SVRGNUTI LIDERI

Život bez vlasti: Ben Ali završio u komi, Mubarak želi umrijeti...

Svrgnuti Ben Ali doživio je moždani udar i nalazi se u komi u bolnici u Saudijskoj Arabiji
 afp

ZAGREB - Dvojici svrgnutih arapskih autokrata - tuniskom Zine Ben Aliju i egipatskom Hosniju Mubaraku, zbog gubitka vlasti naglo se pogoršalo zdravstveno stanje. Francuski mediji pozivaju se na pouzdane izvore i tvrde da je prvi čak u kritičnom stanju i hospitaliziran.

Zine Ben Ali, koji je pobjegao iz Tunisa 14. siječnja nakon 23 godine na vlasti, doživio je, tvrdi se, moždani udar prije nekoliko dana i pao u komu. Pod lažnim imenom, iz sigurnosnih razloga, bivši predsjednik leži u jednoj bolnici u Saudijskoj Arabiji, a kraj njegova uzglavlja nije njegova 20-ak godina mlađa supruga Leila.

Retuširanje fotografija

Čovjek čije je svrgavanje pokrenulo lavinu revolucija i prosvjeda koji se upravo odvijaju i razvijaju u arapskom svijetu dugo je bio opsjednut prikazivanjem sebe u javnosti kao mladolikog i u punoj snazi. Nije, posljednjih godina svoje vlasti, dopuštao fotografiranje. Službeni portreti su se obavezno retuširali, a mediji su morali tražiti odobrenje prije njihove objave.

O Mubaraku, koji je 11. veljače predao vlast vojsci nakon 30 godina, također su kružile glasine da je u komi, no agencija Reuters prije dva dana je demantirala tu vijest. Visoki saudijski dužnosnik izjavio je za uglednu novinsku agenciju da bivši predsjednik (82) nije tako kritično, no potvrdio je da se ne osjeća dobro.

Brutalnost i korupcija

Odustao je od svega i želi umrijeti u trenutačnoj rezidenciji u Sharm el-Sheikhu, elitnom ljetovalištu na Crvenom moru, tvrdi ovaj izvor. ‘Politički faraon’ već nekoliko godina ima problema sa zdravljem, a u ožujku prošle godine bio je na operaciji žučnog mjehura u Njemačkoj. Je li riječ samo o depresiji ili je u pitanju nešto drugo (tvrdilo se da boluje od tumora), još se ne zna sa sigurnošću.

Naglo pogoršanje zdravstvenog stanja šefova zemalja, naročito dugovječnih diktatora, nije rijetkost nakon gubitka vlasti. Među poznatijim primjerima je vladar Zaira, današnjeg DR Konga, Mobuto Sese Seko. Svrgnut 1997. nakon 32 godine vladavine, poznatoj po brutalnosti i korupciji, Mobuto je umro nakon nekoliko mjeseci od raka prostate od kojeg je bolovao u egzilu u Maroku.

Rak prostate

Posljednji iranski šah Muhamed Reza Pahlavi umro je kao 60-godišnjak u egzilu u Egiptu, godinu dana po svrgavanju s prijestolja islamskom revolucijom 1979. Dugo je bio bolestan. Jedan od primjera je i francuski predsjednik Francois Mitterrand koji je umro šest mjeseci nakon isteka drugog predsjedničkog mandata. Čitav drugi mandat borio se s rakom prostate i u bolesničkom je krevetu primao dužnosnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:27