OTMIČARI TREĆE DOBI

VIDEO: Umirovljenici zatočili financijskog savjetnika zbog gubitka ušteđevine

Dva bračna para, starosti od 61 do 80 godina, zbog krize su izgubila 1.4 milijuna dolara. Osuđeni su na kazne zatvora u trajanju do šest godina
 AFP

BERLIN - Tri od četiri umirovljenika iz Njemačke, koji su oteli svog savjetnika za investicije kako bi vratili uloženi novac koji je “pojela” financijska kriza, te njihov pomoćnik osuđeni su u utorak na zatvorske kazne u trajanju do šest godina.

Naime, dva bračna para, starosti od 61 do 80 godina, investirali su oko 2.5 milijuna eura ušteđevine uz pomoć savjetnika Jamesa Amburna (57), koji je radio s nekretninama na Floridi u SAD-u i Njemačkoj. No, njihova je investicija otišla u nepovrat zbog financijske krize, pa su ljuti zbog gubitka basnoslovne sume odlučili uzeti pravdu u svoje ruke.

Nakon što novac nisu uspijeli vratiti sudskim putem, udružili su se s bivšim 61-godišnjim, Amburnovim zaposlenikom Wilhelmom D., koji je svog šefa optuživao da mu je dužan 690 tisuća dolara. Tako su u lipnju prošle godine zaskočili Amburna kod njegovog doma u Speyeru u zapadnoj Njemačkoj. Zavezali su ga, začepili mu usta, strpali u kutiju pa u prtljažnik automobila i odvezli ga 450 kilometara dalje u Bavarsku, u kuću u blizini jezera Chimsee čiji su podrum prenamjenili u tamnicu za svog zatočenika (dogovorili su se da će, ako ih netko vidi kako tegle kutiju, reći kako se u njoj nalazi velika mramorna skulptura).

Dugi put nije prošao glatko, pogotovo ne za njihovog taoca. Tijekom vožnje su ga tukli, a kad je pokušao pobjeći dok su se zaustavili umirovljenici su mu sklomili dva rebra.

Amburnova agonija se nastavila i kad su stigli na odredište. Ljuti umirovljenici su ga tamo držali četiri dana, navodno ga nudeći kavom i kolačima, prisiljavajući ga da potpiše dokumente u kojima obećaje da će im vratiti izgubljeni novac. Silili su ga da dogovori prijenos milijunskog iznosa na njihove račune s njegovog računa u banci u Švicarskoj, na kojem nije bilo novaca.

- Bio sam u potpunoj panici. Nisam znao što planiraju. Mislio sam da će me odvesti u šumu i upucati - ispričao je Amburn na suđenju.

No, na kraju se ipak izvukao. Uspio je u faksu koji je slao svom prijatelju u banci poslati kodiranu poruku (koja je navodno glasila “prodaj 100 zovi Pol.ICE”), a koju je banka proslijedila policiji. U ruku od nekoliko sati u kuću u kojoj je bio zatočen sjatilo se 40 specijalaca koji su ga i oslobodili.

Četvero optuženika i njihov pomagač su rekli kako su Amburna u biti pozvali na kratki odmor, no na kraju su priznali krivnju. Vođa umirovljeničke otmičarske grupe, umirovljeni arhitekt Roland Kaspar (74) osuđen je na šest godina zatvora, a njegova 80-godišnja supruga Sieglinde na 18-mjesečnu uvjetnu kaznu zatvora. Gerhard F. (67) na kraju se nije pojavio na optuženičkoj klupi, već je njegovo suđenje odgođeno zbog bolesti. Njegova supruga Iris osuđena je na uvjetnu kaznu od 21 mjeseca zatvora, a Wilhelm D. će iza rešetaka provesti četiri godine.

Policija, u neovisnoj istrazi, pokušava dokučiti da li je oteti Amburn nezakonito mešetario s novcem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:28