BEZ IZNENAĐENJA

Uspon i pad poslovnog carstva obitelji Tuđman: Stjepan zatvorio restoran Lady Šram

Njihova propast nije iznenađenje. Dok su imali političko zaleđe bili su najuspješniji poduzetnici u Hrvatskoj, danas bez političke podrške njihovi su biznisi propali

ZAGREB - Četvrtak je navečer. Vrući srpanjski dan. Stolovi restorana na početku Mesničke prepuni su gostiju. Turista. Sparina se uvukla u prostor. Oznojeno osoblje restorana trči na sve strane. Stojim nasred lokala. Ovo je mjesto nekad odisalo ekskluzivom. Danas je restoran Lady Šram, koji je 1997. otvorio Stjepan Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, daleko od ekskluzive.

Izgleda kao ostarjela ljepotica. Boja sa zidova se ljušti. Na nekim su dijelovima sasvim ogoljeli. Drvene stepenice unutar restorana izgubile su sjaj. Vlaga se uvukla u sve pore. Prozorska okna također pucaju od istrošenosti. Restoran vrišti za obnovom. Drži se još samo glavna sala restorana. Ona koja gleda na ulicu.

Restoran Lady Šram više ne vodi Stjepan Tuđman. Lani je ugasio i ugostiteljski obrt Lady Šram, posljednji preživjeli poduzetnički pothvat nekada najmoćnije hrvatske obitelji. Ništa bolje ne stoji ni njegove tvrtke Domovina d.o.o. i Domovina holding koje, prema financijskim izvješćima, već godinama ne ostvaruju prihode vrijedne spomena. Obje su tvrtke trenutno u blokadi.

Do prije jedanaest godina Tuđmanovi su bili najmoćnija obitelj u Hrvatskoj, s desetak tvrtki i jednom bankom, danas su tek priča iz prošlosti kojoj ćemo se uvijek vraćati. I dok je još donedavno njihovo nekadašnje carstvo umjetno egzistiralo upravo na Stjepanovu restoranu i tvrtki, sada možemo reći da se ono urušilo do temelja. Više ne postoji ni u registru Trgovačkog suda. Tuđmanovi su sasvim marginalizirani. Pokušala ih je nedavno rehabilitirati premijerka Jadranka Kosor, predsjednica HDZ-a, ali ta je mogućnost propala. Tuđmanovi već dugo ne žele imati posla s HDZ-om, a ne pojavljuju se već godinama ni u javnosti. Sudski postupak protiv Nevenke Tuđman trajao je godinama. Na kraju je oslobođena. Živi s Ankicom Tuđman u vili u Nazorovoj 59. Žive povučeno. Osamljeno. Na obljetnicu Tuđmanove smrti pojave se na grobu, ali odvojeno od HDZ-ovih čelnika.

Uspon preko noći

Sociolog Zoran Malenica, autor knjige “Ogledi o hrvatskom društvu” u kojoj se, među ostalim, bavi i Tuđmanovom idejom o 200 bogatih obitelji, kaže da ga nimalo ne čudi propast biznisa obitelji prvog hrvatskog predsjednika. Tuđmanovi su, kaže, tipičan primjer političkih kapitalista. “U vrijeme Tuđmana u Hrvatskoj je na snazi bio politički kapitalizam, poduzetništvo koje uspijeva u onoj mjeri u kojoj ima političku podršku. Tuđmanovi su je tada imali, a sada vidimo da su doista bili samo proizvod politike. Njihova propast nije iznenađenje. Dok su imali političko zaleđe, bili su najuspješniji poduzetnici u Hrvatskoj, danas bez političke podrške njihovi biznisi su propali”.

Iako se pad biznisa Tuđmanovih razvukao na desetak godina, njihov uspon dogodio se preko noći. Po završetku rata članovi predsjednikove obitelji krenuli su u poduzetnike. Kao posebno sposobni poduzetnici isticali su se Nevenka Tuđman i Stjepan Tuđman. Vjerovalo se da Nevenka Tuđman ima najizraženiji “poduzetnički gen”.

No, ona je posljednjih desetak godina provela pred sudovima dokazujući je li pogodovala u natječajima svojim poslovnim partnerima i dobivala milijunske provizije. Nevenka Tuđman triput je oslobođena na Županijskom sudu, ali je Vrhovni sud uvijek imao drugačije mišljenje, pa je u pravosudnom ping-pongu jedina kći prvoga hrvatskog predsjednika uspjela, zahvaljujući institutu zastare, izbjeći nove sudske procese. Njezino je zdravlje, vjerojatno i zbog dramatične promjene u statusu obitelji, bilo ozbiljno narušeno.

Nevenku se danas najčešće može vidjeti u društvu njene majke. Tvrtke Netel i Kornet, nekadašnje simbole svoje moći, ugasila je otprilike mjesec dana prije očeve smrti, u listopadu 1999. Nije poznato čime se danas bavi.

Poslovi njezina brata Stjepana Tuđmana također su se ugasili.

Restoran bez gostiju

Restoran Tuđmanovih Lady Šram nedavno je unajmio jedan bračni par iz Zagreba. Razgovaram s vlasnikom u lokalu. U gužvi je jer pomaže djelatnicima u kuhinji. Znoj mu klizi niz čelo.

Iako tu večer ima puno posla, ne vjeruje da će dugo izdržati jer inače, kaže, baš i nemaju posla.

- U Lady Šram više gotovo nitko ne zalazi. Svakih šest mjeseci mijenja vlasnika pa je u takvim uvjetima teško pokrenuti, a i održati posao - kaže mi. Jelovnik je ostao isti.

Najam lokala stoji ga 12.000 kuna. Unajmili su ga od Stjepana Tuđaman koji je, kažu, suvlasnik lokala u manjem dijelu.

- U njegovu je vlasništvu možda 20-ak četvornih metara, druga dva vlasnika su iz Rijeke - objašnjava mi.

Stjepan Tuđman, kaže, rijetko navrati. Popije kavu i ode. Nekada je stalno sjedio na terasi lokala.

Nazvali smo i Tuđmana kako bismo doznali zašto je ugasio ugostiteljski obrt.

- Zašto vas ja uopće zanimam? Pa nisam ja netko važan - rekao mi je Stjepan Tuđman kad sam mu se predstavila kao novinarka Jutarnjeg lista.

Nije bio raspoložen za razgovor o svojim poslovnim problemima. Potvrdio nam je da je ugasio obrt.

- Ali restoran i dalje egzistira - rekao je i dodao da on ni prije osobno nije vodio restoran.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:53