PORUKA IZ BEOGRADA

DAČIĆ IMA VELIKA OČEKIVANJA OD HRVATSKOG PREDSJEDANJA UNIJOM 'Nadamo se da će Srbija ostvariti nove korake u procesu pristupanja EU'

Ivica Dačić
 Milos Miskov / Anadolu Agency / AFP

Nadamo se da će hrvatsko predsjedanje Vijećem EU ostati pozitivno upamćeno i da će Srbija ostvariti nove korake u procesu pristupanja EU, kazao je u ponedjeljak srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić naglasivši da napredak Srbije u eurointegracijama ne odgovara dosad ostvarenim reformskim rezultatima.

"Očekujemo da u kratkom roku u potpunosti bude jasna nova metodologija pristupnog procesa, te da će nama, koji smo odmakli u pregovorima, ta nova metodologija pridonijeti njihovom ubrzanju, bez negativnog utjecaja na kvalitetu, a uz jasnu političku potporu i vidljive rezultate za naše građane", rekao je Dačić na ministarskoj konferenciji "Od Soluna 2003. do Zagreba 2020".

U suprotnome će srbijanska vlada imati velike poteškoće suprotstaviti se rastu euroskepticizma u društvu, upozorio je srbijanski šef diplomacije.

Dačić je naglasio kako Srbija pozdravlja ideju EU da prema zapadnom Balkanu inicira "Napredni ekonomski plan" koji bi omogućio dodatnu financijsku potporu za regiju, ocijenivši kako bi to "nesumnjivo potaknulo daljnje provođenje reformi".

"Nadamo se da će hrvatsko predsjedanje Vijeću EU ostati pozitivno upamćeno i da će Srbija ostvariti nove korake u procesu pristupanja EU", naglasio je Dačić na solunskoj konferenciji o europskoj perspektivi zapadnog Balkana "Od Soluna do Zagreba".

On je, u govoru koje je medijima dostavilo Ministarstvo vanjskih poslova, istaknuo kako vjeruje će samit EU-zapadni Balkan, u svibnju u Zagrebu, pružiti dodatni poticaj politici proširenja EU s konkretnim rezultatima.

Dačić je ocijenio kako mora "postojati načelo individualnosti u procesu eurointegracija za svaku državu kandidata pojedinačno, odnosno svatko prema zaslugama".

Podsjetivši da je Srbija posvećena regionalnoj suradnji, Dačić je ukazao kako "odgovornost leži i na poštovanju preuzetih obveza" i da je "nastavak dijaloga Beograda i Prištine, uz podršku EU, od bitnog značaja".

"Smatramo da EU ne smije izgubi lidersku ulogu u ovom procesu", poručio je Dačić.

On je naglasio da je mjesto čitave regije zapadnog Balkana u Europskoj uniji, te da bez uključivanja regije zajednički ekonomski i politički prostor na europskom kontinentu neće biti potpun.

Prema njegovim riječima, termin "proširenje" kao da je djelomice poprimio negativnu konotaciju, a kao razlog se često navode greške iz prošlosti.

"Politika proširenja je, u međuvremenu, postala nepoželjna tema za europsku javnost zbog naraslih neriješenih pitanja na unutrašnjoj, nacionalnoj razini. Za nas na zapadnom Balkanu, međutim, proširenje EU je i dalje zajednički prioritet", poručio je Dačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2022 09:05