HUMANITARNA AKCIJA

FOTO: TISUĆU VILENJAKA TRČI SREDIŠTEM ZAGREBA ZA OBOLJELU DJECU IZ KLAIĆEVE Promet u vrijeme utrke zatvoren na dva sata

Ulicama središta grada će protrčati više od 1500 vilenjaka, Djedova Božićnjaka, sobova i drugih likova iz božićnih bajki
 HANZA MEDIA

Kad se sutra točno u 10 sati ujutro oglasi startni pištolj, ulicama središta grada Zagreba će protrčati više od 1500 vilenjaka, Djedova Božićnjaka, sobova i drugih likova iz božićnih bajki. Točnije, bit će to trkači i rekreativci Zagreb Advent Runa u božićnim kostimima, utrci koja se ove godine pridružuje rastućem broju zagrebačkih adventskih atrakcija i kompletira najjači turistički proizvod hrvatskog glavnog grada sportskom komponentom.

Utrka kreće i završava u Ulici Isidora Kršnjavog, pred hotelom The Westin. Kreće se najužim središtem grada, kroz južni Zeleni val, preko Zrinjevca na Trg bana Jelačića pa Ilicom i onda natrag do Westina. Natjecatelji koji trče 5 kilometara tu završavaju utrku, a oni koji trče 10 kilometara prolaze još jedan krug.

Navijačke zone

Uz trasu utrke očekuje se veliki broj navijača koji će podržati sudionike. Za njih su u Ilici osigurane “cheering” zone ispred popularnih lokala Boogie, Swanky i Kava Tava.

Glavni cilj utrke je dobra zabava za sve sudionike i njihove navijače, ali da ne bi sve ostalo na tome, organizatori su osigurali i suradnju s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, čiji će liječnici tijekom i nakon utrke biti na raspolaganju građanima u startnoj zoni te im ponuditi mjerenje krvnog tlaka i razine šećera u krvi.

Ta se akcija veže uz utrku kako bi se građane upozorilo na važnost održavanja zdravlja, uravnotežene prehrane i umjerene tjelovježbe u predbožićnim danima, kad su svi skloni debljanju i pretjeranom uživanju u hrani i piću.

Osim jačanja svijesti o potrebi održavanja dobre tjelesne forme u blagdanskim danima, Zagreb Advent Run, kako se već uvriježilo, ima i donatorsku komponentu. Ove godine trči se humanitarno - za Udrugu “Ljubav na djelu”, koja okuplja roditelje djece oboljele od malignih bolesti koja se liječe u Klinici za dječje bolesti Zagreb, svega nekoliko desetaka metara od starta utrke, u Klaićevoj ulici.

Popularnost

Zagreb Advent Run pomoći će roditeljima i djeci novčanom uplatom na račun Udruge.

Organizator je zbog kapaciteta gradskih prometnica odlučio ograničiti broj trkača na 1500, a registracije su se popunile u rekordnom roku. To je još jedna potvrda popularnosti trčanja kao rekreacije te velikog sportskog i društvenog fenomena, koji je tijekom posljednjih nekoliko godina zahvatio cijelu Hrvatsku i privukao sljedbenike iz najrazličitijih dobnih i društvenih skupina.

Regulacija prometa

Zatvorene će biti ulice: Jurja Žerjavića, Baruna Trenka, Trg Josipa Jurja Strossmayera, Trg Nikole Šubića Zrinskog, Praška ulica do Trga bana Jelačića, Ilica do Krajiške ulice, Prilaz Đure Deželića, Ulica Andrije Kačića Miošića, Klaićeva ulica i Ulica Franje Hochmana. U periodu od 9.10 do 11.30 sati bit će obustavljen tramvajski promet središnjim gradskim trgom, a linije koje obično prometuju preko Trga bana Josipa Jelačića vozit će preko Glavnog kolodvora. Turistički vlakić i Veseli božićni tramvaj će zbog utrke početi prometovati tek od 12 sati. Autobusna linija 118 (Trg Mažuranića - Voltino) će u vremenu od 8 do 12.30 sati prometovati skraćeno, na relaciji od Voltinog do Ulice Božidara Adžije. Autobusi će sa stajališta u zoni Adžijine i Magazinske ulice polaziti 5 minuta kasnije u odnosu na uobičajeni raspored.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:42