NAJVEĆA GRADSKA TVRTKA NA KOLJENIMA

Bandić priznao da Holdingu hitno treba kredit

 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Konferencije za tisak gradonačelnika Milana Bandića već dulje vrijeme izgledaju kao monolozi političara koji svojim sljedbenicima i okupljenim predstavnicima medija dijeli lekcije o demokraciji - upravo tako izgledala je i današnja, uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine.

Na goruća pitanja poput referenduma o Maksimirskom stadionu, stanju na računu Zagrebačkog holdinga i rebalansu proračuna, Bandić je odgovarao citirajući Winstona Churchilla, koji je u Drugom svjetskom ratu govorio o demokraciji kao ‘ne najidealnijem, nego o najboljem političkom sustavu’.

No ipak, godina je 2009., Drugi svjetski rat odavno je završen, a računi Holdinga nikad nisu bili ‘tanji’.

Pitanje je i hoće li Gradska skupština usvojiti drugi rebalans proračuna Grada Zagreba, umanjen za novih 165 milijuna kuna i hoće li biti referenduma oko stadiona na Maksimiru, vrijednog četiri milijuna kuna.

Na suvisle odgovore valjalo je ipak pričekati gradskog ‘ministra’ financija Slavka Kojića, koji je istaknuo da će proračun nakon ovog rebalansa iznositi 7,612 milijardi kuna i da će u potpunosti biti održiv.

- Ovaj je proračun održiv jer se puni po dinamici prošle godine. Grad Zagreb je likvidan, a na žiro-računu Grad svaki dan ima 100 milijuna kuna za financiranje svojih tekućih poslova i potreba - istaknuo je Kojić.

No kada se dotakla tema o stanju u Holdingovoj kasi, gradonačelnik je promijenio ton. Ipak, obećao je da novih poskupljenja komunalnih usluga u ovoj i idućoj godini neće biti.

- Već je počela predizborna kampanja, a ja se nisam kandidirao, niti znam hoću li se uopće kandidirati. Kolegama oko mene poručio bih da više rade, a da manje daju manekenske intervjue i da zajedno s novinarima boje zidove u crno.

Jučer sam imao sastanak u Holdingu i osobno sam kontaktirao tri banke za podizanje kredita. No nećemo dizati kredite dok ne napravimo plan jer taj dug nekako treba i vratiti. Jel O.K.? - izjavio je Bandić, čime je indirektno priznao da je Holdingu kredit neophodan i da ta tvrtka u ovom trenutku nema plan generiranja novog novca.

Dodao je i da ne želi da se kreditom pokriva dio nerada i neodgovornosti u Holdingu, ali odbio je precizno odgovoriti na pitanje na koga je pritom mislio.

Cijena novog Dinamovog stadiona još uvijek nepoznanica

Iako je ranije najavljivao da će prije raspisivanja referenduma građani znati punu cijenu obje varijante Dinamovog stadiona, gradonačelnik Bandić okrenuo je ploču. Građani cijenu stadiona u Maksimiru ili onog na Kajzerici još uvijek ne znaju, a referendum bi se trebao raspisati 22. studenog.

- Nema dvojbi oko cijene. Lokacija je bitna i to će biti pitanje na referendumu - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:49