PROBLEM FINANCIRANJA

Gradski zastupnici: Dinamov stadion je i dalje kamen spoticanja

 CROPIX

Zagrebački gradski zastupnici Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!), Tomislav Stojak (HNS) i Nenad Matić (Zelena lista) poručili su kako ne vide problem da, ako to žele, iz "Dinama" financiraju gradnju stadiona, ali pitaju se treba li im Grad Zagreb za to dati besplatno zemljište.

Novinari su zastupnike u stanci sjednice zamolili za komentar na izjavu gradonačelnika Milana Bandića na aktualnom satu da je razočaran idejom iz "Dinama" da oni sami grade stadion.

Stojak: Treba se i Grad Zagreb nešto pitati

"Ako čelništvo Dinama, udruge građana želi graditi stadion, ne vidim nikakav problem da oni sa svojim novcem naprave što god žele na zemljištu koje će od nekoga kupiti i koje je predviđeno prostorno-planskom dokumentacijom. No, ako je u pitanju gradsko zemljište i gradski objekt, onda ne može netko iz kluba doći i reći - mi ćemo tu graditi jer je nama to oteto 1992.", rekao je zastupnik Stojak.

"Treba se nešto i Grad pitati", dodao je.

Smatra da se svi mogu složiti da je stadion nužan i potreban, ali da treba napraviti model financiranja. Ali, dodao je, gradonačelnik već 15 godina priča o stadionu - bolje da više ne priča, bolje da dela.

Matić za javno-privatno partnerstvo

Gradski zastupnik Zelene liste Nenad Matić složio se da stadion treba Hrvatskoj i Zagrebu. "Nemamo adekvatne uvjete za nogomet, a imamo izvrsne rezultate kluba i reprezentacije", rekao je i dodao da model trebaju dogovoriti Grad Zagreb i Dinamo.

"Grad ima parcelu, Dinamo ima volju i ima eventualno novaca. Treba napraviti javno-privatno partnerstvo kako bi stadion što prije bio gotov", rekao je upozorivši da od donošenja odluke treba dvije-tri godine do realizacije. On je, kaže, za javno-privatno partnerstvo gdje Grad ima zemlju.

"Ako se Grad ne želi zadužiti ili to financirati, neka se Dinamo zaduži da to financira i da nađu neki oblik javno-privatnog partnerstva", rekao je.

Na tvrdnju novinara da je to otprilike rekao i gradonačelnik, Matić je na to rekao kako se nada da će oni to i riješiti.

Tomašević: Tko tu s kime pregovara, tko će odgovarati za uložene milijune?

Zastupnik Tomašević ocijenio je problematičnim što je gradonačelnik ujedno i počasni predsjednik Skupštine Dinama, pa se onda ne zna tko tu s kime pregovara.

"Mislim da Dinamo itekako ima velika sredstva da gradi stadion. Međutim, itekako trebamo gledati što je tu interes Grada s obzirom da je to zemljište gradsko. Prvo treba vidjeti studiju izvodljivosti i je li uopće isplativo da se ruši sve u što se uložilo stotine milijuna kuna", rekao je Tomašević pitajući tko će za to odgovarati.

Poručio je da se slaže da bi Dinamo itekako trebao financirati gradnju stadiona, ali se ne slaže da je uvjet za to poklanjanje zemljišta. "O tome trebamo raspravljati u Gradskoj skupštini", poručio je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:59