NAUTIČKA PATROLA

FOTO: IZABRANA NAJBOLJA HRVATSKA MARINA! Završena druga mornarsko-novinarska odiseja Jutarnjeg lista, Zlatno sidro odlazi na Ugljan!

 
 Srđan Vrančić / Hanza Media

Najbolja hrvatska marina, prema izboru više od tisuću anketiranih nautičara u 33 marine duž cijele jadranske obale, i dobitnica Zlatnog sidra Jutarnjeg lista 2018. je Olive Island Marina u naselju Sutomišćici na otoku Ugljanu. Svečana dodjela nagrada Jutarnjeg lista održala se u marini Kornati u Biogradu na Moru.

Pedesetak uzvanika, među kojima su bili i ministar turizma Vlade RH Gari Cappelli, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, Uprava Hanza Medije, među kojima su članica Uprave Ana Hanžeković i predsjednik Uprave Marko Smetiško, i predstavnici domaćina Ilirije d.d. na čelu s predsjednikom Uprave Goranom Ražnjevićem, predstavnici marina dobitnica nagrada i brojni drugi gosti su obišli pobjedničku marinu, a do nje su došli laganom plovidbom zadarskim akvatorijem u brodu Nada tvrtke Ilirije d.d.

Najviše bodova

- Ovo naša mala boutique marina posebna je po tome što su svi brodovi ovdje vlasnički i bogata je sadržajem. Ne radi se samo o vezu broda, nego o različitoj ponudi, od bazena do restorana. Mislim da smo osvojili najviše bodova jer se ljudi ovdje osjećaju ugodno, okruženi su hortikulturom kao u svom vrtu. Ne osjećaju se strancima, nego kao da su u svom vrtu, kao da su domaći.

Ta emocija se ovdje osjeća i odnosi se kući - rekao je direktor Olive Island Marine Toni Antišin, kojemu je nagradu uručio ministar turizma Gari Cappelli. U Olive Island Marini smjestio se bazen s dvadesetak ležaljki tik uz more i plažu, restorani s bogatom gastronomskom ponudom, dječje igralište, cocktail i lounge bar u mirisnoj mediteranskoj prirodi, 245 morskih i suhih vezova i lukobran dugačak 250 metara.

Brod Maslina

Drugo mjesto osvojila je ACI marina Dubrovnik. Priznanje za treće mjesto osvojila je ACI marina Žut, koja je dio kornatskog arhipelaga i najzeleniji kornatski otok. Posebno priznanje za razvoj nautičkog turizma dobila je marina Kornati - Ilirija d.d. koja broji 720 vezova, od čega je 400 vlasničkih i 320 namijenjenih čarteru. Treća je najveća marina u Hrvatskoj s jednom od prvih čarter-flota u hrvatskoj nautici. Danas marina Kornati u sezoni privuče tisuće gostiju, a u njoj djeluje čak 15 čarter-firmi. Marina Kornati, odnosno tvrtka Ilirija d.d., organizator je Biograd Boat Showa, najvećeg nautičkog sajma u ovom dijelu Europe. Veliku zahvalu osvojila je ACI marina Cres koja brine o brodu Nautičke patrole Maslina, bez koje ne bi bilo Nautičke patrole.

Sadržaji

Smjestila se u duboko uvučenoj i zaštićenoj uvali Creskog zaljeva, a odlikuje ju suvremena funkcionalna opremljenost s kompletnim servisom, od igle za jarbol pa do prostranog parkirališta. Usred marine nalazi se i restoran Mistral u kojem se rado odmaraju brojni nautičari. Priznanje “Moja najdraža marina” pripalo je marini Punat koja ljeti bilježi oko 3000 tranzitnih uplovljavanja. Ima svoj restoran, bistro, hotel i četiri luksuzna apartmana-bungalova, bazen, beauty centar, kozmetički salon, razne trgovine za nautičare, ali i za djecu, kao i suvremeni šatl do plaže i zrakoplovne luke. I kao posljednje priznanje, ono za najveći doprinos razvoju nautičkog turizma, ove je godine dobila Turistička zajednica Raba.

Anketne upitnike ispunilo 1009 gostiju

Nagrada Zlatno sidro ostvarena je na osnovi anketnih upitnika koje je ispunjavalo 1009 gostiju - nautičara u svakoj marini. Odgovarali su na pitanja o urednosti, organizaciji i čistoći, ljubaznosti osoblja, ugostiteljskim, zabavnim i sportskim sadržajima. Gosti su davali ocjene od 1 do 5, što je činilo 70 posto ukupne ocjene, a 30 posto je činila ocjena svih posada Patrole.

Osmo pitanje je glasilo “U kojoj se marini osjećate najugodnije?”. Ovom svečanom dodjelom završila je druga sezona Nautičke patrole koja je u 67 dana preplovila 850 nautičkih milja. Ukupno 12 članova posade vezali su brod u 34 marine i spustili sidro u 18 uvala i nautičkih sidrišta diljem jadranske obale, od Dubrovnika do Umaga.

Ova jedinstvena nautičko-turistička akcija odvija se u suradnji s Ministarstvom turizma i pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice. Također, velika zahvala sponzorima među kojima su Adris, Ina, ACI, JANAF, Pevec, Vipnet i Honda Marine.

Sto milijuna noćenja ostvarili smo 30 dana ranije nego lani

Prema najnovijim podacima e-Visitora, do jučer ujutro imamo zabilježeno više od 100 milijuna noćenja, i to smo ostvarili 30 dana ranije nego prošle godine, što je brojka koja pokazuje uspješnost hrvatskog turizma - rekao je jučer ministar turizma Gari Cappelli. Istaknuo je da je nautika najbolji hrvatski turistički proizvod te u strategiji razvoja turizma jedan od bitnijih faktora izvan turističke sezone.

- U hrvatskim marinama traži se vez više. Uz domaće, najveći su broj nautičkih noćenja ostvarili gosti iz Njemačke, Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva te je izuzetan pomak vidljiv među gostima iz Amerike i Australije. Nautičari trenutačno u turizmu ostvaruju najveću dnevnu potrošnju. To su turisti visoke platežne moći koji traže visoku uslugu i ponudu - istaknuo je ministar.

Naime, prosječna potrošnja čarteraša je 186 eura po danu, prošle je godine ostvareno gotovo 3,2 milijuna noćenja čarteraša i 4,5 milijarde kuna prihoda, a cjelokupni nautički turizam ostvaruje i do milijardu eura. Direktor HTZ-a Kristjan Staničić istaknuo je da je nautički turizam jedan od najprestižnijih oblika turističke ponude te je, prema posljednjim podacima za nautički turizam, zabilježen rast od 2 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima.

Treba napomenuti i da su prema podacima Hrvatske narodne banke u prvih šest mjeseci 2018. godine prihodi od stranih turista iznosili tri milijarde eura, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 10 posto, odnosno prihodovano je 276 milijuna eura više. Od travnja do lipnja ostvareno je 2 milijarde i 558 milijuna eura prihoda od turizma, što je 9 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:11