KONGRES EPP-a

VUČIĆ ODUSTAO OD DOLASKA U ZAGREB! Poslao pismo predsjedniku EPP-a i maksimalno iskoristio priliku ocrniti Hrvatsku: 'Nimalo nisam strašljiv, ali...'

 
 REUTERS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da neće doputovati u Zagreb na Kongres Europske pučke stranke na koji je pozvan kao predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) koja je također član EPP-a, piše Blic.

Vučić je poslao pismo predsjedniku EPP-a Josephu Daulu koje prenosimo u cijelosti:

‘Poštovani predsjedniče Daul, dragi prijatelju,

Dozvolite mi da Vam zahvalim na pozivu da se obratim Кongresu Europske pučke stranke 20. i 21. studenog u Zagrebu.

Srpska napredna stranka se ponosi pripadnošću obitelji europskih pučkih stranaka i ovu priliku želim iskoristiti da Vama, poštovani predsjedniče, zahvalim na svemu što ste učinili, kako za položaj Srbije u Europi tako i za položaj Srpske napredne stranke u najznačajnijoj obitelji europskih političkih stranaka. Također, molim Vas da prenesete moje čestitke našoj stranačkoj kolegici Ursuli von der Leyen na izboru za šefa Europske komisije, uvjeren sam da će u ovim teškim vremenima pokazati cijeloj Europi zašto je naša Europska pučka stranka najbolji, najozbiljniji i najodgovorniji izbor.

Dragi prijatelju,

Hvala Vam što ste me pozvali osobno se obratiti Кongresu Europske pučke stranke u Zagrebu 20. studenog. Za mene je Vaš poziv velika čast i zahtjev za još odgovorniji pristup rješavanju brojnih problema u regiji u kojoj živimo. Želim Vas obavijestiti da sam pripremio, čini mi se, ozbiljnu analizu događanja u regiji, kao i onoga što bismo svi zajedno morali učiniti u idućem periodu. Ipak, tjednima unazad, a znam da Vas je u svom pismu o tome obavijestila Jadranka Joksimović, traje prava medijska haranga u gotovo svim hrvatskim medijima protiv mog dolaska u Zagreb i Hrvatsku. Želim dodati da nikakvih stvarnih razloga za takvu vrstu hajke niti je bilo, niti ih ima, osim što se pojedini krugovi u hrvatskom društvu ne mogu naviknuti na snažniju ulogu Srbije i na činjenicu da se Srbija ekonomski podiže, a i politički nije više na koljenima. Кao što znate gospodine predsjedniče, nimalo nisam strašljiv, već sam mnogo puta odolijevao takvim napadima i odgovarao na organizirane napade. I snažno i ozbiljno i odgovorno. Također, nesumnjivo je da bi mi odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike donijelo značajne bodove u Srbiji, ali uzeo sam u obzir i ono što je za mene najvažniji dio politike koju predstavljam, a to je pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti. Istovremeno, ni na koji način ne želim utjecati na dodatno pogoršanje položaja Srba u Republici Hrvatskoj.

Zbog svega navedenog, obavještavam vas da neću prisustvovati našem Кongresu u Zagrebu, smatrajući da time i vama olakšavam posao, a moj nedolazak, molim vas, shvatite kao dokaz snage i želje da mijenjamo stvari na bolje, a ne dokaz slabosti.

U skladu s tim, a prije svega uz ogromnu nadu i očekivanje da će odnosi Srbije i Hrvatske biti mnogo bolji u budućnosti, želim Vas zamoliti da jedan od idućih važnih događaja za Europsku pučku stranku organizirate na teritoriji Republike Srbije gdje su svi dobrodošli i gdje ni protiv jednog sudionika i člana naše Europske pučke stranke neće biti vođena bilo kakva hajka i haranga.

Želim Vam dobro zdravlje, mnogo uspjeha kao i sreću novom vodstvu naše stranke.

P.S. Napadi na mene, čak i poslije odluke kojoj se najveći dio hrvatskog društva nadao, bit će nastavljeni. To uzmite samo kao dokaz svake od riječi koju sam vam ovdje napisao.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:53