PAKISTANSKI MINISTAR

‘Umjesto da nas brani, vojska je ubila Benazir’

Jatoi se našalio da bi ‘blagodati korupcije’ trebale biti dostupne svima u Pakistanu u jednakoj mjeri

ISLAMABAD - Abdul Qayum Jatoi, pakistanski ministar za obrambenu proizvodnju, koji se na subotnjoj konferenciji za novinare kritikama obrušio na pakistansku vojsku i pravosuđe, dao je ostavku na svoju funkciju. S mjesta ministra odstupio je nakon sastanka s premijerom Yousufom Razom Galanijem, na koji je pozvan kako bi objasnio svoje izjave.

Politički atentati

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti vojnog puča (o kojem pakistanski mediji spekuliraju zbog ekonomskih problema i načina na koji su se vlasti nosile s nedavnim poplavama) Jatoi je rekao, navodno govoreći u svoje ime, a ne službeno, da vojska dobiva novac za obranu zemlju, a ne za sudjelovanje u političkim atentatima.

- Samo neka dođu, ne bojimo se čizama. Borili smo se s njima 60 godina. Opet ćemo se boriti protiv njih. Ne opskrbljujemo vojsku uniformama i čizmama da bi nam uzimali naša prava i ubijali naše ljude i vođe, poput Benazir Bhutto i Nawaba Akbara Bugtija. Vojsku imamo da bi se borila na granicama, a ne s nenaoružanim ljudima - ustvrdio je Jatoi.

Bivša premijerka Benazir Bhutto ubijena je u prosincu 2007. usred kampanje za predsjedničke izbore, dok je Nawab Akbar Bugti, plemenski vođa provincije Balučistan, ubijen u sukobu vladinih snaga i militanata 2006. godine.

Opalio i po pravosuđu

Osim vojske, Jatoi nije poštedio ni pravosuđe, a dodao je da bi “blagodati korupcije” trebale biti dostupne svima u Pakistanu u jednakoj mjeri.

Pakistan je dosad doživio tri vojna puča, 1958., 1977. i 1999. godine. Unatoč glasinama o mogućoj vojnoj intervenciji, analitičari tvrde da ona u ovom trenutku nije vjerojatna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 02:55