KAKVA SUDBINA

VIDEO: STRAŠNA SMRT Arheolozi otkrili kostur muškarca poginulog u erupciji Vezuva: Bježao od vulkanskog pepela pa ga pogodio kameni blok

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 30.05.2018. u 13:32

Screenshot / Facebook

 

Talijanski arheolozi pronašli su kostur muškarca poginulog u erupciji Vezuva koja je 79. godine naše ere uništila Pompeje, javlja u utorak dpa.

Prvi rezultati istrage zaključuju da je muškarac najvjerojatnije bježao od vulkanskog pepela kada ga je pogodio kameni blok, priopćilo je talijansko ministarstvo za kulturno blago i turizam.

Kostur je pronađen prilikom iskapanja započetog u ožujku, na novoj lokaciji u Pompejima, nedaleko od Napulja. Kostur pripada 30-godišnjem muškarcu čija su rebra zdrobljena uslijed pada kamenog bloka.

 

Pretpostavlja se da ga je golemi oblak pepela i prašine bacio unazad, prije nego mu je kameni blok, najvjerojatnije od okvira vrata, pao na prsa. Prvi nalazi upućuju i da je patio od bolesti kostiju koja mu je onemogućavala punu mobilnost te vjerojatno zato nije uspio pobjeći na vrijeme.

Kada je Vezuv erumpirao, sam grad Pompeji i okolna sela našli su se zakopani ispod slojeva pepela i stoga sačuvani. Iskapanja su započela u 18. stoljeću, ali arheolozi i dalje pronalaze kosture i ostale artefakte.

Pompeje svake godine posjeti više milijuna ljudi.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo