OBRUŠIO SE NA MILANOVIĆA

'ZAŠTO STE HRVATIMA PRODALI KIOWE!? Vučić u obraćanju naciji postavio pitanje američkom generalu, ali pritom je zaboravio na jednu važnu stvar

 
Aleksandar Vučić
 Sven Hoppe / dpa Picture-Alliance/AFP

Srbija će se ove godine suočiti s ultimatumom po pitanju Kosova, rekao je u jutarnjem programu TV Prva predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Blic.

“Sigurno će pred nas biti postavljen ultimatum. Dat će nam jamstva za ulazak u EU, ali pod uvjetom da priznamo Kosovo. Prijedlog koji će nam biti ponuđen bit će plan Marttija Ahtisaarija (koji je za svoj mirotvorni rad i na pitanju pregovora Srbije i Kosova dobio Nobelovu nagradu za mir) uz dodatke. I ponudit će nam poseban status za Srbe u određenim oblastima. I što onda? Ja ću pitati narod”, rekao je Vučić.

Interesantno je u kojoj mjeri u Srbiji i dalje doživljavaju pitanje Kosova kao stalnu temu na koju se vraćaju i ponavljaju da je riječ o “ultimatumu”. Naime, EU je početkom ovog mjeseca objavila novu metodologiju proširenja na Zapadni Balkan, u kojoj je izrijekom napisano da je preduvjet za ulazak Srbije u EU pronalazak “legalno obvezujućeg” rješenja odnosa s Kosovom. Budući da Priština ne pristaje ni na što manje od priznanja, zaključak je više nego jasan svima koji promatraju situaciju na Zapadnom Balkanu. Osim Srbima, koji i dalje pričaju o “ultimatumima”. I pritisku. Srbija, jasno, može izabrati da ne uđe u EU i da ostane u zrakopraznom prostoru odnosa sa svojim najvećim trgovinskim partnerom.

Vučić je, kao i uvijek kad ovako iznenada nastupi pred medijima, izjavio i kako nema sumnje da će se Srbija naći pod pojačanim pritiskom zbog kupnje ruskog sustava za protuzračnu obranu (PZO) Pancir S1, ali ne vjeruje da će zbog toga biti na udaru američkih sankcija jer kupnja nije bila tajna. Komentirajući izjavu američkog generala Bena Hodgesa, bivšeg glavnog zapovjednika američkih kopnenih snaga u Europi, koji je upitao od koga se to Srbija treba braniti, Vučić je rekao da je Srbija neovisna zemlja te da će sama odlučivati o tome koje će oružje kupovati.

“Moje protupitanje generalu Hodges je sljedeće: ‘Zbog čega ste, dragi generale, prodali Hrvatima Kiowa helikoptere s ‘hellfire’ raketama? Zašto su naši njemački prijatelji prodali Pancer haubice Zagrebu?’. Na ta pitanja, naravno, nema odgovora”, rekao je Vučić, naglasivši kako je Srbiji važno da bude jaka. Zaboravljajući pritom na podatak da je Hrvatska članica NATO-a.

Dodajmo i što je točno Hodges rekao:

“Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu prijetnju Srbiji”.

Pritom je sugerirao kako bi Srbija “na mnogo bolji način mogla ulagati dragocjena sredstva”, izgrađivati infrastrukturu i otvarati radna mjesta, “što bi mladim građanima Srbije gradilo vjeru u bolju budućnost”, prenio je Glas Amerike.

Vučić je u jutarnjem programu progovorio o Zoranu Milanoviću, ali se i prisjetio svog hiškačkog govora u Glini uoči Oluje.

- Pa nisam ja rekao za Hrvate da su šaka jada kao što je Milanović to rekao za nas. Potom i poruka da ne misli to za Srbe, nego samo za Vučića. Samo ste vi to rekli mom narodu! Ubili ste me napadajući me za nekakav govor u Glini, a što sam točno radio? Održao govor u kojem sam govorio da se nadam da Krajina neće pasti u ruke Hrvata ili ne znam što. Zar bih se zbog toga trebao ispričati nekome? Zamislite zločinca i fašista Vučića... I to na mjestu gdje se 1941. dogodilo najteže stradavanje Srba, gdje se dogodilo spaljivanje svih Srba u glinskoj crkvi. Mislite da se trebam plašiti nečega? Mislite da ne smijem doći u Zagreb i odgovarati vam na pitanja? Mislite da trebam poljubiti zemlju pred vašim svetim stopama zato što vam se trebam diviti jer ste protjerali 250.000 Srba sa svojih ognjišta? Ne pada mi na pamet!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:39