glavni tajnik Jens Stoltenberg.

"U tijeku je značajno dodatno obrambeno raspoređivanje snaga u istočnom dijelu Saveza", stoji u priopćenju, u kojem se ne iznosi više pojedinosti o toj namjeri.

- Narod Ukrajine vodi borbu za slobodu suočeni s ničim izazvanom ruskom invazijom. Žalimo zbog ljudskih žrtava, ogromne patnje i uništenja. Pozivamo Rusiju da zaustavi besmisleni rat, rekao je. Opširnije pročitajte OVDJE.

image

Jens Stoltenberg

Kenzo Tribouillard/AFP

18:37 Dopisnica BBC-a iz Ukrajine izvijestila je o stanju u Kijevu, posebice o velikim gužvama na željezničkom kolodvoru.

Veliki broj ljudi pokušava napustiti grad vlakom pri čemu funkcionira 80% voznog reda, ali uz velika kašnjenja.

Naoružani policajci propuštaju putnike dok se vagoni ne napune, čak i osobama bez vozne karte.

- Žene i djeca prvi. Slušajte naredbe ili ćemo pucati, govori policajac ljudima.

Mnogi restorani i kafići su zatvoreni, a još uvijek su otvoreni neki dućani s prehrambenim namirnicama. Javni prijevoz nije u funkciji, osim podzemne željeznice. Preko noći brojne obitelji s malom djecom sklonište su potražile u metro.


18:27 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je novi videozapis na Facebooku. Na snimci je sa svojim najbližim suradnicima ispred ureda predsjednika u sjedištu vlade u Kijevu. Na taj način želio je demantirati glasine da je pobjegao.

- Tu smo, u Kijevu. Branimo Ukrajinu, napisao je.


18:12 Stižu izvješća o snažnim eksplozijama u Harkivu, drugi najveći grad u Ukrajini.

Na Twitteru su objavljeni videozapisi koji, kao se navodi, prikazuju eksplozije u industrijskoj zoni Harkiva.


18:00 Visoki američki dužnosnik ministarstva obrane izvijestio je novinare Pentagona kako se vjeruje da je Rusija pokrenula napad amfibijama iz Azovskog mora na luku Mariupolj koji uključuje iskrcavanje tisuća vojnika pomorske pješadije zapadno od strateške luke, javlja The Guardian.

Videozapis koji je ranije objavljen na društvenim mrežama prikazuje kolonu ruskih oklopnih vozila, koja se kreće kroz Primorsk, grad smješten između Melitopola i Mariupolja.

Američki dužnosnik rekao je da je opća pretpostavlja da će krenuti prema sjeveroistoku, prema Mariupolju i regiji Donbas.


17:30 Ruska regulatorna agencija RossComNadzor najavila je da će započeti djelomično ograničavanje pristupa Facebooku/Meti zbog "povrede prava na slobodu govora".


17:25 Marija Zaharova, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova upozorila je da bi Moskva ozbiljno odgovorila na eventualni ulazak Finske i Švedske u NATO savez.

- Ako se bilo koja nordijska zemlja pokuša pridružiti NATO savezu to bi imalo ozbiljne vojne i političke posljedice te bi se od naše zemlje zahtijevalo da poduzme recipročne korake, prenose ruske novinske agencije.

- Privrženost finske vlade politici vojne neutralnosti važan je faktor u osiguravanju stabilnosti i sigurnosti u sjevernoj Europi, rekla je Zaharova. Opširnije pročitajte OVDJE.


17:26 Granate su pogodile dom za nezbrinutu djecu u gradiću udaljenom 40 kilometara od Kijeva, ustvrdio je glavni državni odvjetnik u Ukrajini.

Irina Venediktova napisala je na Facebooku da je krhotina ruskog projektila pogodila dječji dom u kojemu je zbrinuto 50 djece. Poručila je da nema žrtava i napomenula da se poduzimaju mjere za evakuaciju djece. U isto vrijeme, ukrajinski dužnosnici javljaju da su mnoga djeca ozlijeđena u ruskom granatiranju grada Okhtyrka u oblasti Sumy.


17:19 Amnesty International optužio je Rusiju za "očigledno zanemarivanje života civila" tijekom invazije na Ukrajinu.

Tvrde da Rusija laže o upotrebi precizno navođenog oružja te da umjesto toga izvodi neselektivne napade koristeći balističke projektile i drugo eksplozivno oružje.

- Takvi napadi mogli bi se okarakterizirati kao ratni zločin, tvrde u izvješću, navodeći tri incidenta u kojima je poginulo šest civila.


17:06 UNHCR izvijestio je kako je 50.000 Ukrajinaca napustilo domovinu od početka invazije u susjedneeuropske zemlje. U Poljsku je otišlo 30.000 Ukrajinaca, a u Moldaviju 17.500 ljudi.


17:03 Vijeće Europe suspendiralo je članstvo Rusije iz svog tijela zbog invazije na Rusiju, javlja AFP.


16:53 Britansko Ministarstvo obrane priopćilo je da se glavnina ruskih snaga, koja napreduje prema ukrajinskoj prijestolnici, udaljena 50 kilometara od centra grada.

- Ruska oklopna vozila napreduju na novoj ruti, nakon što nisu uspjeli zauzeti Černihiv na sjeveru Ukrajine. Nastavljamo pratiti izvješća o sporadičnim sukobima između ruskih i ukrajinskih vojnika u predgrađu sjevernog dijela Kijeva, naveli su na Twitteru prenoseći obavještajne podatke.


16:50 Mihail Hodorkovski, nekad najmoćniji ruski oligarh i Putinov protivnik, koji je odležao 10 godina u zatvoru, iz Londona je poručio kako vjeruje da je ruski predsjednik sposoban na sve, pa čak i da 'pritisne crveni gumb' kako bi pokrenuo nuklearni rat, javlja The Guardian.

Ako Putin ne bude zaustavljen, mogao bi prijetnju usmjeriti prema drugim zemljama, navodeći kao potencijalnu sljedeću metu koridor između Litve i Kalinjingrada.

Hodorkovski smatra kako bi Zapad trebao protiv Putinove agresije pokazati jedinstvo i osigurati oružje i dobrovoljce za Ukrajinu. Smatra da se Putin osjeća sigurnim zbog 'neodlučnosti Zapada' te da će ga on iskoristiti.

- Ako Zapad ne učini više da pomogne Ukrajini, Putina će to ohrabriti da nastavi dalje, smatra Hodorkovski.


16:34 Ruske snage ponovno su napale Harkiv na istoku Ukrajine. U tijeku je zračni napad i granatiranje na grad.

Roland Oliphant, dopisnik Telegrapha u Ukrajini, na Twitteru je napisao kako se čuje granatiranje iz višecijevnog raketnog sustava.


16:24 Vijeće Europe pokrenulo je postupak suspenzije Rusije iz tog tijela, poručio je poljski premijer Mateusz Morawiecki, prenosi Reuters. Rusija je od 1996. članica tijela koje promiče zaštitu ljudskih prava u EU.


16:20 Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove Josep Borrell potvrdio je da će Vladimir Putin i njegov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov biti stavljeni na listu pojedinaca kojima će EU zamrznuti imovinu u sklopu druge runde sankcija protiv Rusije, koje pripremaju europski šefovi diplomacije.

Kako piše The Guardian, najnovija sankcija više je simbolična no značajna jer se vjeruje da ruski čelnik ne posjeduje nekretnine u inozemstvu.


16:15 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru je napisao kako je još jednom telefonski razgovarao s američkim kolegom Anthonyjem Blinkenom. Zamolio ga je da SAD iskoristi svoj utjecaj kod nekih 'neodlučnih europskih zemalja' koje su protiv izbacivanja Rusije iz Swifta. Kuleba nije naveo koje su to zemlje, ali je poznato da je riječ o Francuskoj, Njemačkoj i Italiji.


16:11 - Vladimir Putin izravno se obratio ukrajinskim vojnicima:

- Uzmite vlast u svoje ruke, čini se da će s vama biti lakše pregovarati nego s bandom narkomana i neonacista koji vladaju Kijevom i čiji je taoc ukrajinski narod - rekao je Putin.


15:52 - Moskva će odgovoriti na sankcije koje su uvele SAD i njihovi saveznici zbog ruske vojne operacije u Ukrajini, izjavila je šefica ruskog Senata Valentina Matvijenko novinarima tijekom svog posjeta Tadžikistanu u petak, prenosi RT.

"Što se tiče recipročnih sankcija... one su spremne", rekla je Matvijenko, dodajući da ruski odgovor neće samo odražavati ograničenja koja su nametnuli Washington i njegovi saveznici, već će pogoditi zapadne zemlje, kako je rekla, tamo gdje boli.

"Svjesni smo slabih točaka Zapada i izradili smo cijeli paket... niz potencijalnih sankcija koje će biti korištene protiv onih zemalja koje su najavile sankcije Rusiji", rekla je, dodajući da "Zapad ima mnogo slabih točaka".

Dužnosnica nije iznijela detalje predloženih sankcija, već je rekla da će mjere biti osmišljene tako da ne naškode samoj Rusiji.


15:45 - Moldavska nacionalna pomorska agencija priopćila je da je brod u "neutralnim vodama" Crnog mora pogođen projektilom, pri čemu su dva člana posade teško ozlijeđena, prenosi The Guardian agenciju AP.

Mornarička agencija u priopćenju navodi da je nepoznato otkuda je i kako lansiran projektil koji je pogodio tanker Millennial Spirit pod zastavom Moldavije. Na brodu je izbio požar te je uništena oprema i čamci za spašavanje. Posada je napustila plovilo opremljena samo prslucima za spašavanje.

Agencija navodi da je tvrtka koja raspolaže tankerom pravna osoba iz Ukrajine, a članovi posade su ruski državljani. Operaciju spašavanja izvele su ukrajinske vlasti, priopćila je moldavska agencija.


15:24 - Ruska invazija bi mogla natjerati pet milijuna Ukrajinaca da pobjegnu u inozemstvo, objavila je u petak humanitarna agencija UN-a. Najmanje 100.000 ljudi u Ukrajini bilo je primorano pobjeći iz svojih domova otkako je Rusija započela invaziju u četvrtak, a nekoliko tisuća ljudi već je pobjeglo u susjedne zemlje poput Moldavije, Rumunjske i Poljske, rekla je glasnogovornica UN-ove agencije za izbjeglice Shabia Mantoo.

Više pročitajte OVDJE.


15:09 - NATO bi trebao odlučnije djelovati u pogledu ruske invazije na Ukrajinu, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan novinarima u Istanbulu. Erdogan je slično kritizirao Europsku uniju zbog nedjelovanja i neuspjeha da "pokaže ozbiljan, određen stav".

Zapadne sile "samo daju mnogo savjeta Ukrajini", rekao je Erdogan i dodao da to "ne priliči ni prijateljstvu ni solidarnosti". Erdogan je istaknuo da se "savjetima nikamo ne može stići". "Kad se pogledaju poduzeti koraci, nema poduzetih koraka", rekao je.

Erdogan je također u svojoj reakciji izbjegao korištenje riječi poput "osuditi" ili "invazija" kako bi opisao ono što se događa, a umjesto toga je rekao da je napad Moskve "neprihvatljiv".

Samit čelnika NATO-a u petak "ne bi se trebao pretvoriti u festival osuđivanja". Umjesto toga, Ankara očekuje da vidi koji se koraci mogu poduzeti da se sukob riješi, dodao je Erdogan.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je u petak Europu da djeluje brže i snažnije u uvođenju sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, optužujući zapadne saveznike za politikanstvo dok ruske snage napreduju prema Kijevu.

Ukrajina je u četvrtak zatražila od Turske da zatvori tjesnac Bospor i Dardanele, koji povezuju Sredozemno i Crno more, s Rusijom prema sporazumu iz 1936. godine. No, Ankara je u petak rekla da ne može spriječiti ruska plovila da uđu u Crno more jer prema sporazumu imaju pravo vratiti brodove u crnomorske baze.

Članica NATO-a Turska graniči s Ukrajinom i Rusijom na Crnom moru i ima dobre veze s objema. Pozvala je Rusiju da prekine svoj napad i izrazila potporu teritorijalnom integritetu Ukrajine. Unatoč valu zapadnih sankcija Rusiji, Turska je rekla da se protivi takvim potezima.


15:07 - Ukrajinski veleposlanik u Hratskoj Vasilj Kirilič zahvalio se petak Hrvatskom saboru, vladi i hrvatskom narodu na podršci Ukrajini koja je suočena s ruskom agresijom.

"Prije svega želio bih se zahvaliti Hrvatskom saboru, vladi Republike Hrvatske i hrvatskom narodu na snažnoj podršci Ukrajini", kazao je novinarima u Hrvatskom saboru ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič nakon usvajanja Deklaracije o Ukrajini.

Hrvatski sabor većinom od 133 glasa za i jednim suzdržanim usvojio je u petak Deklaraciju o Ukrajini kojom najoštrije osuđuje ničim izazvanu agresiju Rusije na njen suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost. Suzdržana je bila Katarina Peović (Radnička fronta).

Kirilič je kazao da je deklaracija "snažna poruka podrške Ukrajincima u ovoj vrlo teškoj situaciji". Napomenuo je da je Hrvatska već prošla kroz ono što sada čeka Ukrajinu jer je "doživjela i zna što znači braniti svoju zemlju".

"Vi ste obranili svoju zemlju, obranit ćemo je i mi", poručio je ukrajinski veleposlanik. "Ne trebamo tuđe, ali ne damo svoje", dodao je.

Kirilič je kazao da se Ukrajina bori protiv "brutalnog imperijalističkog ponašanja Rusije" te da je ukrajinska vojska "snažna duhom" jer brani svoju zemlju.


15:03 - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad pozdravio je u petak u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Vladimirom Putinom rusku invaziju na Ukrajinu, ocijenivši da je riječ o "korekciji povijesti".

"Predsjednik Asad naglasio je da je ovo što se danas događa korekcija povijesti i obnova ravnoteže međunarodnog poretka nakon pada Sovjetskog Saveza", priopćio je Asadov ured.

Više pročitajte OVDJE.


15:00 - Europska unija složila se zamrznuti europsku imovinu koja se povezuje s Vladimirom Putinom i Sergejom Lavrovom zbog invazije na Ukrajinu, prenosi AFP riječi neimenovanog diplomatskog dužnosnika.


14:50 - Na sjeveru Kijeva u tijeku su velike borbe, a u samom središtu grada i civili s kalašnjikovima patroliraju ulicama. Ukrajinci su i srušili jedan most na sjeveru grada kako bi zaustavili prodor ruskih tenkova. Brojna ukrajinska vojna vozila također ulaze u Kijev kako bi obranili grad od ruskih vojnika koji su sve bliže, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova, kako prenosi BBC.

image
Daniel Leal
image
Daniel Leal
image
Daniel Leal
image
Stringer

14:47 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njihove snage opkolile grad Černihiv, udaljen oko 150 kilometara sjeverno od glavnog ukrajinskog grada Kijeva. "Blokada grada Černihiva je završena", rekao je glasnogovornik Igor Konašenkov, prenosi BBC rusku agenciju Interfax.


14:34 - Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako je Rusija spremna za razgovore s Ukrajinom u Minsku, bjeloruskom glavnom gradu, javlja službena ruska novinska agencija RIA Novosti, a prenosi BBC.

No, istaknuo je da bi za tako nešto Ukrajina trebala proglasiti svoj "neutralni status", što bi uključivalo "demilitarizaciju". Rusija cijelo vrijeme inzistira da Ukrajina isključi mogućnost ulaska u NATO.

Glasnogovornik Kremlja podsjetio je da je ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski rekao kako je spreman razgovarati o neutralnom statusu države. "Na početku je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je svrha operacije bila pomoć LNR-u i DNR-u, uključujući demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine. A to je, zapravo, sastavni dio neutralnog statusa", rekao je Peskov, kao prenosi RIA.

Prema njegovim riječima, u tom izaslanstvu bili bi predstavnici ministarstava obrane i vanjskih poslova, kao i predsjedničke administracije. "Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom s predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, koji ga je uvjerio da će biti spreman stvoriti sve potrebne uvjete za dolazak delegacija, osiguravajući njihovu sigurnost i integritet te održavanje pregovora", dodao je glasnogovornik.

Volodimir Zelenski pozvao je Vladimira Putina na dijalog, no još nema naznaka da će Putin pristati na to.

Minsk je značajan u povijesti ove ukrajinske krize jer su tamo potpisani sporazumi o pokušaju okončanja sukoba na istoku Ukrajine koji je izbio 2014. godine. Smatra se da je ruski čelnik poništio te sporazume invazijom na Ukrajinu.

Ranije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da se razgovori ne mogu održati dok ukrajinska vojska ne položi oružje.


14:23 - Oko 200 ruskih helikoptera sudjelovalo je u operaciji u zračnoj luci Antonov kod Kijeva, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane. Ministarstvo tvrdi da je ubijeno 200 vojnika ukrajinskih specijalnih jedinica, dodajući da ruskih gubitaka nije bilo, prenosi BBC rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti.

"Uspjeh desantnih snaga osiguran je suzbijanjem svih sustava protuzračne obrane u blizini mjesta iskrcavanja, potpunom izolacijom područja vojnog djelovanja od zraka i aktivnim radioelektroničkim ratovanjem", priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

BBC ističe da te informacije ukrajinska strana nije potvrdila te ruske tvrdnje još nisu provjerene.

U međuvremenu, ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je kako je od početka invazije ubijeno više od 1000 ruskih vojnika.

James Heappey, niži ministar obrane Velike Britanije, pak, rekao je zastupnicima Donjeg doma parlamenta da je od početka jučerašnje invazije ubijeno 450 ruskih vojnika i 194 Ukrajinaca, uključujući 57 civila. To je veći broj smrtnih slučajeva civila od izvještaja o 25 smrtnih slučajeva, koje je ranije danas navelo Vijeće UN-a za prava.

Heappey je također rekao da novi pripadnici britanskih oružanih snaga idu u Estoniju ranije nego što je planirano te da je ukupno 1.000 vojnika u pripravnosti, kako bi pomogli Ukrajini susjednim zemljama u zbrinjavaju izbjeglica koje bježe iz napadnute zemlje.


14:09 - Europska unija sprema se zamrznuti imovinu ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u sklopu treće runde sankcija Rusiji, piše Financial Times, a prenosi Guardian.

Ministri vanjskih poslova planiraju danas poslijepodne odobriti paket sankcija, zajedno s nizom mjera protiv ruskih banaka i industrije, citira list tri osobe za koje navodi da su upoznate sa situacijom.

Putin i Lavrov neće biti podvrgnuti zabrani putovanja, piše FT, naglašavajući da EU želi barem simbolično zadržati otvorene diplomatske mogućnosti.


14:03 - Papa Franjo susreo se u petak s ruskim veleposlanikom u Vatikanu u ruskom veleposlanstvu kako bi izrazio zabrinutost zbog invazije na Ukrajinu.

Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni rekao je za CNN da je Papa otišao izraziti svoju "zabrinutost zbog rata" u Ukrajini i sastao se s veleposlanikom više od sat i pol. Posjet se smatra neobičnim jer nije u skladu s uobičajenim protokolima.


13:46 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski po drugi se puta danas obratio Moskvi i uputio izravan apel Vladimiru Putinu, pozivajući ga da pregovora s njegovom vladom.

- Želio bih se još jednom obratiti predsjedniku Ruske Federacije. Borbe su u tijeku na cijelom teritoriju Ukrajine. Sjednimo za pregovarački stol da zaustavimo ubijanje ljudi, rekao je Zelenski, kako prenosi BBC.


13:43 - Rusko ministarstvo obrane kaže da su njihove snage preuzele kontrolu nad ključnim aerodromom Hostomel u blizini Kijeva, javlja ruska novinska agencija Interfax.

Tvrde da je pri zauzimanju korišteno 200 ruskih helikoptera i desantne snage. Također se kaže da je Kijev "blokiran sa Zapada", prenosi BBC.


13:40 - Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, kaže da je ukrajinski glavni grad ušao u "fazu obrane", prenosi Reuters.


13:16 Bivši boksački prvak u teškoj kategoriji i sadašnji gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, rekao je da će se zajedno sa svojim bratom Vladimirom Kličkom boriti u "krvavom ratu" koji je uslijedio nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Više pročitajte OVDJE.


13:13 Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski pozvao je građane Europe koji imaju 'borbena iskustva' da se pridruže borbi za obranu Ukrajine, prenosi agencija AFP.


13:08 - U telefonskom razgovoru u petak, kineski predsjednik Xi Jinping rekao je Vladimiru Putinu da Kina podržava Rusiju u naporima za rješavanje ukrajinske krize putem dijaloga, javlja kineska državna televizija CCTV.

Ranije je kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbilo nazvati rusku ofenzivu "invazijom".


12:30 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zove Putina na pregovore.

Kremlj je primio na znanje spremnost ukrajinskog predsjednika da pregovara o mogućem obećanju neutralnosti Ukrajine, ali je rekao da ne može ništa reći o mogućim pregovorima između čelnika dviju zemalja.

- Ovo je nova izjava. Primili smo je na znanje. Izgleda kao pozitivan razvoj događaja, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Više pročitajte OVDJE.


12:25 - Prosvjedi protiv invazije na Ukrajinu izbili su jučer diljem Rusije, a više od 1500 sudionika mirnih demonstracija uhićeno je sinoć u Moskvi, Sankt Peterburgu i 42 druga ruska grada.

U susjednoj Gruziji, bivšoj sovjetskoj republici, tisuće Rusa marširalo je i skandiralo 'net voyne' ('ne ratu') i 'Putin khuylo' ('Putin je kreten').

Više pročitajte OVDJE.


12:20 - Oko 18.000 komada oružja sa streljivom podijeljeno je rezervistima samo u regiji Kijeva od početka ruske invazije u četvrtak, izvijestile su ukrajinske vlasti, kako prenosi CNN. U zajedničkoj izjavi, ministar obrane Oleksij Reznikov i načelnik stožera Oružanih snaga Valerij Zalužnji, izjavili su kako su na putu i nove količine oružja.

- Uskoro ćemo od naših partnera dobiti dodatnu podršku u obliku modernog oružja i drugih resursa, rekli su.


12:15 - Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je napad Rusije na Ukrajinu nazivajući rusku agresiju "dubokom razdjelnicom u povijesti Europe nakon završetka 'Hladnog rata'", rekla je Merkel njemačkoj novinskoj agenciji dpa, kako prenosi Politico. Merkel, koja se povukla iz javnog života nakon umirovljenja, kaže da su njezine misli s ukrajinskim narodom i vladom u Kijevu. Svi napori savezne vlade, EU-a i partnera "da se što prije zaustavi ovaj agresivni rat Rusije i predsjednika Putina imaju moju punu potporu", rekla je Merkel.


12:13 - Ukrajinski projektili pogodili su rusku vojnu bazu u Millerovu, ruskom gradu 16 kilometara od granice dviju zemalja, piše Newsweek, pozivajući se na nepotvrđene objave na društvenim mrežama.


12:02 - Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava priopćio je kako ima izvješća o najmanje 127 civilnih žrtava u Ukrajini, od kojih je 25 ljudi ubijeno, a 102 ozlijeđeno, u "granatiranjima i zračnim napadima". Glasnogovornica Ureda istaknula je kako su te brojke vjerojatno podcijenjene, prenosi BBC.


11:55 - Turska ne može spriječiti ruske ratne brodove da pristupe Crnom moru preko tjesnaca Bospora i Dardanela, kao što je zatražila Ukrajina, zbog klauzule u međunarodnom sporazumu koji omogućuje plovilima da se vrate u svoju matičnu bazu, rekao je turski ministar vanjskih poslova, prenosi The Guardian.

Govoreći u Kazahstanu, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je kako je Turska proučila zahtjev Kijeva, ali da Rusija prema Konvenciji ima pravo vratiti brodove u njihovu matičnu bazu, a u ovom slučaju to je Crno more.

Dakle, čak i ako bi Turska nakon pravnog postupka odlučila prihvatiti zahtjev Ukrajine i zatvoriti tjesnace za ruske ratne brodove, kaže, oni bi bili spriječeni samo da putuju u drugom smjeru, odnosno od svoje matične baze u Sredozemno more.


11:48 - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u petak je rekao da su sankcije koje su nametnute Rusiji najjače do sada, ali da ne mogu zaustaviti Rusiju.

Više pročitajte OVDJE.


11:45 - Čini se da je poznat ruski plan za Ukrajinu. Američki i ukrajinski obavještajci objavili su kakve su namjere Rusije s Ukrajinom, plan sadrži pet točaka. Detaljnije pročitajte OVDJE.


11:35 - Inoslav Bešker opisao je Putina kao 'opasnog narcisoidnog paranoika'.

Profil ruskog predsjednika iz pera našeg dopisnika iz Rima pročitajte OVDJE.


11:33 - Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov održao je konferenciju za medije.

- Donbas i ostale regije imaju puno pravo na autonomiju. Ti temelji su uništeni tijekom posljedenjih 8 godina i potpisivanja sporazuma iz Minska. No kijevski režim je više slušao zapadne centre. Nismo naišli na pozitivan odgovor i ne vjerujem da su zapadni dilpomati natjerali Kijev da se ispuni sporazum iz Minska. Mi nismo više mogli čekati. Bili smo spremni za diplomatski dogovor, no nije nas se slušalo. Vratit ćemo se diplomatskim razgovorima kad oslobodimo Ukrajinu od njihovog nacizma, kazao je Lavrov.

Više pročitajte OVDJE.


11:03 - Francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je u petak da postoji opcija isključivanja Rusije iz globalnog sustava plaćanja SWIFT, ali da to smatra krajnjim sredstvom.

Sjedinjene Države i Europska unija odlučile su da neće izbaciti Rusiju iz SWIFT-a u sklopu novih sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Više pročitajte OVDJE.


11:00 - Grad Sumi na sjeveroistoku Ukrajine zauzele su ruske snage, potvrdio je Guardianu jedan od stanovnika.


10:42 - Na društvenim mrežama kruže brojne snimke kako ruski tenkovi ukaze u kijevski kvart Obolon, a jedan video je izrazito uznemirujući. Naime, jedna osoba iz svog stana snimila je rusko oklopno vozilo kako namjerno gazi automobil.

Više pročitajte OVDJE.


10:40 - Rusko ministarstvo obrane upravo je izdalo priopćenje u kojem tvrdi da njezini vojnici drže nuklearnu elektranu u Černobilu kako bi je "zaštitili".

Kažu da je nuklearna elektrana zauzeta kako bi se osiguralo da "nacionalističke skupine i druge terorističke organizacije ne mogu iskoristiti situaciju u zemlji kako bi organizirale nuklearnu provokaciju".

Rusija je također rekla da su razine radijacije u okolini elektrane normalne i da osoblje nastavlja pratiti razine radioaktivnosti.


10:31 - Ukrajinske obrambene snage upravo su se ponovno oglasile, pozivajući sve civile da se pridruže bez obzira na njihovu dob - čak i ako su maloljetni.

Izjava koja se pripisuje zapovjedniku trupa Juriju Galuškinu glasi: - Danas Ukrajini treba sve. Sve procedure za pristupanje su pojednostavljene. Ponesite samo putovnicu i identifikacijski broj. Nema dobnih ograničenja.

Kaže ako se ljudi suoče s problemima s prijavom, samo se trebaju pozvati na ovaj službeni tweet.


10:21 - Ukrajina je vratila zračnu luku na periferiji Kijeva koju su bile zauzele ruske specijalne snage, tvrdi ukrajinski ministar obrane, a prenosi Daily Mail. Predsjednik Zelenski kaže da je 137 njegovih vojnika ubijeno u borbi protiv ruskih agresora. Vijest treba uzeti s rezervom, jer su Ukrajinci i jučer tvrdili da je ta zračna luka ponovno u njihovim rukama.


10:14 - Britanski ministar obrane Ben Wallace izjavio je u intervjuu za BBC kako Vladimir Putin nije racionalan, ali da on ne misli započinjati europski rat.

- Neću pokrenuti europski rat. Ali ono što ću učiniti jest pomoći Ukrajini da se bori u svakoj ulici sa svakim dijelom opreme koju im možemo poslati, kaže on. Wallace je također upozorio da Rusija neće stati nakon Ukrajine.

image

Pravci iz kojih dolaze ruski napadi na Ukrajinu

HANZA MEDIA

- Putin nije racionalan. On ne vjeruje da su baltičke države doista zemlje. Svi mu se moramo suprotstaviti, zaključio je.


10:05 - Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak ujutro u Bruxellesu komentirao je sankcije Rusiji koje je Europska unija dogovorila.

- Zaključci na ovoj razini usvojeni su odmah, nakon pola sata sastanka. Kako bi se prije svega poslala poruka jedinstva. Tekst reflektira zajednički konzenzus država članica nakon burtalne agresije i invazije Rusije na Ukrajinu, rekao je Plenković.

Više pročitajte OVDJE.


9:45 - Rusi kažu da ne udaraju na civilne objekte, ali su u posljednja 24 sata pogođena 33 takva objekta, rekao je Vadym Denysenko, dužnosnik ukrajinskog Ministarstva unutarnjih poslova agenciji Reuters.

Na Twitteru kruži snimka kako ruski tenkovi ukaze u kvart Obolon, prenosi BBC, koji je i potvrdio autentičnost snimke.

Ruske snage zatvorile su se u glavnom gradu Kijevu nakon što su brzo napredovale s više frontova na sjeveru, istoku i jugu Ukrajine otkako je invazija počela u četvrtak.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da su ruski operativci već u gradu, pozivajući mještane da uzvrate molotovljevim koktelima.


9:40 - U kolonama automobila na granicama koji čekaju na izlazak iz Ukrajine u Mađarsku i Poljsku čeka se i do 15 sati, javlja dopisnik Guardiana. Kako je predsjednik Volodimir Zelenski jučer naredio opću mobilizaciju pa većina muškaraca ne smije napustiti zemlju, mnogi od njih svoje obitelji ostavljaju na granici. Problem za one koji žele napustiti zemlju komplicira i to što su unutarnji letovi obustavljeni, a nedostaje i goriva zbog nametnutih kriznih ograničenja.

image

Karta, Ukrajina

HANZA MEDIA

9:33 - General Zaw Min Tun, glasnogovornik vojne hunte u Mjanmaru, rekao je za New York Times u telefonskom razgovoru kako je Rusija učinila što je trebala da zadrži svoj suverenitet te smatra da u vezi s Ukrajinom čini pravu stvar

Više pročitajte OVDJE.


9:18 - Ruske snage ušle su u Kijev, javlja AFP.

- Dva kratka rafala iz malokalibarskog oružja čula su se ovdje u Kijevu u proteklih 10 minuta. Nemoguće je znati što to znači, ali postoje glasine da ruski "saboteri" već djeluju unutar grada, javlja BBC-jev novinar Paul Adams.

image

Ukrajinske snage vode žestoke bitke s ruskim trupama u Kijevu

Sergii Kharchenko

Ukrajinska vojska priopćila je da su njihove oružane snage angažirane u borbama u predgrađu glavnog grada Kijeva u Dimeru i Ivankivu, gdje su napredovale ruske snage s velikim brojem oklopnih vozila. Na Facebooku ukrajinskih oružanih snaga stoji da su njihove snage "nastavile pružati otpor" ruskim snagama sjeverozapadno od glavnog grada.

Navodno se borbe vode 10 kilometara od centra grada, javlja Guardian.


9:09 - Ukrajinski zastupnik Svjatoslav Juraš (26) u petak je za Radio 4 dao intervju u kojemu je otkrio što namjerava učiniti ako se ukrajinska vojska ne uspije suočiti s invazijom Rusije, prenosi BBC.

- Ovo je invazija punog razmjera kojoj je cilj uništiti ukrajinsku državu i preuzeti je... Evo, upravo gledam u svoju pušku AK-47 - kaže Juraš i dodaje kako će svi Ukrajinci koji žele pomoći u borbi za to imati i priliku.

Više pročitajte OVDJE.


9:05 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upravo je na Twitteru objavio kako je jutros održao razgovore s britanskim premijerom Borisom Johnsonom. Pozvao je na jače sankcije i veću podršku.

- Ukrajini je potrebna podrška partnera više nego ikad, napisao je Zelenski na Twitteru.


8:50 Zamjenica ukrajinskog ministra obrane obrane, Hanna Malyar, rekla je da je ruska vojska zaplijenila dva automobila ukrajinskih oružanih snaga prije nego što se presvukla u uniformu ukrajinske vojske, a zatim se odvezla do centra Kijeva s Obolona.

Ukrajinski general-pukovnik Valerii Zaluzhniy je potvrdio izvješća u izjavi na web stranici ukrajinskih oružanih snaga.

Više pročitajte OVDJE.


8:33 Ruska agresija gura svijet prema prijetećem sukobu usporedivom s najgorim sukobima iz perioda hladnog rata, poručili su u petak iz Antifašističke lige RH povodom agresije Ruske federacije na Ukrajinu.

Zoran Pusić, predsjednik Lige, priopćio je da napad Rusije na Ukrajinu predstavlja eklatantni čin vojne agresije koja će kao kratkoročnu posljedicu imati veliki broj ljudskih žrtava i već je po tome zločin.


8:31 Hakerska skupina Anonymous objavila je 'cyber rat' vladi Vladimira Putina nakon što je pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Neuhvatljivi računalni stručnjaci objavili su oštru objavu na svom Twitter računu u četvrtak navečer.

'Anonymous je službeno u cyber ratu protiv ruske vlade', napisali su nešto prije 22 sata.

image

Ukrajinske snage vode žestoke bitke s ruskim trupama u Kijevu

Sergii Kharchenko

Otprilike 30 minuta kasnije objavili su da su srušili internetsku stranicu TV kanala RT kojeg podržava Kremlj, a koji emitira program u Britaniji i žestoko je kritiziran zbog proruskog izvještavanja.

Više pročitajte OVDJE.


8:21 Ekonomska obrana Rusije vjerojatno će se s vremenom urušiti pod sankcijama Zapada.

- Ideja da Rusija neće biti pogođena sankcijama je pogrešna. Negativni učinci možda se neće osjetiti odmah, ali sankcije će dugoročno oslabiti ekonomske potencijale Rusije, rekao je za Reuters Christopher Granville, izvršni direktor konzultantske tvrtke TS Lombard i stručnjak za Rusiju.

image

Ukrajinske snage vode žestoke bitke s ruskim trupama u Kijevu

Sergei Supinsky

Mjere koje je poduzeo Zapad uključuju sankcije i zamrzavanje imovine više ruskih banaka i poslovnih ljudi, zaustavljanje pristupa financiranju u inozemstvu, zamrzavanje projekta plinovoda vrijednog 11 milijardi dolara do Njemačke i ograničavanje pristupa visokotehnološkim proizvodima kao što su poluvodiči.

Više pročitajte OVDJE.


7:53 Ukrajina očekuje ruski tenkovski napad na svoj glavni grad Kijev kasnije u petak, što bi mogao postati najteži dan u jučer pokrenutom ratu, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, prenosi Guardian.

Anton Heraščenko rekao je da su branitelji Kijeva spremni s protutenkovskim projektilima koje su im isporučili strani saveznici.

Zamjenik ukrajinskog ministra obrane također se složio s ocjenom da bi ruske snage danas mogle ući u područja nedaleko od Kijeva.

image

Razrušene zgrade u predgrađu Kijeva

Genya Savilov/AFP

Ministar je dodao da postrojbe ukrajinske vojske brane položaje na četiri bojišnice, unatoč tome što su brojčano nadjačani.

Ukrajinski vojni dužnosnik također je rekao da su ukrajinske snage uspjele odbiti ruske trupe u blizini Černihiva.

To se poklapa s izvješćem ukrajinskog ministarstva obrane u kojem je ranije rečeno da su zračno-desantne postrojbe digle u zrak most preko rijeke Teteriv u Ivankivu, koji se nalazi oko 50 km sjeverno od Kijeva, u pokušaju da spriječe napredovanje ruskih snaga prema glavnom gradu.

image

Razrušene zgrade u predgrađu Kijeva

Genya Savilov/AFP

Ministarstvo je priopćilo da je rusko napredovanje zaustavljeno.


7:45 Ukrajinski borbeni zrakoplov oboren je iznad Kijeva, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova. Nejasno je radi li se o istom avionu za koji su Ukrajinci jučer tvrdili da je ruski i da su ga oborile njihove zračne snage.

Više pročitajte OVDJE.


7:24 Međunarodni kazneni sud kaže da sa sve većom zabrinutošću prati razvoj događaja u Ukrajini, navodi Reuters, a prenosi Guardian.

Tužitelj ICC-a Karim Khan u petak je izrazio zabrinutost zbog ruske invazije na Ukrajinu i rekao da bi njegov sud mogao istražiti moguće ratne zločine u zemlji.

Više pročitajte OVDJE.


7:18 - Vojni analitičar Robert Barić za Jutarnji je analizirao Putinovu strategiju i dosadašnji tijek invazije. Više pročitajte OVDJE.


6:55 Volodimir Zelenski uputio je još jednu molbu zapadnim saveznicima da pomognu Ukrajini i zaustave brutalni napad Rusije.

- Jutros branimo svoju državu sami. Kao i jučer, najmoćnije svjetske snage gledaju izdaleka - rekao je Zelenski u svom jutrošnjem obraćanju naciji.

- Jesu li jučerašnje sankcije smirile Rusiju? Čujemo na našem nebu i vidimo na našoj zemlji da to nije bilo dovoljno - rekao je Zelenski, prenosi BBC.

image

Volodimir Zelenski

Handout/AFP

Više pročitajte OVDJE.


6:45 - Ukrajinsko ministarstvo obrane tvrdi da je dosad tijekom invazije ubijeno 800 ruskih vojnika. Te brojke nije moguće neovisno provjeriti.


6:35 - Da su doista u tijeku napadi na Kijev potvrdio je i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. On je poručio da su napadi počeli u 4 sata ujutro po lokalnom vremenu te je dodao da su ukrajinske snage zaustavile kretanje ruske vojske u većini smjerova.

- Rusi gađaju i vojne i civilne mete, rekao je Zelenski.

Sirene za zračnu uzbunu odjekuju i Lavovom, piše Guardian.

image

Pogled na zgradu u Kijevu koja je oštećena u napadu

Handout/AFP

BBC je pak prenio vijest ukrajinskih internetskih novina "Ukrayinska Pravda" koje su izvijestile da su ukrajinske vojne snage uništile most u blizini Ivankiva na periferiji Kijeva, kako bi spriječile ruske tenkove da napreduju dalje u grad.

Američko veleposlanstvo u Kijevu istovremeno je pozvalo sve američke građane u Ukrajini da hitno napuste tu državu i to bilo kojom vrstom prijevoza.

image

Zgrada u Kijevu koja je oštećena u napadu

Handout/AFP

--------------------------------------

6:25 - Ukrajinski ministar vanjski poslova Dmitro Kuleba opisao je jutrošnji napad na Kijev kao "užasan".

- Zadnji put kad smo ovako nešto iskusili bilo je 1941. kada nas je napala Nacistička Njemačka. Ukrajina je tada pobijedila to zlo, a sada će pobijediti i ovo. Zaustavite Putina, izolirajte Rusiju, prekinite s njima sve veze, rekao je Kuleba.

image

Pogled na zgradu u Kijevu koja je oštećena u napadu

Handout/AFP

--------------------------------------

6:20 - Ukrajinska vojska objavila je snimku ulične borbe između ukrajinskih branitelja u gradu Sumi na sjeveroistoku zemlje i ruskih agresora, javlja BBC.

Sumi, grad s više od 260.000 stanovnika, regionalna je prijestolnica koja se nalazi manje od 30 km od ruske granice.

Šef lokalne uprave Dmitro Živitski rekao je da je veliki ruski vojni konvoj krenuo na zapad pored Sumija prema glavnom gradu Kijevu.

Također je rekao da je obližnji grad Konotop sada opkoljen.

--------------------------------------

5:50 - CNN je objavio da su se oko 5.40 sati čule još najmanje tri eksplozije u Kijevu. Ranije tijekom noći odjeknule su još dvije eksplozije.

Pretpostavlja se da su odjeknule na jugozapadnom dijelu grada. Nešto više od sat vremena prije toga savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je putem Twittera da je započeo napad na Kijev.

Geraščenko je napisao da se se Kijev napada krstarećim ili balističkim projektilima. "Upravo sam čuo dvije snažne eksplozije”, objavio je Geraščenko.

Objavljeno je i kako su ukrajinske snage srušile neprijateljski zrakoplov iznad Kijeva u ranim jutarnjim satima u petak, koji se potom zabio u stambenu zgradu i zapalio je.

Mediji su kasnije objavili i kako u Kijevu gori na više mjesta, među njima i najmanje u dvije stambene zgrade.

--------------------------------------

5:15 - Granična postaja u ukrajinskoj regiji Zaporožje pogođena je reketom, a pritom je bilo i ljudskih žrtava, objavio je Reuters.

Uz ubijene graničare ima i nekoliko ranjenih. Ta regija, navodi se, nema kopnenu granicu s Rusijom, ali se nalazi na obali Azovskog mora. Napad se dogodio u 4.25 sati po lokalnom vremenu. Više pročitajte OVDJE.

--------------------------------------

3:02 - Čelnici EU-a dogovorili su se o sankcijama Moskvi koje ciljaju na 70 posto ruskog bankarskog tržišta i ključne državne tvrtke, izjavila je predsjednica Komisije EU Ursula von der Leyen, u tweetu, rano u petak.

--------------------------------------

2:55 - Britanske obavještajne službe objavile su da Rusi vjerojatno nisu ostvarili zacrtane vojne ciljeve tijekom prvog dana rata protiv Ukrajine.

Službe, doduše, pretpostavljaju da je ruska vojska zauzele nuklearnu elektranu u Černobilu. Černobil se, naime, nalazi na najkraćem pravcu od Bjelorusije do Kijeva i zato je uz logičnu liniju napada ruskih snaga.

Zauzimanjem Černobila, kažu zapadni analitičari, Rusija se jednostavno koristi najkraćim pravcem za dolazak do ukrajinskog glavnog grada.

- Černobil nema nikakvu vojnu važnost, ali je na najkraćoj ruti od Bjelorusije do Kijeva, potvrdio je ranije bivši načelnik američkog združenog stožera Jack Keane.

U izvješću spomenutih obavještajnih službi stoji i da Rusija najvjerojatnije nije postigla zadane ciljeve za prvi dan ratovanja, a razlog za to pronašli su u dobrom otporu ukrajinske vojske duž cijele linije fronte.

--------------------------------------

2:20 - Već prvog dana invazije Rusije na Ukrajinu najbogatiji Rusi izgubili su oko 39 milijardi dolara, izračunao je Bloomberg.

Najviše je, 6,2 milijarde dolara, izgubio predsjednik Uprave Lukoila Vagit Alekperov - više pročitajte OVDJE.

--------------------------------------

1:55 - Kinesko veleposlanstvo u Ukrajini u petak je pozvalo kineske državljane da se mogu registrirati za čarter letove kako bi napustili tu zemlju.

Poziv je upućen nakon napada Rusije na Ukrajinu, najvećeg napada na neku europsku zemlju od Drugog svjetskog rata.

U obavijesti objavljenoj na službenim "WeChat" stranicama veleposlanstva stoji da će registracije biti otvorene do 27. veljače.

U Ukrajini boravi oko 6.000 Kineza, naveo je glasnogovornik veleposlanstva.

Ranije ovoga tjedna veleposlanstvo Kine poručilo je svojim državljanima da ne idu u nestabilna područja, ali nisu spominjali napuštanje zemlje.

1:45 - Rusi su u popodnevnim satima osvojili Černobil. Ukrajinci su tu bitku nazvali besmislenom, ali američki vojni stručnjaci objasnili su zašto je područje oko nefunkcionalne nuklearne elektrane važno za rusku vojsku. Opširnije pročitajte OVDJE.

--------------------------------------

image

Postrojenje u Černobilu

Sergei Supinsky

0:59 - Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na konferenciji za novinare objavila je da raspolaže "vjerodostojnim informacijama" prema kojima ruske trupe u Černobilu drže za taoce zaposlenike u nekadašnjem nuklearnom postrojenju. Zatražila je njihovo hitno oslobađanje.

-------------------------------------

0:12 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u televizijskom obraćanju naciji objavio da je "neprijatelj" njega osobno označio kao "metu br. 1", a da je "meta br. 2" njegova obitelj.

U dramatičnom govoru izrazio je i razočaranje Zapadom.

- Ostali smo sami. Nitko za nas ne želi ratovati. U NATO nas ne primaju, strah ih je dati nam sigurnosna jamstva, rekao je.

Ustvrdio je i da su se, prema njegovim informacijama, u Kijevu pojavile "grupe ruskih sabotera", operativaca koji za cilj imaju "uništiti Ukrajinu politički tako što će uništiti njezina predsjednika".

- No, ja nemam namjeru otići, ostajem u zgradi vlade s ostalima. Moja obitelj je također u Ukrajini, rekao je pozivajući građane da poštuju policijski sat.

Predsjednik Zelenski je objavio da je od početka ruske invazije poginulo najmanje 137 ljudi.

-------------------------------------

Razvoj događaja tijekom prvog dana invazije na Ukrajinu možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:09