ISPUNIO SI ŽELJU

Stephan je napokon kupio brod i jedri Jadranom

Stephan i Sandra Scanto
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Nijemac Stephan Scanto od djetinjstva želi imati svoj brod. Želja je nastala još tijekom šezdesetih, kada je prvi put vidio svoga oca kako jedri na obiteljskoj maloj jedrilici za jednu osobu.

Iako je iz Leverkusena, uvijek je tražio neki izgovor da ode na njemačko Sjeverno more i gleda brodove. Kao vlasnik obrta za popravke nije nikada imao baš puno novca, ali je štedio, svake bi godine stavio nešto novca na stranu. Želju je napokon ostvario u listopadu prošle godine u marini D Marin Dalmacija u Sukošanu, kada je kupio Sunbeam 32.

- Brod je star 27 godina i prije je pripadao jednom Austrijancu. Čim sam ga vidio znao sam da ga želim kupiti. Jedrili smo skupa dva tjedna da vidimo kako ide i čim smo se vratili u Sukošan, stisnuo sam mu ruku i rekao da ga uzimam - priča Stephan.

Nažalost, nije mogao odmah krenuti u nove avanture, nego je prvo morao riješiti sve papire, tako da je tek u svibnju ove godine prvi put sjeo sa suprugom Sandrom u svoj novi dom na moru. Bio im je to prvi odmor u Hrvatskoj, tako da nisu baš dobro poznavali Jadran, ali puno ljudi im je pomoglo da se priviknu na nautički život.

- Naš susjed na vezu primijetio je da smo novi pa se ponudio da zajedno jedrimo prema Skradinu. To nam je bila prva plovidba i odmah smo se oduševili Hrvatskom - kaže Sandra. Nakon toga su oplovili Pašman, Murter, Molat, a plan je istražiti cijeli Jadran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:23