KAOS U TURSKOJ

Žestoka makljaža na biralištima, vadi se oružje, tuku se lopatama i kamenjem, ubijene su tri osobe!

Prokurdska stranka DEM vjerojatno će pobijediti u velikim gradovima na jugoistoku s kurdskom većinom

Turska

 /Twitter

Djelomično prebrojavanje glasova na lokalnim izborima u Turskoj u nedjelju navečer pokazalo je da oporba u Istanbulu i Ankari ima povoljne izglede, objavili su službeni mediji, unatoč tome što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan bio angažiran u kampanji svoje stranke AKP.

Od 33 posto prebrojanih glasova, gradonačelnik Istanbula u odlasku Ekrem Imamoglu, dobio je 49,7 posto glasova, a njegov glavni protivnik iz vladajuće stranke AKP 41,5 posto.

I u Ankari, oporbeni gradonačelnik Mansur Yavas dobio je 56,3 posto glasova, a njegov protivnik 36,3 posto, nakon prebrojavanja 12,4 posto glasova.

Inače, lokalni izbori u Turskoj obilježeni su nasiljem u kojem su poginule najmanje tri osobe, a deseci su ozlijeđeni. U incidentu na jugoistoku Turske grupe ljudi sukobile su se oružjem, motikama i kamenjem, a tom prilikom poginula je jedna, a ozlijeđeno je 11 osoba.

U drugom incidentu ubijena je jedna osoba, a četiri su ozlijeđene u tuči, piše Reuters.

Erdogan, na vlasti već više od dva desetljeća, bio je angažiran u kampanji, posebno u Istanbulu, ekonomskom i kulturnom središtu zemlje, čiji je gradonačelnik bio 90-tih godina prošlog stoljeća. No, po prvim rezultatima, to njegovoj stranci nije pomoglo.

Kritičari kažu da je vlada predsjednika Recepa Tayyipa Erdoganova utišala neslaganje, srozala ljudska prava i kontrolira pravosuđe i druge državne institucije, što turski dužnosnici odbacuju.

Ponovni izbor Imamoglua za čelnika najvećeg grada u zemlji lansirao bi ga u utrku za predsjedničke izbore 2028. godine.

U ostatku zemlje, kandidati AKP-a očekivano vode utrku u nekoliko velikih gradova u Anadoliji i na Crnom moru koji su uporišta predsjednika Erdogana.

Prokurdska stranka DEM vjerojatno će pobijediti u velikim gradovima na jugoistoku s kurdskom većinom, uključujući Diyarbakir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 14:55