MORNARSKO-NOVINARSKA ODISEJA

ZAVRŠENA DRUGA SEZONA NAUTIČKE PATROLE Od olujnih nevera preko ljetnih vrućina i vatrenih fešti do sudbinskih priča

 

Punih 850 milja ostalo je iza krme našeg broda Nautičke patrole u 57 dana plovidbe koliko je trajala ovogodišnja ljetna mornarsko-novinarska odiseja pod jedrima kroz 34 marine od Dubrovnika do Umaga. Brod smo preuzeli 15. lipnja u njegovoj matičnoj luci u ACI marini Cres i vratili ga prije desetak dana na isto mjesto u creskoj marini.

Patrola je startala 20. lipnja iz ACI marine Dubrovnik u olujnim odijelima i zimskim trenirkama, primjereno početnim nimalo ljetnim temperaturama, već vladajućem vremenu nevera, munja, gromova i velikih valova.

Turistički raj

No, to nije nimalo omelo užitak nautičkih moreplovaca, posebno strastvenih jedriličara. Jer, prema dijagnozi te ljude postavio je književnik, lovac i moreplovac Joža Horvat u svom brodskom dnevniku Besa s plovidbe oko svijeta: “Od svih droga more je najopojnije!”. Tako smo i mi kao pripadnici tog kulta mora, vjetra i jedara, i sudbinski sljednici praiskonskog biološkog zapisa da je svaka kaplja ljudske kemijski vrlo slična kaplji morske vode, usred jednog takvom nevremena ostali zagrađeni drugim brodovima u vrlo uskoj korčulanskoj marini. Tih četiri dana “zatočeništva” iskoristili smo da detaljno ispitamo zašto u posljednje vrijeme Korčulu uspoređuju s elitnim grčkim turističkim rajem - Santorinijem.

Zatim smo, nakon dviju idiličnih hvarskih ACI marina - Vrboske i Palmižane, u bračkoj Milni proslavili Dan ACI-ja i prisjetili se slavnih dana i Milne i ACI-ja. S dolaskom prvih pravih vrućih ljetnih dana plovili smo od marine do marine u vatreno vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Sudjelovali smo u nikad viđenom spoju dviju velikih strasti - nautike i nogometa. Od Splita preko Trogira, Šibenika, Skradina i Vodica, zajedno sa svim nautičarima, gostima i domaćima feštali smo nakon svakog pogotka “vatrenih”. A onda smo od Pirovca do Kornata slavili naše viceprvake svijeta.

Životne priče

Bile su to noći kada je od brodske pirotehnika: crvenih signalnih raketa, narančastih ručnih baklji i plutajućih narančastih dimnih signala gorjelo i more i nebo.

To naravno ne znači da istodobno nismo obavljali svoj prvenstveni zadatak Patrole - anketiranje nautičara i sudjelovanje u životu marina. Poseban užitak, kao sastavni dio nautičkog života je druženje s nautičarima i predstavljanje njihovih životnih priča i sudbina. Već u Slanom upoznali smo Branka i Megi, koji su rasprodali sve svoje u Kanadi, prejedrili Atlantik, brod vezali u ACI marini Slano i tu ostali živjeti.

Reinhold Stapf iz ACI marine Šimuni na Pagu u 66. godini života sprema se u katamaranu na put oko svijeta, a sa sobom vodi nizozemsku suprugu Makiko, svoju nizozemsku djecu Noru i Franka, i sve unuke... “Ako ja posustanem, oni će nastaviti”, veli Stapf.

Christian i Renate iz Belgije sagradili su si brod, podigli šestero djece, još prije 40 godina prvi su put došli u Funtanu. I danas su ovdje, i kažu da će tu ostati do kraja života.

Odvjetnik Marjan Feguš iz Celja smjestio je svoj brod u ACI marini Cres na gat C, na vez 19 još u davno vrijeme kada je marina bila u sastavu INA-e. Došao je samo u posjet, ali ostao je ovdje na istome vezu sve do danas, i pomaganjem toliko zadužio i osvojio ljude da je proglašen počasnim građaninom Cresa.

Božo Dimnik, liječnik, poduzetnik i zaljubljenik u more koji je ronio i s Cousteauom, vezao je svoj brod u ACI marini Umag prije 35 godina, prvoga dana čim je otvorena. Sada se, u 86. godini sprema u ribolov na Aljasci...

Anketni upitnici

Svjedočili smo novom velikom napretku Marine Kornati i Ilirije d.d. u Biogradu. Otkrivali smo čari uvala i marina u koje je Patrola prvi put uplovila: Pirovca, Velog Rata, Vrsara, Funtane... Prvi smo vezali brod u novoj ACI marini Rovinj, naravno ne na muring već bokom pred poslovnim zgradama graditelja da bismo se uvjerili kako će to ubrzo doista biti najmodernija “one stop” marina na Jadranu.

Istodobno sa svim tim i ostalim pričama s brodova i gatova, Patrola anketirajući nautičare u 33 marine raspolaže sa 1009 ispunjenih anketnih upitnika. Upravo je u tijeku njihova obrada, što će dati odgovore na pitanja koje su marine prema ocjeni nautičara najbolje, koje imaju najljubaznije osoblje, najčišći prostor, u kojim se marinama osjećaju najugodnije, gdje se najbolje jede i koje marine imaju najbolje uvjete za sport, rekreaciju, zabavu.

A saznat ćemo i to što nautičari misle o našem nautičkom turizmu. U središtu pozornosti bilo je pitanje boravišne pristojbe pa već sada možemo kazati da je ono jenjalo s protjecanjem ljeta. Nisu ga isticali uopće ili stavljali u prvi plan u marinama u kojima su nautičari bili na vrijeme informirani da se pristojba plaća za vrijeme boravka, a ne za cijelu godinu. Nautičari su povećanje pristojbe dovodili u korelaciju s istodobnim povećanjem cijena veza u pojedinim marinama koje to nisu popratile povećanim i boljim uslugama.

Nagrade i priznanja

Tko će biti dobitnik Zlatnog sidra Jutarnjeg lista 2018.

I ove godine najveći hrvatski nautički trofej, Zlatno sidro Jutarnjeg lista za najbolju marinu u 2018. godini, dodijelit će se na osnovu odluke anketiranih nautičara u 33 hrvatske marine. Također slijede Priznanje za drugo osvojeno mjesto i Priznanje za treće osvojeno mjesto.

Također će se dodijeliti Posebno priznanje Jutarnjeg lista za najveći doprinos u razvoju hrvatskog nautičkog turizma.

Posebno priznanje Moja najdraža marina pripast će marini koju će nautičari u odgovoru na pitanje iz anketnog upitnika: “U kojoj se marini osjećam najugodnije”, najčešće istaknuti.

Jutarnji list će dodijeliti posebne zahvalnice zaslužnima za svesrdnu pomoć i podršku organizaciji Nautičke patrole 2018.

Prošle je godine odlukom najvećeg broja nautičara Zlatno sidro Jutarnjeg lista osvojila Marina Punat, na drugom mjestu bila je ACI marina Veljko Barbieri Slano, a na trećem mjestu prelijepa mala klupska marina Olive Island u Sutomišćici na otoku Ugljanu. Titulu “Moja najdraža marina” ponijela je ACI marina Cres, a posebno priznanje za najveći doprinos razvoju hrvatskog nautičkog turizma pripalo je ACI-ju.

Zahvala na potpori

Od mornara do menadžera

I ovogodišnja Nautička patrola odvijala se u suradnji s Ministarstvom turizma i pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice.

Također, za svoj uspjeh dugujemo zahvalnost svima koji su je pomagali: od mornara, recepcionarki i recepcionara, menadžerica i menadžera u marinama do podupiratelja i sponzora, a posebno: Adrisu, INA-i, ACI-ju, Pevecu i Janafu.

Za digitalnu i kopnenu komunikacijsku potporu zahvalnost dugujemo Vipnetu, a za komunikaciju morem Hondi - Fred Bobek d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:20