KAO DA SU ŽIVOTINJE

VIDEO Safari srama: Izolirano pleme hit među turistima - plešu polugoli za komadiće hrane

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.01.2012. u 12:22

Screenshot

Jarawe nisu imale kontakata s vanjskim svijetom do 1998. godine. Sada su turistička atrakcija

Pleme Jarawa , jedno od najprimitivnijih ljudskih zajednica na planeti, svakodnevno je ponižavano, piše Daily Mail . Stotine turista dolazi u njihov rezervat na udaljenim Andamanskim otocima u Indijskom oceanu, gdje se prema njima odnosi kao prema životinjama.

Kako bi polugole domorotkinje natjerali na ples turisti im bacaju ostatke hrane, a novac koji zarade oduzimaju im korumpirani policajci u zamjenu za duhan.

U teoriji ovo pleme od 403 ljudi trebalo bi imati vrlo ograničen kontakt s vanjskim svijetom, što pokazuju i znakovi postavljeni oko njihova rezervata. Znakovi upozoravaju kako je Jarawama zabranjeno davanje hrane, a turisti su upozoreni kako bi im se mogla oduzeti kamera ukoliko ih se uhvati da snimaju članove plemena.

Unatoč svemu, safariji koji vode do njihova plemena pravi su hit, a sve zbog korumpirane policije koja okreće glavu u zamjenu za mito.

Turističke kompanije odlazak do rezervata pravdaju službenim ciljem putovanja - odlaskom do obližnjih pećina, ali prava atrakcija su članovi plemena koji žive na lokalitetu kroz koji prolazi safari ruta.

Kako bi policajci okrenuli glavu potrebno je potrošiti 15000 rupija, a otprilike isto će koštati automobil, vozač, pokloni za Jarawe te razne grickalice.

Jarawe su živjele izolirano sve do 1998. godine kada se jedan od članova plemena obolio. Ostalom plemenu je ispričao o vanjskom svijetu i njegovim dostignućima, a od tada Jarawe često dolaze u okolne gradove.

- Oni znaju da se trebaju miješati s vanjskim svijetom ali ne bi smijelo doći do kulturnog šoka. Oni bi trebali biti ti koji će odabrati tempo - naglašava Denis Giles, urednik lokalnih novina. Posebno je zabrinut zbog naivnosti članova plemena koji su uvjereni kako im lokalna policija pomaže.

- Policajci su ih naučili moliti pa uzimaju novac koji Jarawe sakupe, a zauzvrat im daju duhan koji oni do sada nikada nisu koristili. Ima slučajeva kada su žene iz plemena rodile djecu došljacima. Ali ta djeca nisu prihvaćena od ostatka plemena te su ubijena - objašnjava Giles pravu situaciju na terenu.

S njim se slaže i Ajai Saxena, dužnosnica zadužen za rezervat:

- Ove ture nemaju poštovanja prema Jarawama - smatra Saxena.

Tagovi

Izdvajamo