NOVI ŽIVOT

RASPRODALI SVE ŠTO SU IMALI U KANADI, KUPILI BROD, DOŠLI U RH I TU SE SKRASILI Nije li to zanimljivo? Svi odlaze odavde, a mi došli i pokrenuli biznis

Žive na brodu, a Branko Vukojević se bavi sitnim popravcima na raznim jedrilicama, tapecira, šije, krati i popravlja odjeću mještanima
 Milan Šabić / CROPIX

Branko Vukojević i Maggie jedini su ovu zimu proveli vezani na svojoj jedrilici u marini Slano. Nemaju kamo drugdje, jer su 2010. godine rasprodali sve što su posjedovali u Kanadi da bi kupili brod te se otisnuli preko Atlantika u europska mora.

Bilo im je to, kaže Branko, prvo ozbiljno jedrenje tijekom kojega su sve naučili. Hrabro.

Prebivalište

- Rođen sam i odgojen u Kanadi, ali moji dolaze iz ovih krajeva i oduvijek sam se osjećao europejcem - kaže nam Branko koji dobro govori hrvatski jezik, a Maggie ga, dodaje, tek mora naučiti.

S njima žive i dva psa maltezera, koje su pronašli dok su bili usidreni u Siciliji na putu za Hrvatsku.

- Maggie upravo sređujem državljanstvo. Budući da imam korijene ovdje, ja sam ga dobio lako, a bude li problema za nju, oženit ćemo se. Živimo već dugo zajedno, ali to još nismo obavili - pojašnjava Branko pa dodaje i jednu anegdotu administrativno-birokratske prirode.

Milan Šabić / CROPIX

- Nedavno sam bio tu na policiji i tražio da mi za adresu prebivališta napišu marinu u Slanom, jer ovdje, na svojemu brodu, živim već dvije zime. Službenica na šalteru uvjeravala me da to nije moguće i činila je to danima, sve dok je nisam zamolio da me uputi svojemu šefu. Kad sam sreo njega, rekao mi je da to nije nikakav problem te smo sve lijepo upisali i riješili - rekao je Vukojević.

Našao je, kaže, jedan prostor malo izvan mjesta, a lokalni ljudi rekli su mu da je to prije bila mesnica. Pokucao je u stan iznad tog prostora i sve se brzo dogovorio s vlasnikom.

Šije susjedima

- Sada ondje imam svoju malu radnju i bavim se sitnim popravcima za jedrilice, tapeciram, šijem i tako... - pojašnjava Branko koji s Maggie vodi i blog yachtdogs.hr, na kojemu donose priče iz svojega jedriličarskog života u Hrvatskoj.

Osim što se bavi sitnim popravcima za brodove, šije i susjedima što treba. Krati im odjeću, krpa rupe, a od starih jarbola radi i torbe za plažu koje su pravi hit, jer svi vole reciklirane materijale, govori Branko, pa dodaje da za sitne popravke ljudima ne uzima novac, jer je shvatio da to nije običaj u Hrvatskoj.

- U Kanadi se sve naplaćuje, neovisno o količini posla i kome ide račun. Ovdje, s druge strane, za sitni krojački popravak nekom lokalcu dobijem bocu domaće rakije ili neku drugu uslugu. Sviđa mi se ta trampa, nekako je prirodna, a okolo je sve puno sjajne rakije, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini - prepričava kanadski Hrvat s adresom u marini Slano svoja poslovna iskustva u ovom malom dalmatinskom mjestu.

- Nije li to zanimljivo? Svi odlaze iz Hrvatske, a Maggie i ja smo se ovdje odlučili skrasiti i pokrenuti posao. Znam da je mnogima teško u ovoj zemlji, ali možda bi naša priča mogla inspirirati ljude za ostanak. Ovo je krasna zemlja i malo joj nedostaje da bude još bolja. Nadam se da to stiže i da ćemo Maggie i ja svjedočiti iz prvog reda - završava Branko koji se sa svojom partnericom odlučio preseliti na jedrilicu indikativna imena "Hobo" ("Skitnica"), a na Jadranu živi od 2011. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:02