JEDINA MARINA NA OTOKU PAGU

Pravi jedriličari ne dolaze ljeti, brodovi su na suhom vezu

U mnogo čemu se razlikuje od drugih ACI-jevih marina, malo je tranzita, a glavni su joj prihodi godišnji vez, dizalica i suhi vez
ACI marinu Šimuni predstavio nam je njezin direktor Ivan Mokos
 Danijel Soldo / CROPIX

Marina Šimuni osebujna je marina. Nema gatova, nego se vezovi pružaju uz rivu koja se od mjesta crvoliko pruža duboko na kopno. Na ulazu zdesna dočekuje nas poznata luksuzna kuća s garažama za glisere, ali trenutačno je pred njom jahta koja je ostala na ulazu jer je za nju garaža jednostavno prevelika.

Marina Šimuni jedina je marina na otoku Pagu, smještena u prirodnoj uvali u zavjetrini, pa iako ni Šimuni nisu izbjegli apartmanizaciju, marina je mirna i tiha, ovdje se živi bez turističke vreve i gužve.

ACI marinu Šimuni predstavlja nam njezin direktor Ivan Mokos.

- Ova marina u mnogo čemu se razlikuje od drugih marina u ACI-jevu lancu. Malo je tranzita, glavni su joj prihodi godišnji vez, dizalica i suhi vez. Po strukturi gostiju, najbrojniji su Nijemci, Austrijanci i Slovenci, a odmah iza njih su naši - Hrvati. Ovdje je ljetni đir sljedeći: malo gostiju ide na velika krstarenja, uglavnom odlaze na dnevne izlete, do Oliba ili Silbe, na kupanje. Naravno, ima onih koji isplove i do Kornata, Žuta, Piškere, Hvara, Palmižane...

Ima zanimljivih jedrilica?

Danijel Soldo / CROPIX
Ribarnica u mjestu Šimuni koja uvijek ima svježu kvalitetnu ribu

Od proljeća do jeseni

“Imamo puno jedrilica i ljubitelja jedrenja. Ovdje na suhom, vidjeli ste, Francuz Christian drži aluminijsku jedrilicu kojom je oplovio svijet. On dolazi u marinu prije i poslije sezone da može jedriti u miru.

Naš gost iz Njemačke Fritz Hallambeck ima sjajan, kvalitetno građen brod od epoxyja, napravljen je prije 25 godina u brodogradilištu Hanseat, njemačkom škveru koji više ne postoji. Fritz je predsjednik tamošnjeg jedriličarskog kluba, ima još tri broda pa tamo jedri na jezerima sa svojim sinovima. Ali ni on ne dolazi ljeti, nego ovdje uživa u jedrenju prije i poslije sezone.”

Ova bi marina mirne duše mogla biti sezonska, ali to nije zbog suhog veza?

“Tako je. U cijelom ACI-jevu lancu od 22 marine, mi smo prošle godine imali najviše brodova na suhom vezu. Bilo ih je čak 60, premda je službeno objavljeno da imamo 50 mjesta. Znači da smo suhi vez popunili maksimalno, do zadnjeg kutka. Popularizaciji suhog veza pridonijelo je i to što smo ponudili malo povoljniju cijenu, osim toga, naši stari gosti koji su ovdje već 15-ak godina znaju da je kod nas zimi problem s burom pa su mirniji ako brod izvade na suho. Tako ovdje počinje život u proljeće i traje do jeseni.”

Mjenjačnica

Kako stoji stvar s dizalicom i servisom?

“Imamo 15-tonsku dizalicu i ona je premala za naše potrebe. Razgovaramo s Upravom o travel-liftu i o kupnji nešto zemlje na susjednoj parceli za proširenje suhog veza.

Tu se možemo širiti, na moru nemamo kamo. Što se servisa tiče, koncesionari su se mijenjali, a sada imamo jednog glavnog servisera koncesionara u marini. Uz njega smo uzeli još dva-tri na ugovor i svi su kvalitetni.”

Danijel Soldo / CROPIX

Primijetili smo da ovaj restoran u marini, a i drugi u mjestu, ne primaju niti jednu karticu. Smeta li to gostima?

- Gostima je više smetalo to što smo za prošle uprave ostali bez mjenjačnice jer se gosti boje visoke naknade na bankomatima. Restoran u marini već 15 godina drži obitelj iz Šimuna i uvijek ima svježu kvalitetnu ribu jer Šimuni su oduvijek bili ribarsko mjesto - kaže direktor marine Ivan Mokos.

Noćni ulov ribe

Sjećamo se Šimuna kad je ovdje bila jedna od glavnih otkupnih stanica ribe.

Otkupni punkt ne postoji, ali smo zato, kao i mnogi drugi nautičari, iskoristili ribarnicu da i Maslinu opskrbimo noćnim ulovom morske ribe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:50