SKANDAL U CRKVI

‘Dirao me i rekao da će tako istjerati đavla iz mene’

Svjedočenje žene koju je kao djevojčicu od sedam godina zlostavljao svećenik pedofil. Kolege iz sjemeništa upozoravali su na sumnjivo ponašanje svog kolege Kieslea, ali nisu ih ozbiljno shvaćali
 Reuters

OAKLAND - “Pipao me je po grudima i genitalijama. Rekao mi je da je u meni đavo i da će ga tako istjerati van”, dio je potresnog svjedočenja Amerikanke Melinde Costello o tome kako ju je seksualno zlostavljao katolički svećenik Stephen Kiesle u vrijeme dok je bila djevojčica.

Ružičaste tenisice

Kiesle je u središtu novoga skandala u koji je upleten i papa Benedikt XVI., a Costello (48), koja danas živi u San Franciscu i vezana je za invalidska kolica zbog artritisa, ispričala je američkim medijima kako je bila zlostavljana tijekom nekoliko godina.

Sve je započelo u župi u kalifornijskom gradiću Fremontu kada je imala sedam godina i kada ju je Kiesle, omiljen među djecom zbog svoje ležernosti (navodno je u crkvi nosio ružičaste tenisice), posjeo na krilo. Amerikanka kaže kako u tome nije vidjela ništa neobično. - Svi mi vidjeli smo u njemu veliko dijete. A tko ne voli veliku djecu? - ispričala je Costello.

Međutim, bezazleno škakljanje i igra ubrzo je prerasla u pipanje po osjetljivim dijelovima tijela, a svećenik joj je rekao kako radi egzorcizam nad njom. “Uvijek mi je bilo mučno i znala sam da radi nešto što nije u redu”, prisjeća se svećenikova žrtva. Sve se ovo događalo krajem šezdesetih, u vrijeme kada je Kiesle bio sjemeništarac u Fremontu. Za svećenika je zaređen nekoliko godina kasnije, a 1978. osuđen je uvjetno na tri godine zatvora zbog zlostavljanja dvojice dječaka u jednoj drugoj kalifornijskoj župi.

Oko njegova slučaja i dalje se nastavljaju nizati pitanja neugodna po katoličku hijerarhiju, sve do njezina samog vrha - Svete Stolice. Nejasno je zašto je Crkvi trebalo čak devet godina da osuđenog pedofila razriješi svih svećeničkih dužnosti (to se dogodio 1987.), a najspornijim se smatra pismo tadašnjeg pročelnika Kongregacije za nauk vjere Josepha Ratzingera, današnjeg Pape, iz 1985. u kojemu ovaj zagovara “oprez” i “vođenje računa o dobrobiti Crkve” u slučaju Kieslea. Međutim, čini se kako su pogreške Crkve u tretmanu izopačenog svećenika počele bitno prije.

Bez kontakta s odraslima

Dobar dio njegovih kolega još je tijekom školovanja za svećenika u Oaklandu primijetio da Kiesle pokazuje potpuni nedostatak bilo kakve duhovnosti te ga jedino zanima rad s mladima, dok s odraslim osobama nije uspijevao ostvariti kontakt. Neki od njih su tada pokušavali upozoriti svoje poglavare, kao svećenik Louis Dabovich koji je o tome razgovarao s tadašnjim biskupom Oacklanda Floydom Beginom navodeći kako mu se čini da Kiesle nije za svećenika zbog unutarnjeg nemira, ali njegova upozorenja očito nisu bila ozbiljno shvaćena i zaređen je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:29