KONGRES EPP-a

VUČIĆ ODUSTAO OD DOLASKA U ZAGREB! Poslao pismo predsjedniku EPP-a i maksimalno iskoristio priliku ocrniti Hrvatsku: 'Nimalo nisam strašljiv, ali...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 14.11.2019. u 11:40

REUTERS

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da neće doputovati u Zagreb na Kongres Europske pučke stranke na koji je pozvan kao predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) koja je također član EPP-a, piše Blic.

Vučić je poslao pismo predsjedniku EPP-a Josephu Daulu koje prenosimo u cijelosti:

‘Poštovani predsjedniče Daul, dragi prijatelju,

Dozvolite mi da Vam zahvalim na pozivu da se obratim Кongresu Europske pučke stranke 20. i 21. studenog u Zagrebu. 

Srpska napredna stranka se ponosi pripadnošću obitelji europskih pučkih stranaka i ovu priliku želim iskoristiti da Vama, poštovani predsjedniče, zahvalim na svemu što ste učinili, kako za položaj Srbije u Europi tako i za položaj Srpske napredne stranke u najznačajnijoj obitelji europskih političkih stranaka. Također, molim Vas da prenesete moje čestitke našoj stranačkoj kolegici Ursuli von der Leyen na izboru za šefa Europske komisije, uvjeren sam da će u ovim teškim vremenima pokazati cijeloj Europi zašto je naša Europska pučka stranka najbolji, najozbiljniji i najodgovorniji izbor.

Dragi prijatelju, 

Hvala Vam što ste me pozvali osobno se obratiti Кongresu Europske pučke stranke u Zagrebu 20. studenog. Za mene je Vaš poziv velika čast i zahtjev za još odgovorniji pristup rješavanju brojnih problema u regiji u kojoj živimo. Želim Vas obavijestiti da sam pripremio, čini mi se, ozbiljnu analizu događanja u regiji, kao i onoga što bismo svi zajedno morali učiniti u idućem periodu. Ipak, tjednima unazad, a znam da Vas je u svom pismu o tome obavijestila Jadranka Joksimović, traje prava medijska haranga u gotovo svim hrvatskim medijima protiv mog dolaska u Zagreb i Hrvatsku. Želim dodati da nikakvih stvarnih razloga za takvu vrstu hajke niti je bilo, niti ih ima, osim što se pojedini krugovi u hrvatskom društvu ne mogu naviknuti na snažniju ulogu Srbije i na činjenicu da se Srbija ekonomski podiže, a i politički nije više na koljenima. Кao što znate gospodine predsjedniče, nimalo nisam strašljiv, već sam mnogo puta odolijevao takvim napadima i odgovarao na organizirane napade. I snažno i ozbiljno i odgovorno. Također, nesumnjivo je da bi mi odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike donijelo značajne bodove u Srbiji, ali uzeo sam u obzir i ono što je za mene najvažniji dio politike koju predstavljam, a to je pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti. Istovremeno, ni na koji način ne želim utjecati na dodatno pogoršanje položaja Srba u Republici Hrvatskoj.

Zbog svega navedenog, obavještavam vas da neću prisustvovati našem Кongresu u Zagrebu, smatrajući da time i vama olakšavam posao, a moj nedolazak, molim vas, shvatite kao dokaz snage i želje da mijenjamo stvari na bolje, a ne dokaz slabosti. 

U skladu s tim, a prije svega uz ogromnu nadu i očekivanje da će odnosi Srbije i Hrvatske biti mnogo bolji u budućnosti, želim Vas zamoliti da jedan od idućih važnih događaja za Europsku pučku stranku organizirate na teritoriji Republike Srbije gdje su svi dobrodošli i gdje ni protiv jednog sudionika i člana naše Europske pučke stranke neće biti vođena bilo kakva hajka i haranga. 

Želim Vam dobro zdravlje, mnogo uspjeha kao i sreću novom vodstvu naše stranke.

P.S. Napadi na mene, čak i poslije odluke kojoj se najveći dio hrvatskog društva nadao, bit će nastavljeni. To uzmite samo kao dokaz svake od riječi koju sam vam ovdje napisao.'

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo