NITKO NE ZNA ZAŠTO

FOTO: OVO JE TUGA, NAJUSAMLJENIJA LABUDICA U ZAGREBU Svi drugi labudovi na Bundeku su je odbacili, ona se drži sa strane i izbjegava ih

Stručnjaci kažu da pticu treba pustiti na miru, bez obzira na razlog njezina odvajanja od drugih labudova. Možda joj jednostavno, tvrde, društvo ne treba
 Srđan Vrančić / CROPIX

Labudica Tuga nova je stanovnica jezera Bundek. Radi što i svi ostali labudovi: pliva na jezeru, nešto pojede, očisti svoje perje. No, između nje i drugih ptica postoji jaz.

Tuga je, naime, osamljena. S gotovo deset drugih labudova, koji se trenutačno zadržavaju na tom jezeru, ne komunicira. Drži se sa strane i izbjegava ih. Dok svi zajedno plivaju jezerom ili se gegaju obalom, Tuga se odmiče od njih. Svjesna je gdje su, no drži razmak. Ne prilazi im. Iako je tuga ljudska emocija koju ptice ne osjećaju, ta riječ bi je najbolje opisala. Zato smo je i nazvali Tuga.

Domaće jato

Nije poznato zbog čega je ona tako osamljena. O Tugi se ništa ne zna - nije prstenovana pa nije poznato odakle dolazi, kao ni kada je došla. No, to je bilo nedavno jer se labudovi sele u hladnije doba godine. Zbog svega toga nije ni poznato zašto je domaće jato nije prihvatilo. Šetači kažu da su na Bundeku uvijek dva labuda, par koji ima mlade. Kada mali odrastu, roditelji odlaze. Taj par sve ptice koje dođu u ovo doba godine prihvate. Sve, osim Tuge.

- Labudovi su teritorijalni i zapravo nisu društveni. U fazi zimovanja su prisiljeni biti zajedno zbog hrane. Teško je napamet procijeniti o čemu se radi u ovom slučaju jer bi labuda trebalo mjesecima pratiti da bi se shvatilo njegovo ponašanje. No, postoji nekoliko mogućnosti: možda se nije uklopila ili je možda mlađa od drugih, pa je to problem - kaže Andrea Bračko, kuratorica za ptice u zagrebačkom ZOO-u.

Čeka zimu

S njom se slaže i Davor Ćiković sa Zavoda za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Pojašnjava kako labudovi ne putuju daleko, što znači da Tuga nije dugo putovala. Svoje boravište napustila je kada u njemu, zbog zime, više nije bilo dovoljno hrane.

- Mnogo je razloga zašto se labud osamljuje: možda je nešto krivo pojeo, možda je bolestan ili star. Naravno, postoji mogućnost da jednostavno ne treba društvo. Postoje i samostalni labudovi, kojima društvo nije potrebno. Treba pticu pustiti na miru, bez obzira na razlog njezina odvajanja od drugih labudova - kaže Ćiković.

Dok stručnjaci samo nagađaju zbog čega je Tuga sama, ona čeka zimu. Možda će i na Bundeku uskoro nestati hrane pa će odletjeti južnije, ili će, pak, u Zagrebu provesti cijelu zimu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:04