PREVRNUO SE BUS

DRAMA NA SLJEMENU Vozač: ‘Djeca su se bojala, plakala, ali odmah smo ih izvukli iz busa...’

Cesta je bila puna snijega i vozač je izgubio kontrolu nad vozilom. Djeca, koja su se vraćala iz škole skijanja, srećom, nisu ozlijeđena
 CROPIX

Vozio sam sporo, ne brže od 20 kilometara na sat. Cesta je bila puna snijega, nije bila očišćena. Zanijelo me na lijevu stranu. Pokušao sam ostati na cesti, ali nisam uspio. Autobus se prevrnuo na lijevu stranu. Sve se dogodilo u sekundi. Djeca su se uplašila, časne sestre koje su bile s njima isto. Dobro smo, nitko nije ozlijeđen, sve je dobro prošlo - rekao nam je u šoku vozač autobusa koji se jučer u 14.35 prevrnuo na Sljemenskoj cesti. Osim njega, u autobusu se nalazilo 15 djece vrtićke dobi, s kojima je bilo i pet odraslih: časne sestre i treneri skijanja, koji su im bili pratnja na izletu. Na svu sreću, nitko nije ozlijeđen.

Vozač autobusa zagrebačke tvrtke Zagi tours kaže da ga je najviše uznemirila reakcija djece.

- Prestrašili su se. Brzo smo reagirali, izvukli smo ih iz busa, ali svejedno su se bojali. Nisu dugo bila na hladnoći, brzo su ih vratili u grad, roditeljima. Vozim već 40 godina, nikad nisam ovako nešto doživio - rekao je vozač.

Do nesreće je došlo na silaznom traku ceste nedaleko od Doma sindikata. Tamo je autobus ostao još nekoliko sati, dok dizalicom nije uklonjen. Cesta je bila zatvorena. Na teren su odmah izašli liječnici Zavoda za hitnu medicinu, policajci i pripadnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Djeca iz katoličkog vrtića Marije Petković u Mallinovoj ulici odmah su nakon prometne nesreće prevezena u prostorije vrtića. Ispred samog vrtića bila su parkirana kola Hitne pomoći i policijski kombi radi sigurnosnih mjera.

FOTO: SNJEŽNI KAOS NA SLJEMENU Djeca iz autobusa koji se prevrnuo su na sigurnom! Liječnički pregled

- Djeca su dobro. Primila su liječničku pomoć i svi su pregledani. Smiju se i veseli su - rekla nam je sestra Berislava iz dječjeg vrtića Marije Petković jučer u popodnevnim satima ispred vrata vrtića.

Zabrinuti roditelji po djecu su došli u dječji vrtić. Užurbano su ulazili želeći što prije vidjeti svoju djecu. Nisu željeli komentirati nesreću. U vrtiću su se zadržali vjerojatno zbog policijskog izvješća i detaljnijeg liječničkog pregleda. Gotovo su svi roditelji koji su izlazili sa svojom djecom iz vrtića u ruci imali liječničku potvrdu.

Snažan vjetar i snijeg zatočili su na Sljemenu nekoliko desetaka automobila te ZET-ov autobus koji su sa Sljemena policajci usmjeravali prema Strmecu Stubičkom.

Preusmjeren promet

Unatoč postavljenoj zabrani prometa kod Blizneca, nekoliko desetaka automobila krenulo je prema vrhu brda. Rampa koju su postavili djelatnici Zagrebačkih cesta pred Lugarnicom na kojoj je stajala obavijest “Zatvorena cesta, u tijeku čišćenje” pomaknuta je na stranu. Zbog gustog snijega djelatnici Zagrebačkih cesta usporeno su čistili snijeg s ceste koji je neumorno padao.

Sav promet je zaustavljen pred skretanjem za Tomislavov dom, jer je silazna cesta prema Šestinama bila zatvorena dok je policija na mjestu nesreće obavljala očevid. Kolona automobila zasnježenom cestom polako se spuštala prema Strmecu Stubičkom, a u snijegu je zaglavio i ZET-ov autobus koji nije mogao voziti uobičajenom rutom do Mihaljevca. Nekoliko desetaka putnika iz autobusa prevozili su vozači osobnim automobilima dok autobus nije izvađen iz grabe.

Zašto cesta nije na vrijeme zatvorena?

Iako je na vrhu Sljemena vladao potpuni kaos, a Sljemenska cesta je službeno zatvorena, vozila su prema vrhu Medvednice stizala i dalje i uzrokovala kaos. Vozači su se pitali zašto policija nije zabranila promet, a Zagrebačke ceste na vrijeme očistile prometnicu, ili izdale upozorenje da je promet nemoguć. Direktor te tvrtke tvrdi: - Nije istina da je u vrijeme nesreće padao snijeg. Cesta je bila mokra i skliska, a očito je do nesreće došlo zbog neprilagođene brzine. Tijekom jutra dva su puta zimske službe bile na Sljemenskoj cesti, preventivno su je posipale solju - tvrdi direktor Zagrebačkih cesta Alen Gospočić.

Međutim, podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda su jasni: snijeg je počeo padati oko 13.30 sati, dakle prije nesreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:16