StoryEditor
IZGUBLJENI MILIJUNI DOLARA

WASHINGTON PO PRVI PUT TEŠKO OPTUŽIO RUSKU VLADI 'Vaši hakeri su ušli u sustave nekih iznimno osjetljivih infrastruktura u SAD-u!'

 Kacper Pempel/Illustration/File Photo / REUTERS

Washington je prvi put otvoreno optužio rusku vladu da stoji iza računalnih napada u kojima su hakeri uspjeli ući u kontrolne sustave nekih iznimno osjetljivih infrastruktura u Sjedinjenim Državama, poput nuklearnih centrala i vodovoda.

"Informatički akteri ruske vlade su u najmanju ruku od ožujka 2016. (...) ciljali vladina tijela i brojne sektore važnih američkih infrastruktura, poput energetike, nuklearnih postrojenja, trgovinskih objekata, vodovoda, zrakoplovstva i osjetljivih točaka tvorničkog sektora", piše u izvješću koje su pripremili stručnjaci za informatičku sigurnost američkog ministarstva za domovinsku sigurnost (DHS) a objavljeno je u četvrtak.

Objavljivanje izvješća podudara se s objavom niza sankcija Trumpove administracije protiv ruskih pojedinaca i pravnih subjekata kao odgovor na upletanje Moskve u američke predsjedničke izbore 2016. i na više informatičkih napada.

Tim je sankcijama obuhvaćeno 19 osoba, među kojima i poslovni čovjek Evgenij Prigožin, blizak Kremlju. Na meti sankcija je i pet pravnih osoba, među njima FSB (ruska unutarnja obavještajna služba) i GRU (tajna služba ruske vojske).

Moskva koja je uvijek nijekala bilo kakvo upletanje, odmah je preko zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova najavila "protumjere".

Informatički napadi su u 2016. stajali SAD između 57 i 109 milijarda dolara, navodi se u izvješću Bijele kuće objavljenom u siječnju, u kojemu se napose upire prstom u hakere iz Rusije, Kine, Irana i Sjeverne Koreje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 08:18