UZBUNA U RUSIJI

Zlokobna najava Putinovog trbuhozborca: ‘Predviđam izbijanje velikog rata! Pogledajte samo gdje je ta baza...‘

- Razumijemo koji je njihov pravi smisao, uništenje ruske države, rekao je Solovjov

Svetlana Abrosimova i Vladimir Solovjov

 Stanislav Krasilnikov/Tass/Profimedia

Poznati prokremaljski propagandist i ruski režimski televizijski novinar Vladimir Solovjov rekao je da suradnja članica NATO saveza pokazuje da se Zapad sprema na rat s Rusijom, piše Newsweek.

Solovjov je to rekao nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin reagirao na tvrdnju američkog predsjednika Joea Bidena da će Rusija, ako pobijedi Ukrajinu, nastaviti dalje i napasti članicu saveza. Takav potez bi pozvao na aktiviranje članka 5 povelje NATO saveza, prema kojem je napad na jednu članicu saveza napad na sve, pa bi to u sukob uvuklo i američke trupe.

Biden je na to upozorio dok je pokušao uvjeriti republikance da odobre vojnu potporu Ukrajini, što se u Kongresu odugovlači već neko vrijeme.

Putin je u nedjelju na državnoj televiziji rekao da Moskva nema ‘nikakav geopolitički interes, kao ni ekonomski, politički ili vojni, boriti se sa zemljama NATO-a‘, rekavši da je to potpuna besmislica te da misli da Biden to razumije.

Ali, Solovjov kaže da se NATO želi boriti s Rusijom te napominje da su Litva i Estonija potpisale plan suradnje do 2028. i da je američka proturaketna obrambena baza postala operativna u Poljskoj, 209 kilometara od Kalinjingrada.

- Pokušavaju li nas oni zadirkivati, rekao je Solovjov u snimci objavljenoj na društvenoj mreži X (bivši Twitter). Snimku je podijelio ukrajinski savjetnik za unutarnje poslove Anton Geraščenko.

- Iako je Putin po 156. put jasno objasnio da nećemo ratovati s NATO savezom... nećemo više biti naivni. Više ne vjerujemo Zapadu, nikome. Razumijemo koji je njihov pravi smisao, uništenje ruske države. Više ne vjerujemo uvjeravanjima njihovih političara. Vidimo kako se Zapad očito priprema za veliki rat s Rusijom, rekao je na kanalu Rusija 1.

Putin je osudio ono što smatra širenjem saveza prema ruskim granicama, a to je navedeno kao jedan od njegovih razloga za početak njegove sveobuhvatne invazije na Ukrajinu.

Iako je odbacio Bidenovo stajalište da je Ukrajina odskočna daska za druge invazije, Putin je u nedjelju upozorio da bi ulazak Finske u NATO u travnju prisilio Moskvu da ‘koncentrira određene vojne postrojbe‘ na sjeveru zemlje u blizini njihove granice.

Podsjetimo, ranije ovog mjeseca Finska je zatvorila svoje granične prijelaze s Rusijom, osim jednog, nakon što je Helsinki optužio Moskvu da onamo šalje izbjeglice.

SAD i Švedska potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji kako bi ojačale svoje vojne veze i povećale američku prisutnost u regiji, što se vidi kao još jedan znak produbljivanja vojnih veza uzrokovanih ruskom agresijom, piše Newsweek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:25