NI DA, NI NE

VIDEO: BI LI VUČIĆEV DOLAZAK U ZAGREB BIO PRIMJEREN? Grmoja: 'HDZ je trebao otkazati gostoprimstvo', Pusić: 'To je sastanak EPP-a, a HDZ je član...'

 
Nikola Grmoja, Aleksandar Vučić, Vesna Pusić
 screenshot Youtube Hanza media, REUTERS

U drugoj epizodi video formata Jutarnjeg.hr “Ni da, ni ne” ovog se tjedna bavimo temom koja je uzburkala strasti u društvu.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić bio je najavljen kao govornik na izbornom kongresu Europske pučke stranke (EPP) u Zagrebu, a njegov dolazak u Hrvatsku bio je planiran za 20. studenog, samo dva dana nakon obilježavanja obljetnice pada Vukovara. Sve to događalo se u trenutku kada je Vojska Srbije u Novom Sadu otkrila spomen-ploču zapovjedniku napada postrojbi bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Vukovar, general-majoru Mladenu Bratiću. Odnosi Srbije i Hrvatske nikako da se poboljšaju, pa i dalje ratujemo diplomatskim notama i otrovnim strelicama.

Vučić je na kraju odustao od dolaska u Zagreb, a mi smo pitali političkog tajnika Mosta Nikolu Grmoju i bivšu ministricu vanjskih i europskih poslova i saborsku zastupnicu GLAS-a Vesnu Pusić bi li njegov dolazak u Zagreb bio primjeren samo dva dana nakon Kolone sjećanja i je li mu Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), kao domaćin skupa EPP-a trebao otkazati gostoprimstvo.

Zanimalo nas je i bi li njegov eventualni dolazak štetio Kolindi Grabar-Kitarović u kampanji za predsjedničke izbore, pitali smo ih i je li Hrvatska dovoljno odlučno reagirala zbog postavljanja ploče zapovjedniku napada na Vukovar, te treba li Srbiju blokirati na putu za Europsku uniju ako se ne riješe pitanja nestalih, ili ne treba raditi ono što je nama Slovenija napravila.

Nikola Grmoja smatra da je HDZ i ranije trebao otkazati gostoprimstvo Vučiću.

- Naravno da nije primjereno da u dana sjećanja srpski predsjednik dolazi u Hrvatsku i HDZ mu je trebao otkazati gostoprimstvo ako nisu dobili nalog iz EPP-a - kaže Grmoja.

S druge strane, Vesna Pusić kaže kako mu HDZ ne može otkazati gostoprimstvo.

- To je sastanak EPP-a, a HDZ je članica Europske pučke stranke, kao i Vučićeva stranka – smatra Vesna Pusić.

Što su još Nikola Grmoja i Vesna Pusić rekli, pogledajte u video prilogu ispod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:49