SUOČAVANJE SA ZLOČINOM

VUČIĆEVE OPTUŽBE NA RAČUN TAJNE SLUŽBE ‘Srpski državni vrh naručio je ubojstvo novinara Ćuruvije’

Vučić tvrdi kako su ubojice i drugi akteri ubojstva još živi te da će dati ostavku ako se slučaj ne riješi
 Goran Mehkek/CROPIX

Država je likvidirala novinara Slavka Ćuruviju - šokirao je prvi potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić u svojoj izjavi u nedjelju navečer. - Bilo je potrebno izvršiti velik pritisak na nadležna tijela da bi se došlo do činjenica - rekao je i istaknuo da su Ćuruvijine ubojice i drugi akteri ubojstva još živi.

- Uskoro će se pokazati i dokazati da je Ćuruviju likvidirala država, odnosno vlast koja je ubijala neistomišljenike i protivnike jer je mislila da se time mogu riješiti politički problemi. To je strašan problem za našu zemlju - istaknuo je Vučić. I on je bio dio te vlasti, priznao je, ali je naglasio da u tome nije sudjelovao niti je išta o tome znao.

- Ima mnogo strašnih stvari s kojima ćemo se morati suočiti, na primjer s ubojstvom Srba u kafiću Panda na Kosovu 1998. Nema dokaza da su to ubojstvo izvršili Albanci, kako se vjerovalo - rekao je Vučić u razgovoru za TV Pink. Za vrijeme rata na Kosovu, prije NATO-ove intervencije, u kafiću u Peći 14. prosinca 1998. ubijeno je pet dječaka od 14 do 17 godina i jedan 25-godišnjak. Ubojstvo srpskih dječaka godinama je među najgorim zločinima pripisivanim Albancima.

Ubojstvo Slavka Ćuruvije jedno je od najpoznatijih političkih ubojstava u Srbiji. I prije se vjerovalo da iza njega stoji Miloševićeva tajna policija, ali nakon tolikih godina bile su minimalne šanse da će se ubojstvo ikada razriješiti. Osnivač vrlo tiražnih listova, Dnevnog i Nedjeljnog telegrafa, te magazina Evropljanin ubijen je 11. travnja 1999. godine, pred ulazom u svoju zgradu u centru Beograda, za vrijeme NATO-ova bombardiranja Srbije.

Vučićeva izjava tumači se kao najava obračuna sa strukturama bivše Državne bezbednosti, tajne službe MUP-a Srbije, koju se nije usudila demontirati ni jedna srpska vlada od rušenja Miloševića u listopadu 2000. do danas. Ovoga ljeta beogradski Apelacioni sud poništio je presudu protiv trojice bivših pripadnika DB-a, osuđenih za pokušaj ubojstva Vuka Draškovića 2000. u Budvi. Kao lider opozicijskog Srpskog pokreta obnove, Drašković je čudom preživio nekoliko atentata, a u ovom slučaju agenti su pucali na njega dok je bio na balkonu svog stana u Budvi, ali su ga samo ranili. Viši sud u Beogradu u lipnju 2012. na osam godina osudio je bivšeg šefa centra DB-a u Beogradu Milana Radonjića, a na po sedam godina načelnike službi Stevana Bastu i Ratka Romića.

- Služba ne dopušta da čelnici Službe ikada budu optuženi i pravomoćno osuđeni - komentirao je ljetos Vuk Drašković. Upozorio je da se DB potrudio poništiti tu presudu jer su sva trojica optuženih bili glavni i u operaciji u kojoj je ubijen Slavko Ćuruvija.

- Da je presuda potvrđena, onda bismo vjerojatno došli i do razrješavanja ubojstva i sva trojica bi se našla na optužnici. Sada je sve to zaustavljeno. Služba ne da Službu preko Službinih sudaca, tužitelja… Nema nama pomoći dok ne izađemo iz ovog kruga, nema nikakvih reformi dok se DB ne rasformira i ne otvore tajni dosjei - rekao je tada Drašković. On je pozvao na demontažu po uzoru na Stasi u Istočnoj Njemačkoj.

Aleksandar Vučić krenuo je s reformama, ali se brzo suočio s otporima. Vučić je u subotu najavio da će podnijeti ostavku ako ubojice Ćuruvije ne budu osuđeni. Rekao je da je to za njega najvažniji slučaj, ali da još nema dokaza tko je potegnuo obarač.

Blic je objavio da se Komisiji za istraživanje ubojstava novinara nedavno javio insajder s informacijama o ubojstvu. “Tvrdnje se podudaraju sa drugim dokazima koji vode do Državne bezbednosti”. B92 je javio da je nekadašnji lider DB-a Rade Marković prebačen u samicu “radi lične sigurnosti”. Osuđen na 40 godina zbog ubojstva Ivana Stambolića i pokušaja ubojstva Vuka Draškovića, Marković je također ispitan o slučaju Ćuruvija. Nedavno je tražio pomilovanje od predsjednika Tomislava Nikolića, pa ga je u zatvoru posjetio predsjednikov savjetnik Oliver Antić. Antić je zatim Vučiću podnio ostavku na članstvo u SNS-u, ali je Nikolić objavio da ne vidi razloga da ga makne. Zato se nagađa da se Vučić sukobio s Nikolićem i zbog pristupa raščišćavanju prljavog rublja DB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 08:45