UNIFICIRANE OZNAKE

Grad Zagreb i stanovnici potrošit će 30 milijuna kuna za nove kućne brojeve

Uvodi se i obveza ispisa naziva ulice ili trga na pločici s kućnim brojem, na kojoj može pisati i što ime znači
 Tomislav Krišto/CROPIX

Prema novom Pravilniku o izgledu i veličini ploča za označavanje imena ulica i trgova, dopunskih ploča te pločica za označavanje zgrada brojevima, koji je stupio na snagu 1. siječnja, sve bi zagrebačke kuće i zgrade trebao krasiti isti, unificirani kućni broj. Riječ je o više od 130 tisuća pločica s kućnim brojevima.

Gornji grad iznimka

Pravilnik propisuje kazne od tri do osam tisuća kuna za one koji nemaju kućni broj ili su ga postavili bez rješenja katastra, dok će oni koji ga unište ili uklone platiti od četiri do devet tisuća kuna. Grad je stanarima dao rok od pet godina, do 31. prosinca 2017., da zamijene pločice. Iako je zamisao da se cijeli Zagreb označi jednakim pločicama, izuzetak je povijesna jezgra, gdje će ostati bijele pločice s crvenim okvirima. Tako će Gornji grad zadržati identitet kao dio povijesne urbane cjeline, ali će pločice biti dizajnirane i izrađene suvremenom tehnologijom, što će stanare koštati oko 500 kuna. Pločice za objekte u drugim dijelovima grada stajat će oko 100 kuna. Grad se obvezao sufinancirati izradu. Novitet je da se uvodi i obveza ispisivanja imena ulice ili trga na pločice s kućnim brojevima te da ploče mogu imati opis značenja imena ulice ili trga i druge informacije. Uvode se i drugačije dimenzije za ploče, radi bolje preglednosti i prihvatljivijeg dizajna.

Podaci potrebni za izradu pločica s kućnim brojevima dostupni su na Geoportalu Zagrebačke infrastrukture prostornih podataka, te je omogućeno preuzimanje digitalnih predložaka potrebnih za tisak pločica. Tamo je vidljivo kakva će se tipografija i signalizacijski sustav ulica i brojeva koristiti za ostatak Zagreba, a koja za sustav u staroj jezgri, no Gradski ured za katastar još uvijek to nije dostavio obrtnicima. Procjenjuje se da će Grad za izmjenu imena ploča s nazivima ulica potrošiti između 10 i 17 milijuna kuna, dok će građani ukupno izdvojiti oko 13,2 milijuna kuna za nove pločice. Duško Radan, djelatnik i bivši vlasnik Gravografa, jedne od najstarijih tvrtki koja se bavi izradom kućnih brojeva, ne dijeli gradski optimizam.

- Neće se to dogoditi još bar deset godina. Sada postoji više vrsta brojeva, metalni, plastificirani, emajlirani... Uglavnom se radi o dimenzijama 20x15 centimetara. No, neki na sebi imaju nazive ulica, a neki samo brojeve. Puno je tu različitosti - objašnjava Radan.

Građani zbunjeni

Kaže kako im Grad još nije dostavio izgled jedinstvenih kućnih brojeva. Obrtnicima to stvara probleme jer su Zagrepčani čuli za gradsku odluku o unificiranim kućnim brojevima. Zbog toga se sada ne usude uzeti drugačiji kućni broj, jer su svjesni da će ga za koji mjesec ili godinu morati promijeniti, iako zapravo nije riječ o velikoj investiciji jer je cijena jedne pločice oko 80 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 02:21