NAUTIČKA PATROLA

OTOK S NAJBOLJIM FEŠTAMA NA JADRANU Ove godine ih imaju čak šest, svaka nudi drugačiji sadržaj i ambijent, a jedna počinje upravo danas...

 
Kuća Rabske torte, Ružica Ribarić
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Među nautičarima je Rab kroz godine stekao titulu otoka s najboljim feštama na Jadranu. Kada se u gradu održava neka proslava u ACI marini Rab se odmah traži mjesto više. Za vrijeme Rabske fjere čak se traže posebne pozicije kako bi s broda imali što bolji pogled na stari grad i prekrasni vatromet.

Naime, rapske fešte nisu razuzdani partiji gdje je samo važno koliko će se prodati alkohola i koja će zvijezda pjevati. Ne, to su originalne manifestacije koje oživljavaju staru tradiciju toga otoka, ali i promiču nove načine ljetovanja koji nisu orijentirani samo na “sunce i more”. To su festivali namijenjeni za obitelji, nautičare, sladokusce, ljubitelje glazbe, mlade, stare. Ukratko, za sve. Žena koja stoji iza svih tih fešti je Ivana Matušan, direktorica TZ Grada Raba, i ona je jedna od najzaslužnijih što se u Rabu i nadalje razvija turistička pred i postsezona.

Rab, 290718.
ACI marina Rab za nauticku patrolu.
Na fotografiji: Rapski samostrelicari, Luka Percinic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Rapski samostreličari, Luka Percinic

- Trudimo se kroz sve fešte očuvati našu tradiciju. U Rabu imamo čitav niz udruga i klubova koji njeguju stare zanate i nekako terapeutski djeluju na zajednicu. Taj osjećaj želimo ponuditi i našim gostima, tako da se i oni osjećaju kao da su dio naše tradicije - kaže Matušan.

Sadržaj i ambijent

Ove godine će se u Rabu izmijeniti čak šest fešti, od kojih svaka nudi drugačiji sadržaj i ambijent, jedna je počela baš danas i traje do 7. kolovoza. To su Kantuni, urbana manifestacija koja naglasak stavlja na skrivena mjesta u gradu i ispuni ih životom. Lokacije poput parka Dorka, Pjacete, Mahačeve vile, rapskog zvonika Sv. Ivan te poznatog rapskog Vidikovca bivaju ispunjeni svjetlom, ambijentalnom glazbom te dobrom hranom. Inače su se Kantuni održavali u ožujku, ali su ih ove godine zbog velike zainteresiranosti odlučili organizirati i ljeti.

U lipnju su Rabljani imali i jednu posebnu proslavu kada su obilježili 50 godina od potpisivanja Povelje prijateljstva između Raba i San Marina, a njihovo pobratimstvo je obilježeno, naravno, feštom.

Ipak, kraljica među svim feštama je Rabska fjera. Riječ je prvom i najvećem srednjovjekovnom ljetnom festivalu u Hrvatskoj koji je Hrvatska turistička zajednica uvrstila u kategoriju TOP hrvatskih manifestacija, a lani su čak ušli i u finale za tematski događaj godine. Ona se održava već 17 godina i to uvijek istog datuma, od 25. do 27. srpnja. Rab je ovo ljeto u tom razdoblju posjetilo između 25 i 30 tisuća ljudi, koji su u tri dana uživali u tradicionalnim rapskim jelima, viteškom turniru te glazbenom vatrometu.

Otočni advent

Nakon špice sezone kreće i nova tura fešti koje se održavaju u rujnu i listopadu. Prvi je Rab Jazz Fest koji traje od 6. do 9. rujna, a već sljedeći tjedan, od 12. do 14. rujna, održava se rapski Underwater Photo Marathon. Prvi je posvećen glazbi i na njemu renomirani jazz glazbenici izvode svoju glazbu ispod četiri znamenita rapska zvonika, dok je drugi orijentiran na natjecanje u snimanju najbolje podvodne fotografije u rapskom podmorju.

- Za kraj ljeta pripremili smo još Kanatu, feštu za zatvaranje ljeta - veli Matušan te dodaje da se ta manifestacija održava krajem rujna i početkom listopada.

Ipak, to ne znači da s hladnim vremenom prestaju i fešte. Prvim danom prosinca na otoku počinje festival Najljepši otočni advent. Sve se više se koncentriraju na selektivne oblike turizme, kaže, te dodaje da će do kraja godine biti otvorena još tri nova hotela.

Edmund Kriebenegg (74), avanturist iz Štajerske: “Dolazim tu 56 godina, mogu se i kandidirati za gradonačelnika”

Austrijanac Edmund Kriebenegg iz Knittelfelda u Štajerskoj dolazi na Rab već 56 godina i kaže da ne postoji niti jedan dio otoka koji ne poznaje.

- Bio sam ovdje kao dijete s roditeljima i nije bilo dana da nisam išao istraživati grad. Kada sam istražio kopno, htio sam nastaviti i na moru, ali nisam imao brod. Ipak, brzo sam se snašao - priča nam Edmund na svom brodu na vezu u ACI marini Rab.

Naime, jedno ljeto je skinuo motor sa svog Puch mopeda i stavio ga na gumenjak pa se tako vozio po obali otoka. To mu nije bilo dovoljno, htio je ići dalje, pa je sa 16 godina napravio svoj prvi brod.

Bio je to mali plastični motornjak od šest metara, a kao mehaničar nije imao previše problema s ugradnjom i instalacijom motora.

Odvezao je svoj brod na Jadran i oplovio s njim cijeli Rab i okolna otočja. Ipak, sada je imao novu želju - oploviti Jadran. Za to mu je trebao veći i brži brod pa je s 18 godina napravio novi motornjak, ovoga puta od 8,20 metara i s DKW motorom.

S tim brodom je pak došao do albanske granice. Imao je on još planova, ali se tada oženio s Carmen i više nije mogao toliko slobodno ići u razne avanture. U braku je i napokon kupio brod te danas njih dvoje zajedno plove na motornom brodu Doral koji se zove kao i ljepša polovica obitelji Kriebenegg.

Iako je Edmund ove godine zagazio u 74. godinu to ne znači da su i stali planovi za nove avanture.

- Kada već tako dobro poznajem ovaj grad, ostaje mi samo jedno - kandidirat ću se za gradonačelnika - veli Edmund. (M. Boltižar)

Rab, 290718.
ACI marina Rab za nauticku patrolu.
Na fotografiji: Klaus i Kathy Rombowski.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Klaus i Kathy Rombowski

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:28