AKTUALNI SAT

BANDIĆ SE OBRUŠIO NA OPORBU U GRADSKOJ SKUPŠTINI 'Vi ste jadan čovjek, optužujete me bez ijednog argumenta. Ja sam ćaća Adventa'

 
Milan Bandić
 Goran Mehkek / CROPIX

NOVO, 14:26 Gradska skupštine Grada Zagreba izglasala je prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna. Od 41 zastupnika, 26 je glasalo za, a 17 protiv prijedloga rebalansa proračuna.

---------------------------------

Oporbeni zastupnici u ponedjeljak su na aktualnom satu Gradske skupštine prozivali zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog afere oko kućica na Adventu, pri čemu je Tomislav Tomašević ustvrdio da bi mu trebalo uručiti nagradu za najkorumpiraniji advent u Europi.

Glas i HSU predlagali su da se po hitnoj proceduri u dnevni red sjednice uvrsti zaključak koji traži hitno izvješće o tome po kojoj se pravnoj proceduri i propisima odradio posao oko Adventa, uključujući datume kad je što provedeno. Također su tražili financijsko izvješće gdje bi se vidjelo koliki su bili troškovi Grada i koliko je Grad uprihodovao od ovogodišnjeg Adventa, no zastupnici većinom glasova nisu prihvatili taj prijedlog zaključka.

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) pritom je ustvrdio da bi gradonačelniku trebalo uručiti nagradu u obliku reketa za najkorumpiraniji advent u Europi.

Bandić je njegov istup nazvao performansom te je poručio da postoje institucije koje se time trebaju baviti.

"Ponosan sam na Advent. Ja sam ćaća Adventa", odgovorio mu je gradonačelnik.

Gradonačelnika je zbog afere s adventskim kućicama prozvala i SDP-ova gradska zastupnica Vesna Nađ, a na što joj je gradonačelnik poručio da ako joj se ne sviđa advent da ne mora ići na njega ili da se baci u Savu.

"Nikada nećete razumjeti što znači vizija, znanje, hrabrost i odgovornost. Ne čitate priopćenja, imate šprancu od 2009. - Bandić je kriminalac", poručio je, dodavši da je ponosan na to što "misli svojom glavom, poštujući propise i koristeći se ovlastima i vizijom".

"Nemam suicidalne misli, vi da ste gradonačelnik europske metropole ne bi mi tako odgovarali. Ako ne znate odgovoriti, pitajte svog vozača, on sigurno zna", odgovorila mu je Nađ.

Aludirala je time na Zdravka Krajinu, bivšeg gradonačelnikovog vozača, čijoj je tvrtki Eko sajam j.d.o.o. Bandić dodijelio 51 kućicu na glavnom zagrebačkom trgu za ukupno 10.500 kuna.

Gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska!- Progresivni savez) istaknuo je da je danas Međunarodni dan borbe protiv korupcije te je navodio afere i optužnice koje terete gradonačelnika.

"Afera Srebrnjak, adventske kućice za pajdaše i prijatelje, brak i fiktivni razvod zbog stana", nabrajao je, između ostalog, Petek, upitavši sarkastično Bandića kako mu je sve to uspjelo.

Poručio mu je i da je njegovo "delanje" blagotovorno kao i kuga u 16. stoljeću.

"Vi ste jadan čovjek. Imam li ijednu provomoćnu presudu? Odakle vam obraz da me tako optužujete? Vi kao da živite u 1946. Optužujete me bez ijednog argumenta", odgovorio mu je gradonačelnik.

Najavio je da će o njegovim "navodnim nepodopštinama" slušati idući tjedan na pressici.

Tomašević je ustvrdio kako grad provodi javne rasprave koje nemaju smisla i građane rade budalama.

"Koja je poanta javne rasprave o otpadu, trajala je danas do ponoći, a mi danas o tome moramo odlučivati. Kad su se sve primjedbe stigle obraditi do jutros?", upitao je Tomašević.

Bandić mu je na to odgovorio kako je u 29 dana javne rasprave stiglo 60 primjedbi, a samo jučer 400. Vi ste dali odgovor na sve", kazao je.

Mateja Mišića (SDP) zanimalo je zašto će se danas donijeti odluka o kreditnom zaduženju za žičaru i popratne objekte u visini od 537 milijuna kuna na 15 godina.

Na to ga je Bandić upitao gdje je vidio da se kapitalni projekti ne financiraju kreditima i dodao da su pokušali financirati preko EU fondova i da će to napraviti najpovoljnijom kreditnom linijom.

Stanka Kordića (Glas) zanimalo je zašto Grad želi prodati APIS državi u trenutku kada ga najviše treba, na što je gradonačelnik odgovorio da se radi o strateškoj odluci i procjeni da "gradu kao manjinskom vlasniku on ne treba".

Na aktualcu je, između ostalog, jedna od tema bila i gradnja Dinamovog stadiona.

Bandić je kazao da je protiv ideje da Dinamo sam gradi stadion u Maksimiru. Istaknuo je da je razočaran tim dijelom prijedloga jer on nema pravo pokloniti klubu zemljište te projekt može ići jedino u partnerskom odnosu Dinama i Grada Zagreba.

Ako čelništvo Dinama želi graditi stadion sa svojim novcem mogu napraviti što god žele na zemljištu koje će od nekoga kupiti i koje je predviđeno prostorno planskom dokumentaciju. Ako je u pitanju gradsko zemljište, ne može netko iz kluba doći i reći da će graditi jer je njima to oteto 92. Mogu razumijeti gradonačelnika kada je rekao ne može nitko na gradskom zemljištu s gradskom imovinom raditi što god želi, treba se nešto i grad pitati. Stadion je nužan, ali treba vidjeti koji model financiranja će se primijeniti, kazao je HNS-ov Tomislav Stojak.

Tomislav Tomašević kazao je novinarima da Dinamo ima velika sredstva da gradi stadion, ali da je zemljište u Maksimiru gradsko i da treba vidjeti studiju izvodljivosti je li gradnja stadiona prije svega isplativa.

Maras: S oporbenim klubovima dogovaramo raspisivanje referenduma oko GUP-a

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u ponedjeljak je najavio da s oporbenim klubovima u Gradskoj skupštini dogovoraju sakupljanje potpisa kako bi u redovnu skupštinsku proceduru uputili zahtjev za raspisivanje referenduma oko GUP-a.

"To znači da u narednih mjesec i nešto dana taj zahtjev možemo uputiti i može se provesti redovna procedura. Ukoliko gradonačelnik Bandić bude slušao, kao što on voli reći da voli poslušati, neka posluša građane grada Zagreba što misle o GUP-u", istaknuo je Maras na konferenciji za novinare ispred zgrade Gradske skupštine, prije početka skupštinske sjednice.

"Znači, tražimo referendum prije usvajanja GUP-a u veljači", poručio je Maras.

Na pitanje koji su razlozi što je gradonačelnik Bandić odgodio da se GUP po hitnom postupku uvrsti na današnju sjednicu i prebacio za sjednicu u veljači, Maras je rekao da je razlog odgode to što je GUP povezan s gradonačelnikom Bandićem, a s njim je povezana aktualna predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

"Znači, vrlo jasna poruka Zagrepčanima i Zagrepčankama. Tko je za GUP neka glasa za gospođu Kolindu Grabar-Kitarović jer ona predstavlja ono na predsjedničkim izborima što gradonačelnik Zagreba predstavlja u gradu Zagrebu", poručio je Maras.

Komentirajući prosvjed protiv poskupljenja računa za odvoz otpada, Maras rekao da taj prosvjed pokazuje "da u gradu Zagrebu ljudi nisu baš najsretniji sa odlukama koje donosi Gradska uprava, odnosno gradske vlasti".

Istaknuo je da će Gradska skupština danas glasati o dvije važne točke - proračunu Grada Zagreba za sljedeću godinu te odluci koja će dovesti do poskupljenja odvoza otpada u Zagrebu.

"SDP grada Zagreba neće podržati ni jednu ni drugu točku", poručio je Maras.

Objasnio je da gradski proračun SDP-ovci neće podržati zbog toga što prioriteti gradonačelnika Bandića nisu oni koji bi trebali biti za grad Zagreb, a to je infrastruktura prometa.

"Mi smo predložili nekolicinu amandmana koji su vezani uz mostove u Zagrebu i jedan vrlo važan amandman je ugradnja liftova u višekatne zgrade jer mislimo da bi grad trebao subvencionirati ugradnju liftova za one građane koji imaju mogućnost da ih ugrade", rekao je Maras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. prosinac 2021 18:26