BISER JUGA

NAUTIČKA PATROLA JUTARNJEG: OVA ACI MARINA JE RAJ ZA NAUTIČARE Imaju dvorac, golf-terene, restorane, bazen, igrališta i ekološka dvorišta

 
Direktor dubrovačke marine Leo Ajduković
 Milan Šabić / CROPIX

Centralno mjesto dubrovačke ACI marine neupitno je gotičko-renesansni ljetnikovac obitelji Sorkočević, koja je pripadala najužem krugu nekadašnje bogate dubrovačke vlastele.

Imali smo sreću da nas direktor dubrovačke marine Leo Ajduković provede prostorom dvorca koji u ovom trenutku još nije otvoren za javnost, no propušteni dojmovi njegova interijera mogu se, doduše, nadoknaditi šetnjom perivojem koji krase srednjovjekovne kolone i divan vrt. Govori se kako je upravo tim parkom šetao i barokni dramatik i pjesnik Ivan Gundulić, stvarajući svojega “Osmana” u posljednjem desetljeću života.

Megajahte

Novi direktor Ajduković u dubrovačkoj je marini pet mjeseci. Inače, ovdje sve funkcionira i čini se da ide kao po špagi. Spretni mornari dočekuju i privezuju mnoge jedrilice i jahte, a marina može primiti i megajahte od pedesetak i više metara, pa je tako baš nedavno pristala i jedna od 58 metara. Bez puno problema, rekao nam je direktor koji je ponosan na svoje okretne i iskusne mornare, za koje tvrdi kako su sjajan tim - idealan spoj iskustva i mladosti.

- Ovamo može doći i nosač aviona, garantiram da bismo smislili način kako da ga primimo i privežemo - našalio se Ajduković, ali je brzo prešao na stvar.

Sezona je u tijeku i zna što nas zanima.

Dubrovnik, 200618.
ACI marina Dubrovnik.
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Šabić / CROPIX
ACI marina Dubrovnik

- Okrenuo sam se operativnom radu čim sam preuzeo poziciju. Sezona nam traje od Uskrsa, a prije je trebalo odraditi pripreme, komunicirati s gostima... U pogon smo stavili i 60-tonsku te 130-tonsku dizalicu, sada su u potpunoj funkciji, a imamo i fiksiranu petotonsku dizalicu - ispričao nam je Ajduković.

Dubrovačka marina prima brojne brodove, ali ima i veliki kopneni dio, na kojemu je spomenuti srednjovjekovni perivoj s dvorcem Sorkočević, ali i bazen, golf-teren, igralište za djecu te nekoliko restorana i dućan. Dakako, tu je i suhi vez, na kojemu mnogi gosti čuvaju svoje jedrilice i jahte tijekom zimske sezone, a jedan gost, prema riječima direktora, svoj brod u dubrovačkoj suhoj marini čuva već 42 godine. Tuševi i toaleti nalaze se na dvije lokacije u marini i savršeno su čisti i održavani.

- Ljudi nam se vole vraćati i vjeruju nam. Raspon godina naših gostiju je od male djece s roditeljima, pa sve do jedriličara u osamdesetim i devedesetim godinama. Mislim da je jedna od naših najvećih vrijednosti, osim ljubaznog i kvalitetnog osoblja, činjenica da je Hrvatska jedna od sigurnijih zemalja u Europi. Sigurnost i ljepota karakteriziraju ove prostore, pa tako i našu marinu - nastavio je Ajduković pa je istaknuo i nekoliko novosti od ove sezone.

Dubrovnik, 200618.
ACI marina Dubrovnik.
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Šabić / CROPIX
ACI marina Dubrovnik

Ekologija

- Početkom ove godine započeta je suradnja s udrugom Green Sail, koja okuplja različite aktere nautičkog turizma kako bi zajedničkim djelovanjem utjecali na razvoj održivog turizma, odnosno razvoj nautičkog sektora s minimalnim utjecajem na more i morski okoliš. Primarni cilj Green Sail inicijative stvaranje je ekološki prihvatljivih praksi u postupanju s otpadom, posebice kroz podizanje svijesti za brigu o okolišu kod nautičara, zaposlenika i poslovnih partnera. Postavili smo novo reciklažno dvorište i provodimo aktivnosti na promociji odgovornijeg upravljanja otpadom, posebice plastikom.

Ekologija nam je izuzetno važna, intenzivno komuniciramo i s gostima u vezi s tim, a u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Turističke zajednice organiziramo i edukativne izlete za djecu iz osnovnih škola gdje ih upoznajemo s prirodnim značajkama ovog zaštićenog krajobraza - pojasnio nam je novoizabrani direktor marine i spomenuo kako s dubrovačkom udrugom Eko-omblići njihova marina ima jako lijepu suradnju, pa tako mališane uče ekologiji, upoznaju ih s radom i životom marine.

Plava zastava

- Naša marina otvorenog je tipa, kako za goste nautičare tako i za domicilno stanovništvo s kojim u uspješnoj suradnji podižemo svijest o važnosti zaštite mora i priobalja - nastavio je Ajduković.

Ne čudi njegova zaokupljenost upravo ekologijom, s obzirom na to da se marina nalazi na jedinstvenom i zaštićenom prostoru, u neposrednoj blizini samog izvora Rijeke dubrovačke - Omble.

Dubrovnik, 200618.
Suhi dok u ACI marini Dubrovnik.
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Šabić / CROPIX
ACI marina Dubrovnik

A da je čitav taj prostor dobro održavan i čist, dokazuje i činjenica da je dubrovačka marina nakon dvadesete godine vijorenja Plave zastave ove godine nagrađena Dijamantnom plaketom, nagradom za odgovoran odnos prema prirodnim vrijednostima koje je okružuju.

Kako je krenula sezona, pitali smo direktora Ajdukovića.

- Spremni smo i zadovoljni. S obzirom na interes za našu marinu, vjerujem da će i cijeli tijek sezone uspješno proteći. Nudimo širok dijapazon aktivnosti i noviteta koji goste čine zadovoljnima te nam se rado vraćaju - kaže Ajduković.

Ekskluzivni ljetnikovac koji nema nijedna marina na svijetu

Ljetnikovac Sorkočević velebna je ladanjska zgrada na tri kata u kojoj su dva salona a jedan od njih je velika lođa s impresivnim renesansnim muralima. Okružena je impozantnim perivojem s dva ribnjaka. Široko barokno stepenište zvano Skala nekada je vodilo direktno u more.

U ACI-ju je napravljen projekt obnove kompleksa, a za prvu fazu pribavljena su sredstva EU. Prema riječima direktora ACI-ja Kristijana Pavića, taj dio posla bit će dovršen do kraja godine, a zatim počinje druga faza kompletne obnove dvorca i parka, za što će također aplicirati na sredstva EU.

O dvorcu i marini nedavno smo razgovarali i s današnjim gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem, koji je prije izbora za saborskog zastupnika i potom za gradonačelnika osam godina bio direktor ACI marine Dubrovnik.

Milan Šabić / CROPIX

- Ovakav ekskluzivni ljetnikovac nema ni jedna marina na svijetu. Budući obnovljeni kompleks objedinjavao bi muzejske, ali i hotelske i restoranske sadržaje. Sve je to ACI-jevo zemljište, i to je zona stambene gradnje, gdje bi ACI u budućnosti mogao ponuditi i apartmanski smještaj. Bio bi to savršen spoj starog i novog, hotelsko-turistički segment oplemenit će marinu i dići njenu kategoriju na 5 sidara – kazao je Franković.

- Uspjeli smo dobiti ciljane izmjene i dopune prostornog plana Županije dubrovačko - neretvanske, nakon toga je Grad napravio izmjene i dopune GUP-a. Time su stvoreni preduvjeti da se marina može proširiti. Predviđeno je da se na vrhu gata na kraju vežu jahte i do 100 m duljine – kaže Franković.

Sve su to uvjeti da ova marina dobije epitet najbolje na Mediteranu. (M.G.)

Pristupačno za brodove dužine i do 40 metara

S radom ovoga maloprodajnog mjesta u ACI marini Dubrovnik upoznala nas je voditeljica Katija Matušić. - Od 1. svibnja radimo svakim radnim danom, nedjeljom i blagdanima od 7 do 21 sat. Točenje goriva nećete dugo čekati ni u jeku sezone jer stanica ima mogućnost točenja goriva u dvije različite brzine. Za velike jahte tu je pumpa koja toči do 140 litara goriva u minuti, i sporija pumpa predviđena za manja plovila i jedrilice, koja toči 70 litara goriva u minuti.

Milan Šabić / CROPIX
djelatnice Barbara i Katja Matušić

Dubina je mora od 3,5 do 4 metra, a maloprodajno mjesto pristupačno je i za brodove duljine do 40 metara - kaže nam Matušić. Osim svih vrsta usluga i proizvoda, na raspolaganju je i stručno i pristupačno osoblje, poput djelatnice Barbare. Ova marinska postaja u ponudi ima goriva Eurosuper BS 95 Class Plus i Eurodiesel BS Class Plus koja, zahvaljujući usavršenoj formuli aditiva, imaju blagotvorni učinak na motor jer uklanjaju naslage i štite ga od korozije. Uz gorivo moguće je kupiti i motorno ulje i maziva, ali i robu široke potrošnje.

KAMO IĆI

Michelangelo i Linđo na Dubrovačkim ljetnim igrama

Za osam dana, u utorak 10. srpnja, počinje najveći događaj za sve goste Dubrovnika, pa tako i za nautičare. U 21 sat ispred crkve Sv. Vlaha svečano se otvaraju 69. Dubrovačke ljetne igre. Ulaz je slobodan.

Ovogodišnja glavna atrakcija Igara je drama “Michelangelo” prema tekstu Miroslava Krleže. Predstava se održava na izuzetnom ambijentu čudesnog otoka Lokruma pet večeri zaredom od 27. do 31. srpnja, s početkom u 21.30 sati. Ulaznice stoje od 175 do 350 kuna, a u cijenu je uključen prijevoz brodom iz dubrovačke stare luke na Lokrum, s polascima u 20.30 i 20.45 sati.

www.lindjo.hr

Također uvijek atraktivni nastupi Folklornog ansambla Linđo održavaju se na Taraci tvrđave Revelin: 17. srpnja (utorak), 4. kolovoza (subota), 13. kolovoza (ponedjeljak) i 20. kolovoza (ponedjeljak) s početkom u 21.30 sati. Ulaznice stoje 150 i 175 kuna.

I za “Michelangela” i za Linđo ulaznice se prodaju i internetom na www.ulaznice.hr pa se tako na vrijeme može doći do mjesta i izbjeći gužva.

Detaljan program može se pronaći na službenoj stranici festivala, a završni koncert održat će se 25. kolovoza u 22 sata ispred crkve sv. Vlaha gdje će nastupiti Simfonijski orkestar HRT-a.

ID CARD

Golf Range, bazen, minigolf

Vezovi: 380 vezova u moru, 140 mjesta za plovila na kopnu. Prihvat mega jahti do 60 m dužine (strujni priključak 125 ampera)

Usluge: recepcija s mjenjačnicom i prodajnim punktom modnih dodataka iz ACI kolekcije, bankomat, sanitarni čvor sa zasebnim odjeljkom za invalide, praonica rublja, restoran, caffe-bar, pivnica, internet caffe, supermarket, trgovina nautičkom opremom, čarter agencije, parkiralište za osobna vozila

Rekreacija, sport, ljepota, zabava: bazen, fitness na otvorenom, tenisko i boćarsko igralište, igralište za mali nogomet na umjetnoj travi, dječje igralište Gusarski brod, mini golf

Milan Šabić / CROPIX

Servis: servisna radionica, travel liftovi nosivosti 60 i 130 tona

Ekstra: Tesla Destination Charging - 2 Tesla Only električne punionice snage do 22 kW i Tesla Universal električna punionica snage do 22 kW, WLAN pristup internetu, crpka za gorivo, Plava zastava

Pogodnosti: povoljnije naknade od ponedjeljka do četvrtka

Exclusive: ACI Golf Range, galerija unikatnog nakita. Dvorac Sorkočević (u postupku obnove)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:02