NIŠTA NE PREPUŠTAJU SLUČAJU

VIDEO: TKO SU MISTERIOZNI LJUDI KOJI TRČE OKO LIMUZINE 'VELIKOG VOĐE'? Kimovi tjelohranitelji elitna su skupina prekaljenih boraca

 
 YouTube/Screenshot

Zbog summita u Singapuru svijet je još jednom mogao vidjeti skupinu tjelohranitelja koji trče oko limunzine Kim Jong Una. No da ne bi pomislili kako je riječ o najobičnijoj predstavi i spektaklu za javnost, moramo vas podsjetiti da u Sjevernoj Koreji, kada je riječ o osiguranju 'velikog vođe', ništa ne prepuštaju slučaju.

Analitičar Michael Madden za BBC je pojasnio tko je ta skupina misterioznih ljudi.

- Kada se nalazi u Sjevernoj Koreji Kima najčešće okružuju tri linije tjelohranitelja. Mi u Singapuru možemo vidjeti modificiranu verziju u kojoj se sve oči uprte na muškarce u crnim odijelima.

Tjelohranitelji koji trče uz njegovu limunzinu i oni koji koračaju u njegovoj neposrednoj blizini dio su Ureda centralne partije broj 6, ili, kako se još nazivaju, Središnji ured pomoćnika.

Biraju se iz redova Korejske narodne vojske, a kriteriji su vrlo striktni. Tako svaki tjelohranitelj mora biti praktički iste visine kao i Kim Jong Un, a podrazumijeva se da su izvrsni u gađanju oružjem, kao i da su vrsni poznavatelji borilačkih vještina.

Sve ovo gore navedeno ne znači im ništa dok ne prođu rigorozne provjere. Naime, provjera ide toliko daleko da se obrađuju i svi članovi njihovih obitelji, i to dvije generacije unazad. Inače, većina pripadnika ove elitne skupine u nekakvom je rodu s Kimovom obitelji, ili s nekom drugom uglednom sjevernokorejskom obitelji.

Jednom kada prihvate posao tjelohranitelja (odbiti ga nije baš najpametnija ideja) podvrgavaju se strogom treningu, istom onom koji moraju proći i pripadnici specijalnih postrojni vojske.

Upotreba važnog oružja, razne tehnike iz borilačkih vještina, samo su djelić brutalnog psiho-fizičkog drila koji moraju proći, kaže Madden.

Kada se Kim pojavi negdje vani, oni formiraju krug sa zaštitnim parametrom i pogledom od 360 stupnjeva na ljude i lokaciju oko 'voljenog vođe'.

Ispred Kima najčešće ide skupina od tri do pet tjelohranitelja, uključujući i ravnatelja Središnjeg ureda pomoćnika.

Oko njega je pak četiri do šest tjelohranitelja, po dva ili tri sa svake strane.

Koliki je njihov utjecaj možda najbolje govori podatak da su oni jedini građani Sjeverne Koreje koji u prisustvu svog dragog predsjednika mogu nositi vatreno oružje, najčešće poluautomatsko.

Iako su naoružani, njihovo glavno oružje je zapravo moć opažanja, odnosno neutralizacija bilo kakve prijetnje vlastitim tijelom i rukama.

Iako drže do tradicije, tjelohranitelje se najčešće može vidjeti u zapadnjačkim odijelima, a Kimovi šoferi obavezno nose kožne rukavice.

Iako za komunikaciju najčešće koriste moderne tehnike, primarna komunikacija i dalje se bazira na starim tehnikama. Tako nose specifične značke i bedževe na specijalnim eventima, a za komunikaciju koriste šifre i tajne kodove.

Središnji ured pomoćnika sastoji s od 200 do 300 osoba, od kojih su polovica tjelohranitelji, a ostatak otpada na vozače i tehničko osoblje. Iako neki imaju dugovječne karijere, večina ih se na ovom poslu ne zadržava dulje od deset godina.

Provjerava se sve. Od zgrada, privatnih rezidencija, točnije svaka lokacija koju Kim namjerava posjetiti.

Hrana, voda, napitci, pa čak i cigarete, sve mora proći kroz njihove ruke prije nego li dođe do Kima. Na dispoziciji su mu i minimalno dva liječnika koji svugdje putuju s njim.

Ovakve mjere osiguranja nema niti jedan državnik na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:16