PREOBRAĆENJE

'VIŠE NISMO MUHAMED I AFSANEH, SAD SE ZOVEMO MARTIN I KATARINA' Azilanti s Bliskog istoka u Njemačkoj masovno prelaze na kršćanstvo

Formalnim odricanjem od islama nadaju se da će prije dobiti azil
The Catholic priests inside the cathedral in Pisa on the field of miracles.
 Pavel Konovalov/AFP/Colourbox / Konovalov Pavel

Mohammed Ali Zonoobi pognuo je svoju glavu, a svećenik je njegovu crnu kosu polio svetom vodicom.

- Odričeš li se Sotone i svih djela njegovih? - pitao je pastor Gottfried Martens izbjeglicu iz Irana.

- Hoćeš li se otrgnuti od islama?

- Da - ponavljao je Zonoobi.

Svećenik je tada raširio ruke i krstio muškarca 'u ime Oca, Sina i Duha svetoga'.

Mohammed je postao Martin - više nije musliman, sada je kršćanin.

Zonoobi, stolar iz iranskog grada Shiraza, stigao je u Njemačku sa suprugom i dvoje djece prije pet mjeseci. On je samo jedan od stotina, uglavnom Iranaca i Afganistanaca koji su se preobratili u episkopalnoj crkvi u Berlinu.

Poput Zonoobija, većina napominje da su prigrlili kršćanstvo zbog čvrste vjere. No, ono što neće na glas priznati jest da im ova odluka povećava šanse za dobivanjem azila budući da će imati opravdan argumet kako će, budu li poslani natrag u domovinu, biti suočeni s progonom jer su - kršćani.

Ipak, pastoru motivacija nije bitna.

- Mnogima krštenje promijeni život - kaže pastor koji procjenjuje da se samo oko 10 posto obraćenih ne vrati u crkvu.

- Znam da ljudi dolaze ovamo jer se nadaju azilu. No, pozivam ih da se pridruže jer znam da svatko tko dođe ovdje, neće izaći isti - govori Martens.

Samo krštenje nije dovoljno za dobivanje azila i kancelarka Angela Merkel ovog je tjedna naglasila da i islam pripada Njemačkoj. No, u Afganistanu i Iranu preobraćenje na kršćanstvo se kažnjava smrći ili zatvorom, stoga je malo vjerojatno da će Njemačka vratiti takve izbjeglice natrag kući.

Nekolicina krštenih u Martensovoj crkvi nije željela dati svoja imena zbog straha da će se nešto loše dogoditi članovima njihovih obitelji koji su ostali u domovini.

Nakon tromjesečnog 'ubrzanog tečaja' pastor Martens krsti muslimane, a kasnije im čak i pomaže oko dobivanja azila.

I druge crkve diljem Njemačke su prijavile povećan broj iranskih preobraćenika. Ne postoji točan broj koliko muslimana se u proteklih nekoliko godina u Njemačkoj preobratilo, i oni su velika manjina naspram četiri milijuna muslimana koliko ih živi u Njemačkoj. No, Martens ova preobraćenja opisuje kao malo čudo. - Na krštenje trenutno čeka oko 80 ljudi, većinom migranata iz Irana i nekoliko Afganistanaca - kazao je Martens.

Ove godine zahtjev za azil će podnijeti, pretpostavlja se, oko 800.000 ljudi. i dok će izbjeglice iz Sirije gotovo sigurno dobiti status azilanta, situacija je kompliciranija za ljude iz Irana i Afganistana jer je stanje u tim državama, poglavito Iranu, kudikamo stabilnije. Proteklih godina oko 40-50 posto izbjeglica dobilo je dopuštenje da ostanu u Njemačkoj, a mnogi od njih imaju samo privremenu dozvolu.

Zonoobi, koji se za krštenje u nedjelju obukao sav u bijelo, kazao je kako je u Iranu pohađao tajne vjerske obrede otkako su ga prijatelji upoznali s Biblijom kad je imao 18. Odlučio je pobjeći u Njemačku nakon što je nekoliko njegovih prijatelja kršćana uhićeno jer su prakticirali svoju vjeru.

Za Zonoobija i njegovu ženu Afsaneh - koja je krštenjem dobila ime Katarina - krštenje označava nov početak.

- Sada smo slobodni i možemo biti to što jesmo. Najvažnije od svega, sretna sam jer će naša djeca imati dobru budućnost u Njemačkoj gdje će moći dobiti i dobro obrazovanje - kazala je Katarina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:25