TVRDE U MMF-u

'Zaljevske države mogu se nositi s jeftinijom naftom'

DUBAI - Arapske izvoznice nafte u Perzijskom zaljevu mogu se bez većih problema nositi s padom cijena nafte, poručio je u utorak dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Cijene barela nafte kliznule su u utorak ispod razine 60 dolara prvi puta od sredine 2009., s oko 115 dolara koliko su iznosile u lipnju.

Ako se i iduće godine zadrže na toj razini, šest bogatih članica Vijeća za suradnju u Perzijskom zaljevu (GCC) suočit će se s najdramatičnijim padom standarda od globalne ekonomske krize iz 2008. jer će sve osim Katara bilježiti proračunski manjak pod utjecajem pada prihoda od nafte, napominje Reuters.

Posebno veliki deficit bilježili bi Bahrain i Oman, dodaju.

Čelnik izaslanstva MMF-a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) Harald Finger pokušao je u utorak otkloniti zabrinutost zbog mogućih posljedica naglog pada cijena nafte.

Finger je na financijskoj konferenciji u Dubaiju istaknuo da zahvaljujući ogromnim proračunskim rezervama velike članice GCC-a neće morati značajnije smanjivati javnu potrošnju pa bi mogle izbjeći naglo usporavanje gospodarskih aktivnosti.

"Većina zemalja GCC-a ima prilično velike zaštitne mehanizme u vidu inozemne imovine u stabilizacijskim fondovima odnosno središnjim bankama. Plus, većina tih zemalja ima kapacitete za zaduživanje pa nema potrebe za vrlo velikim i naglim smanjenjem potrošnje, što ne bi nužno bilo poželjno", kazao je dužnosnik MMF-a.

Po Fingeru će UAE možda biti prisiljen posegnuti u poveliku inozemnu imovinu kako bi zadržali javnu potrošnju na sadašnjoj razini budu li se cijene nafte zadržale na sadašnjoj razini odnosno budu li kliznule još niže.

Procjenjuje se da najveći stabilizacijski fond Abu Dhabija raspolaže imovinom od gotovo 800 milijardi dolara, što bi značilo da je njezina vrijednost gotovo dvostruko veća od gospodarstva.

Ministar gospodarstva UAE Sultan bin Said al-Mansuri kazao je na konferenciji da će njegova zemlja zahvaljujući proračunskim rezervama izbjeći značajnije rezove u razvojnim projektima u idućim godinama.

Viši ekonomski dužnosnici dva najveća emirata u sklopu UAE prognozirala su u utorak da će njihova gospodarstva ostati snažna. Abu Dhabi je za razdoblje od 2014. do 2018. prognozirao prosječnu stopu rasta od 5,5 posto godišnje. Dubai očekuje stope rasta više od 4,5 posto.

Čini se da se međunarodni ulagači zasada slažu s takvim prognozama, pa prinosi na obveznice i premije osiguranja od neplaćanja financijskkih obveza nisu značajnije porasli. Tržišta dionica zabilježila su pak u utorak nagli pad, pokazujući da lokalne ulagače ipak zabrinjava nagli pad cijena nafte i izostanak državne intervencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:55