PLJUŠTE PRIJAVE I KAZNE

EKO-BOMBA PRIJETI ZAGREBU Vodocrpilište zatrpano smećem, a komunalne redare tuku i vrijeđaju

Hrvatske šume su sa svojih parcela uklonile 215 tona otpada. Protiv tvrtke Matković promet podnesena je kaznena prijava, ali DORH ju je odbacio jer je riječ samo o prekršaju
 Davor Pongračić/CROPIX

Nepregledne gomile otpada, plastične ambalaže, starih televizora, hladnjaka i automobilskih guma jeziv su prizor koji se skriva u Ježdovečkoj šumi, a na koji su nas nedavno upozorili mještani. Osim s ilegalnim navažanjem otpada, već godinama vode bitku i s nezakonitim iskapanjem šljunka i pijeska, kojemu nikako ne mogu stati na kraj. Sve postaje još ozbiljnije kada se uzme u obzir da je upravo Ježdovec rezervno zagrebačko vodocrpilište i da se ova ekološka bomba nalazi na vodonosnom području uzvodno od vodocrpilišta Mala Mlaka.

- Ilegalni iskop šodera i dovoz smeća odvijaju se već dulji niz godina, a od 2006. do danas to se sve više povećava. Ovdje svakodnevno rade četiri bagera koji danonoćno iskapaju vrijednu sirovinu, a potom u jame, koje su uglavnom veće od nogometnog igrališta, zatrpavaju razni otpad. Koriste se i prirodnim depresijama u kojima su nekoć bila jezerca, a sada je u njima uništen sav biljni i životinjski svijet. U malim ostacima bara voda je sumnjive boje i po njoj plivaju mrlje od mazuta - opisuje Ivica Živković, predsjednik Mjesnog odbora Ježdovec.

Vodoprivreda ovdje navozi otpadni mulj, tvrde stanari Asim Alievski, Jadranko Korent i Ivica Živković

Na nekoliko mjesta uz cestu u šumi su postavljeni znakovi o zabrani odlaganja otpada na koje se, čini se, nitko ne obazire. Kako se u nagomilanom otpadu nalaze i opasni materijali poput azbesta ili ambalaže raznih kemikalija i ulja, mještani su veoma zabrinuti za svoje zdravlje jer sav sadržaj iz smeća oborinske vode odnose u dublje slojeve zemlje, a velik dio naselja još uvijek nema vodovod, nego se služe bunarima.

Znaju za problem

- Jedna od parcela u toj šumi je u mojem vlasništvu i kada sam 2007. pokušao upozoriti da mi ne iskrcavaju smeće na zemlju, napali su me i istukli - ispričao je Juraj Vukas, 85-godišnji stanar Ježdovca.

Juraj Vukas

U Gradskom uredu za komunalne poslove napominju da je Komunalno redarstvo već dulji niz godina upoznato s tim problemom te da su proveli niz mjera u skladu sa svojom nadležnošću. No, i njihovi djelatnici suočili su se s fizičkim napadima.

- Tijekom redovne kontrole javno prometnih površina na tom području u ožujku 2010. godine vozači kamiona i njihovi poslodavci fizički su napali i onemogućavali u obavljanju njihove djelatnosti djelatnike ovog redarstva. Zbog toga su naknadni nadzori obavljani u suradnji s djelatnicima VI. policijske postaje Novi Zagreb te su protiv zatečenih prekršitelja zbog onečišćenja javnih površina šest puta doneseni obavezni prekršajni nalozi - istaknuo je Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za komunalno redarstvo.

U Policijskoj upravi zagrebačkoj, pak, navode kako su u suradnji sa službenicima Rudarske inspekcije podnijeli kaznenu prijavu zbog kaznenog djela protupravne eksploatacije rudnog blaga protiv jedne osobe, a za to kazneno djelo je predviđena kazna zatvora do tri godine.

Komunalno redarstvo trenutačno vodi upravne postupke protiv tvrtke Hrvatske šume te ostalih vlasnika onečišćenih parcela s ciljem uklanjanja glomaznog i drugog otpada iz Ježdovca. Samo tijekom 2013. godine Hrvatske su šume sa svoje parcele uklonile i zbrinule 215 tona otpada, a zaštita lokaliteta znatno im je otežana zbog otvorenosti šume. Zbog toga na suradnju pozivaju ostale nadležne institucije.

Nemaju novca

- Hrvatske su šume 30. listopada 2014. od Komunalnog redarstva zatražile produljenje roka za uklanjanje otpada budući da se radi o izuzetno velikim financijskim sredstvima koja će pokušati osigurati planom investicija za 2015. godinu - dodao je Bilić.

Da se radi o ilegalnom iskopu šljunka, potvrdio je Gradski ured za gospodarstvo, nadležan za davanje koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina, jer na području šume u Ježdovcu nisu izdali niti jedno odobrenje za eksploataciju šljunka.

U Ministarstvu gospodarstva, pak, tvrde da njihova Služba nadzora u području rudarstva redovito nadzire područje Ježdovca te da poduzimaju zakonom propisane upravne i kaznene mjere.

- Noviji postupci provođeni su protiv trgovačkog društva Matković promet i direktora Ivice Matkovića zbog bespravne eksploatacije građevnog pijeska i šljunka tijekom srpnja i kolovoza 2013. te je podnesena kaznena prijava zbog bespravne eksploatacije u vrijednosti od 64.350 kuna. Nadležno Državno odvjetništvo sve je odbacilo, smatrajući da nije počinjeno kazneno djelo, nego prekršaj. Rudarski inspektor je podnio i kaznenu prijavu zbog povrede službenog pečata zapečaćenog prostora, a temeljem prijave, prema dosad dostupnim podacima, nadležno Državno odvjetništvo vodi postupak pred Općinskim kaznenim sudom - pojasnio je Tomislav Cerovac, glasnogovornik Ministarstva gospodarstva.

Državno odvjetništvo je lani u travnju jednom godinom uvjetno kaznilo Pavicu Matković iz Ježdovca zbog bespravne eksploatacije pijeska i šljunka od 4500 kubičnih metara u vrijednosti 135.000 kuna, no imovinska korist nije oduzeta, tvrde u Ministarstvu gospodarstva.

Uhvatili šljunčare

- Posljednjim inspekcijskim nadzorom na području Ježdovca u studenome 2014. utvrđena je bespravna eksploatacija građevnog pijeska i šljunka od 13.200 kubičnih metara, ali nije utvrđen počinitelj. Zbog toga je nadležnom Državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja, a nadzor tog područja provodit će se i nadalje - rekao je Cerovac.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode na toj je lokaciji reagiralo samo 2010. godine kada su prilikom iskapanja otkriveni arheološki ostaci miljokazi te je dio Ježdovečke šume proglašen arheološkim nalazištem Prek.

- Uz nadzor ovlaštenog arheologa otpad je uklonjen s te lokacije. U međuvremenu nismo primili nikakve dojave, no slijedom navoda iz novinarskog upita Inspekcija zaštite okoliša obavit će nadzor - izjavili su u tome Ministarstvu.

Iako su, čini se, sve nadležne institucije upućene u stanje šume Ježdovec, izgleda kako dosadašnje mjere nisu dovoljne jer količina smeća u njoj raste naočigled, tvrde zabrinuti mještani.

Što se točno odlaže u Mikulinu? Uza sve ovo, prijeti im i otrovni mulj

Stanari ježdovečke ulice Mikulini tvrde da kamioni Vodoprivrede na kraju njihove ulice svakodnevno iskrcavaju otpadni mulj koji se vadi iz okolnihpotoka

- Osim što mulj strašno zaudara čim zatopli, kamioni svakodnevno uništavaju našu ulicu koja nije rađena za toliki teret. Ljeti od prašine ne možemo disati, niti otvoriti prozore. To traje više od godina - tvrdi Jadranko Korent, stanar ulice Mikulini. U Vodoprivredi Zagreb, pak, tvrde da na to područje ne dovoze otpadni materijal, nego šumsku zemlju koja ne zagađuje.

- Trenutačno se zemlja dovozi sa Sljemenske ceste, s mjesta gdje se sanira klizište - rekao je Dalibor Matek iz Vodoprivrede i dodao da u toj ulici ne postoji nikakav znak zabrane za prolazak kamiona.

Gradski ured za komunalne poslove izvršio je kontrolu.

- Vodoprivreda na svom zemljištu deponira zemlju od iskopa.NIsmo našli prekršaj, poručili su nam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 08:22