EPIDEMIJA U KAMBODŽI

WHO upozorava: Od misteriozne bolesti umrlo 61 dijete!

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i ministarstvo zdravstva Kambodže istražuju smrt najmanje 61 djeteta od nepoznate bolesti čiji su simptomi neurobiološke komplikacije i problemi s dišnim sustavom.

U slučaju zaraze dijete najprije dobije visoku temperaturu, dolazi do encefalitisa, upale mozga, a potom bolest razara dječja pluća i djeca umiru najčešće u roku od 24 sata.

Samo dvoje preživjelo

Liječnici u Kambodži navode kako nisu otkrili što uzrokuje bolest, no ovih je dana objavljeno globalno upozorenje i na oprezu su susjedne zemlje i međunarodno zračno čvorište u Hong Kongu.

- Mislimo da je uzrok enterovirus ili intoksikacija drogom, a moguće i kombinacija to dvoje - izjavio je Beat Richner, liječnik iz jedne od dječjih bolnica Katha Bopha, koje se nalaze u glavnom gradu Phnom Penhu i Siem Riepu, velikom turističkom centru u Kambodži. U te dvije bolnice dovedena su djeca s problemima, a samo u dva poznata slučaja maleni pacijenti su preživjeli. Većina djece je iz južnog dijela zemlje, no WHO navodi kako nema znakova stvaranja žarišta. Također nije primijećeno da se bolest širila među djecom smještenom na bolničkim odjelima. Prvi slučajevi zabilježeni su u travnju ove godine.

Žrtve mlađe od 7 godina

Da neidentificirana bolest napada djecu, kambodžanske su vlasti upozorene 20. lipnja. Sva ili većina djece imala su najviše sedam godina. Richner je istaknuo da je broj slučajeva nizak - riječ je o 34 slučaja zabilježena u lipnju, u odnosu na 75.000 bolesne djece u klinikama Kantha Bopha te 16.000 hospitaliziranih mališana. - Provodimo istragu kako bismo doznali što uzrokuje ovu bolest - izjavili su iz WHO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:55