ERUPCIJA VEZUVA

ARHEOLOZI NAŠLI ZAPIS KOJI POKAZUJE DA SU DOSADAŠNJI PODACI O POMPEJIMA MOŽDA NETOČNI 'Ovo je sjajno otkriće koje mijenja sve što smo dosad mislili'

Pompeji, ilustracija
 Alessandro Bianchi / REUTERS

Arheolozi u Italiji pronašli su stari zapis koji bi mogao pokazati da su povijesne knjige već stoljećima u krivu, piše BBC.

Naime, povjesničari su stoljećima vjerovali da je vulkan Vezuv erumpirao 24. kolovoza 79. godine razorivši pritom obližnji grad Pompeje.

No, sada je otkriven zapis koji datira iz listopada spomenute godine, čak dva mjeseca nakon erupcije.

Ministar kulture Italije ovo je otkriće nazvao nevjerojatnim.

'Nova iskapanja pokazala su kakve nevjerojatne stručnjake imamo', kazao je Alberto Bonisoli.

Povjesničari su odredili datum erupcije prema starim zapisima s izjavama svjedoka tog događaja. Jedan od njih je i Plinije Mlađi, ugledni odvjetnik i pisac iz antičkog Rima, koji je pisao o erupciji i smrti svojeg ujaka, još poznatijeg Plinija Starijeg.

'24. kolovoza oko jedan popodne moja majka ga je pozvala da vidi velik oblak', opisuje strašni događaj Plinije Mlađi u svojem pismu Tacitu, rimskom senatoru i povjesničaru.

Prema njegovim zapisima, Plinije Stariji bio je zapovjednik flote u Misenumu, današnjem Misenu, gradiću na suprotnoj strani zaljeva od Pompeja. On je zapovjedio operaciju spašavanja ljudi brodovima, no sam se nije vratio iz te misije.

Za to je vrijeme Plinije Mlađi s druge strane zaljeva promatrao uništenje.

'Kažem vam da sam događajima sam svjedočio ili o njima slušao neposredno nakon što se nesreća dogodila, prije nego je bilo vremena za mijenjanje istine', napisao je Plinije Mlađi.

Međutim, posljednja otkrića tu vrstu sigurnosti dovode u pitanje.

Natpis otkriven u najnovijim iskapanjima nije drugo no črčkarija nekog radnika koji je obnavljao kuću. No datiran je 16 dana prije prvog dana mjeseca studenog po starorimskom kalendaru, što bi po današnjem računanju bio 17. listopad.

'Zapis je izveden običnim ugljenom, no vrlo je vjerojatno da se radi o mjesecu listopadu', objavio je tim arheologa u službenom priopćenju.

S obzirom na nove podatke, vjeruju da je datum erupcije bio 24. listopad.

No, već otprije postoje spekulacije da se erupcija dogodila kasnije od mjeseca kolovoza, pogotovo nakon što su u ruševinama otkriveni ostaci jesenskih plodova i naprava za grijanje.

Otkriće zapisa u ugljenu svakako potvrđuju tu teoriju.

Znači li to da je Plinije Mlađi bio u krivu ili da je lagao?

Njegovo pismo Tacitu nastalo je nekih 20 godina nakon erupcije, znači 79. godine, a originalni zapis nije preživio 1.939 godina do današnjih dana.

Umjesto toga, moderno iščitavanje teksta temelji se na prijevodima i transkriptima nastalima kroz stoljeća pa različite verzije sadrže različite datume koji variraju od kolovoza do studenog – iako je 24. kolovoz već dugo prihvaćen kao točan datum.

Razlike u tekstovima možda su nastale i zbog konfuzije s različitim sistemima određivanja datuma.

Inače, do otkrića zapisa u ugljenu došlo je u dosad neistraženom području grada zvanom Regio V. Uz zapis, iskopane su i velike kuće s dobro očuvanim freskama i mozaicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:14