DVOSTRUKA ODBIJENICA

TKO JE KANDIDAT HDZ-a ZA IZBORE? Kolinda Grabar-Kitarović i Željka Markić: Konačno 'ne' Karamarku?

Sada praktički nemamo kandidata za predsjedničke izbore. Ostao nam je Željko Reiner, ali on ne može protiv Ive Josipovića. A nadali smo se da ćemo izbjeći pogrešku s lokalnih izbora, kad smo kasno predstavili kandidate, kažu u HDZ-u

Kolinda Grabar-Kitarović, Željka Markić, Ruža Tomašić... U HDZ-u, čini se, ne prestaju problemi s kandidatkinjama na koje su ozbiljno računali za sljedeće izbore. Prije samo mjesec dana stranka Tomislava Karamarka imala je prilično zaokružen plan - Kolinda Grabar-Kitarović trebala je biti predsjednička kandidatkinja i nositeljica liste za EP, Ruža Tomašić još jedan od aduta na toj listi, a do zadnjeg trenutka nadali su se pridobiti i podršku Željke Markić, čelnice građanske incijative U ime obitelji.

- Ovaj smo put dobro posložili ekipu, a sa Željkom Markić na listi naša bi pobjeda bila zacementirana - neslužbeno su HDZ-ovci govorili sve donedavno. A onda im se koncept preko noći počeo urušavati. Prema zadnjim informacijama iz HDZ-a, Željka Markić ovih im je dana rekla konačno “ne”. Na neki oblik suradnje s njom u HDZ-u su računali čak i nakon osnivanja Saveza za Hrvatsku i spekulacija da se Ž. Markić pridružila tom taboru. No, posljednji razgovori s njom nisu završili uspješno za HDZ.

Ne ide s Reinerom

- Nije to jedini problem. Ni Kolinda, kako sam čuo, ne želi u predsjedničku utrku - rekao nam je ovih dana jedan od HDZ-ovih dužnosnika žaleći se da im se situacija iz dana u dan mijenja.

- Sada praktički nemamo kandidata za predsjedničke izbore. Ostao nam je Željko Reiner, ali on ne može protiv Ive Josipovića. A nadali smo se izbjeći pogrešku s lokalnih izbora, kad smo kasno predstavili kandidate - komentira naš sugovornik iz stranke.

I izvori bliski Kolindi Grabar-Kitarović rekli su nam prije dva dana da joj utrka za Pantovčak nije prioritet, iako je sama u nedavnom intervjuu za Hrvatski tjednik izjavila da bi joj “bila čast biti predsjednica jer je to vrhunac svake političke karijere”.

- Mislim da je Kolinda ipak procijenila da joj to u ovom trenutku ne bi bio dobar potez. Uostalom, mlada je i za tako nešto ima još dosta vremena - kaže naš izvor.

A ni situacija s listom za europske izbore nije najjasnija. Iako se iz HDZ-a moglo čuti kako je “riješeno” da će Kolinda Grabar-Kitarović biti nositeljica njihove liste, izvori bliski bivšoj ministrici vanjskih poslova kažu da je ona ponudu dobila, ali da još nije dala odgovor.

- Kolindi mandat u NATO-u završava 1. srpnja i prvo mora riješiti neke preduvjete, među ostalim i mjesec dana neplaćenog dopusta, kako bi mogla u kampanju - kaže naš izvor. Doznajemo i da je K. Grabar-Kitarović, navodno, dobila produljenje mandata u NATO-u od godinu dana, što bi moglo utjecati na njenu konačnu odluku.

U HDZ-u ne kriju zabrinutost zbog takvog razvoja situacije, a na ruku im ne idu ni problemi nastali s Europskom pučkom strankom zbog toga što je na listi Ruža Tomašić. I dok HDZ na sve načine pokušava uvjeriti europske pučane da će se Tomašić prikloniti njihovoj grupaciji u Europskom parlamentu, uz tvrdnje vodstva stranke da se “neće odreći svoje koalicijske partnerice”, šefica HSP-a dr. Ante Starčević već im je priskrbila novi problem. Tijekom turneje po Australiji Ruža Tomašić održala je tribinu u hrvatskom domu “Kardinal Alojzije Stepinac” u Geelongu, gdje su na jednom od zidova bile postavljene slike Franje Tuđmana, Ante Starčevića, kardinala Stepinca, ali i Ante Pavelića.

Slike na zidu

- Kao gost u njihovoj kući, nikad si ne bih dala za pravo određivati čije će slike stajati na zidu australsko-hrvatskog doma u Geelongu. Dok poštuju zakone zemlje u kojoj žive i lojalni su građani, australski Hrvati imaju pravo unutar svoja četiri zida držati slike koje god žele. Hvala Hrvatima Australije što vole svoju hrvatsku domovinu. Čast mi je i zadovoljstvo bilo sudjelovati na tribini u Geelongu, iako mediji u Hrvatskoj njezino održavanje pokušavaju staviti u negativan kontekst - pokušala se poslije Ruža Tomašić opravdati na Twitteru. No, u HDZ-u se ljuti zbog novog problema koji im je stvorila. Plaše se da bi to, među ostalim, moglo zakomplicirati i dogovore s Kolindom Grabar-Kitarović ako bivša ministrica bude nositeljica liste s obzirom na zajedničku kampanju.

Tu je i sukob HSP-a dr. Ante Starčević s drugim HDZ-ovim kaolicijskim partnerom HSS-om oko pozicije na listi za europske izbore. HSS-ovci, koji ističu da su strateški partner HDZ-a, nikako ne žele pristati da njihova Marijana Petir bude na listi iza Ruže Tomašić, dok je za šeficu HSP-a AS druga varijanta neprihvatljiva s obzirom na njen prošlogodišnji uspjeh. Budući da ne mogu postići dogovor, situaciju će očito, i to što hitnije, morati riješiti šef Tomislav Karamarko. To bi se moglo dogoditi već za nekoliko dana, točnije 20. veljače, kada bi HDZ trebao održati sjednicu Predsjedništva na kojoj bi se trebalo usuglasiti i sve oko EU izbora.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:53