ISPRAĆAJ U KOZARCU

ŽRTVE GENOCIDA POSLANE NA POSLIJEDNJI POČINAK ‘Ove 284 žrtve masakra su dokaz izdaje ljudskog roda’

Valentin Inzko: Na svu sreću, Haaški sud nije jedini sud, postoji i onaj Božji sud, a znamo da je tamo sve zapisano...

Ovdje je počinjen genocid. Ovdje, u Prijedoru, izdan je ljudski rod i ta izdaja još traje, u Haagu i New Yorku - poručio je poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović jučer u Kozarcu gdje je održan ispraćaj ostataka 284 žrtve rata, većinom ekshumiranih iz masovne grobnice Tomašica. Minutom šutnje odana je počast jedinom Hrvatu među njima, Anti Doliću.

Kada je godinama s ostalim žrtvama ležao u Tomašici, onda treba na vječni počinak biti ispraćen s drugima, bila je želja Dolićeve obitelji, prenio je portal Klix.ba. Dolić je pokopan na katoličkom groblju Pašinac.

Zločin ili genocid

Pobijene su čitave obitelji: Hava Tatarević pokopala je muža i šest sinova, a Emina Hegić muža i pet sinova. Najmlađa žrtva je 13-godišnji Elvis Šarčević, a najstariji Salih Kadirić (77).

- Tomašica je i danas slika tog bezdušnog svijeta, njegovo ružno lice, izdajnički i kukavički duh koji se boji presuditi genocidu koji je ovdje počinjen. Možda nećemo upamtiti nakazna lica svih zločinaca koji su počinili genocid nad našim narodom, ali ćemo pamtiti lica onih koji ih nisu osudili za ono što su činili - rekao je Kavazović, kritizirajući Haaški sud zato što nije i zločin u Prijedoru osudio kao genocid. Na reisovo prozivanje nekažnjavanja zločinaca nadovezao se i visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.

- Mi znamo da Haaški sud nije jedini sud, postoji i onaj božji i tamo je sve zapisano - poručio je Inzko. Zbog masovnog pokopa ekshumiranih ostataka ubijenih Prijedorčana u Federaciji BiH jučer je bio dan žalosti. Nije bio u srpskom entitetu, kojem pripada Prijedor. Jučer pokopani ostaci pripadaju žrtvama koje su većinom ubijene 1992. godine kod Prijedora, grada zapamćenog po najgorim srpskim logorima Keratermu, Omarskoj i Trnopolju. Haaški sud je u svojim presudama genocidom nazvao samo ubojstvo više tisuća bošnjačkih muškaraca i mladića u srpnju 1995. u Srebrenici, ali ne i masovne zločine u drugim dijelovima BiH.

Na području Prijedora i Sanskog Mosta srpske snage su 1992. sustavno očistile bošnjačko i hrvatsko stanovništvo, pa je Haaško tužiteljstvo podiglo optužnice i za genocid, no u pravomoćnim presudama sud je to dosad odbacio. Politički se Bošnjaci i Srbi u BiH sukobljavaju oko toga je li bilo genocida ili ne, jer Bošnjaci tvrde da je počinjen posvuda gdje je bilo zločina, dok Srbi tvrde da ga nije bilo ni u Srebrenici.

Polja mržnje

- Danas u Prijedoru i Kozarcu, kao i nekidan u Srebrenici, pa još prije u Vlasenici, Bratuncu i Zvorniku svjedočimo dubokom bezdanu u kojem je rođeno zlo zločina genocida. To zlo začeto je u lažnoj svetosavskoj duhovnosti i uzgajano na poljima mržnje - rekao je reis Kavazović, poručujući da se zlo može pobijediti vjerom i kajanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 19:46