MEMOARI GEORGEA BUSHA

‘Najteža mi odluka nije bio rat, nego prestati piti’

Osim o političkim odlukama, George W. Bush piše i o svojim privatnim dramama koje su formirale njegovo ponašanje i stavove

Možeš li se sjetiti posljednjeg puta kada nisi pio, upitala je Laura Bush svog supruga Georgea. ‘Naravno da mogu’, odgovorio je on. No, dok je prekapao po mozgu tražeći taj jedan dan bez alkohola, shvatio je kako u posljednjih mjesec dana niti jedan dan nije bio potpuno trijezan.

Očeve poruke

Tako počinju memoari bivšega američkog predsjednika Georgea W. Busha naslovljeni “Decision points”, (“Točke promjene”). Osim o političkim odlukama, Baracku Obami i Billu Clintonu, pisao je i o svom privatnom životu. Alkohol mu je bio najveći od svih demona.

“Te sam 1986. slavio 40. rođendan u jednom restoranu i stvari su izmaknule kontroli. Među ostalima bio je moj prijatelj Don Evans i postajali smo sve glasniji i glasniji. U jednom trenutku Don i ja shvatili smo da smo toliko šarmantni da to moramo podijeliti i s ostalim ljudima. Išli smo od stola do stola i ostali do zatvaranja. Sljedeći dan otišao sam na trčanje, razmišljao o Bogu i o tome kako piće preuzima moj život i odlučio prestati”, napisao je Bush junior u memoarima. Prema vlastitu priznanju, bila mu je to najteža odluka koju je donio u životu.

Dok su mnoge knjige poput “The Bushes” autora Petera i Rochelle Schweizer i “The Bush Tragedy” Jacoba Weisberga naglašavale razlike između Georgea Walkera Busha i njegova oca Georgea Herberta Walkera Busha, mlađi je Bush to dodatno htio naglasiti. Bush junior napisao je kako je za vrijeme Božića 2002. njegov otac rekao: “Ti znaš, sine, koliko je rat težak i moraš učiniti sve kako bi ga pokušao izbjeći. No, ako se druga strana ne pridržava dogovora, onda nemaš izbora.”

Udobna rutina

Kasnije, kad je junior izdao naredbu da se ide u rat, njegov mu je otac poslao poruku. “Činiš pravu stvar. Odluka koju si donio najteža je do sada. No, donio si je s odlučnošću i sućuti”, napisao je Bush stariji sinu.

Bush mlađi navodi kako je napustio ured zadovoljan jer je uvijek radio ono što je vjerovao da je dobro. Od tada je, kako kaže, utonuo u udobnu rutinu.

“Nedugo nakon što smo se preselili u Dallas, odveo sam svog psa Barneyja u šetnju. Barney je uočio susjedov vrt, otrčao i obavio svoje. I tako sam ja, bivši predsjednik SAD-a, sa susjedove tratine plastičnom vrećicom skupljao ono što sam izbjegavao posljednjih osam godina”, napisao je Bush.

Od svih priča kojih se George W. prisjetio u svojim memarima, nijedna nije izazvala toliko buke kao priča u kojoj piše kako mu je njegova majka Barbara Bush pokazala staklenku s fetusom koji je pobacila.

George je u to vrijeme imao 17 godina i vozio je svoju majku u bolnicu. Pobacila je kod kuće, stavila fetus u staklenku i držala ga u krilu na putu do bolnice.

“Nikada nisam očekivao da ću vidjeti ostatke fetusa. Bio je to ljudski život, moj brat ili sestra”, prisjetio se on.

Priča je odjeknula poput bombe. Oni koji su protiv pobačaja zatrpali su internetske stranice komentarima.

Uzburkana javnost

Tako je, primjerice, bivši republikanski senator Rick Santorum iz Pennsylvanije rekao kako su on i njegova supruga donijeli kući 20 tjedana star fetus. Supruga je imala spontani pobačaj pa su željeli da njihova djeca “vide i shvate” da su imali brata. Obitelj bi provodila sate s nerođenim Gabrijelom, kojeg bi senator, supruga i djeca u dobi od šest, četiri i godinu i pol grlili i ljubili, pjevali mu uspavanke, a na kraju su mu i održali privatnu misu.

S druge strane, Bushova epizoda s fetusom izazvala je gađenje kod onih koji su za slobodan izbor kad je riječ o pobačaju. U intervjuu u ponedjeljak navečer za “Today Show” Bush je voditelju Mattu Laueru objasnio kako nije želio da priča o abortusu postane razlog zašto mu se on protivi.

Odnos s majkom

- Uključio sam tu priču u knjigu, s dopuštenjem majke, jer sam mislio da je bitno da ljudi shvate moj odnos s njom. Ono što sam dobro naučio jest da je ona jako otvorena osoba - rekao je Bush. Tek kada ga je Lauer pritisnuo pitanjima, bivši je predsjednik povezao cijelu epizodu o fetusu sa svojim uvjerenjima.

- To je, nesumnjivo, utjecalo na mene, moju životnu filozofiju i stajalište da bismo trebali poštovati život. Bio sam predsjednik koji se borio za život i protiv pobačaja. No, smisao te priče bio je prikazati kako smo majka i ja razvijali svoj odnos - rekao je Bush.

Kao što su mnogi komentatori primijetili, incident s fetusom nije, međutim, imao isti učinak na Barbaru Bush kao na njezina najstarijeg sina. Ona je pobačaj i dalje doživljavala kao privatnu stvar koju Republikanska stranka ne bi trebala koristiti u političke svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 22:55