Milijunsku rasvjetu za most postavljao Šelendićev zet

ZAGREB - Darko Mučnjak, 27-godišnji poduzetnik i vlasnik tvrtke Elicom gradnja, koja je dobila 11 milijuna kuna vrijedan posao postavljanja dekorativne rasvjete na Domovinskom mostu, zet je Željka Šelendića, zagrebačkog poduzetnika, poznatog po aferi sa stolicama za koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski i prijateljstvu s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Mladi je biznismen, naime, prije dvije i pol godine oženio Šelendićevu kćer Nikolinu koja bi zajedno s bratom Josipom, nakon očeva umirovljenja, trebala preuzeti obiteljski obrt Šela.



Mučnjak je u poslovnim krugovima potpuno nepoznat pa je poput bombe odjeknula informacija da je upravo njegova tvrtka dobila posao na Domovinskom mostu, i to tek u drugom krugu. Iako smo s Mučnjakom željeli razgovarati o njegovu poslovnom uspjehu i karijeri te činjenici da je obiteljski povezan s jednim od najmoćnijih zagrebačkih obrtnika, mladi poslovnjak danima nije odgovarao na naše telefonske pozive.



Mladi je biznismen prije dvije i pol godine oženio Šelendićevu kćer Nikolinu koja bi zajedno s bratom Josipom, nakon očeva umirovljenja, trebala preuzeti obiteljski obrt Šela
Šelendićev zet Elicom gradnju osnovao je u veljači ove godine odnosno mjesec dana prije nego što su njegovi djelatnici počeli postavljati ukrasnu rasvjetu. Kontroverze oko tog posla počele su već u kolovozu 2006. kada su Zagrebačke otpadne vode (ZOV) kao investitor mosta zatražile od glavnog izvođača radova, Industrogradnje, tri ponude za postavljanje dekorativne rasvjete.



Industrogradnja ubrzo šalje tri ponude, od koje je najjeftinija bila od tvrtke Telektra te je s gotovim projektom iznosila 9,8 milijuna kuna. Unatoč tome čini se da te ponude direktor ZOV-a Ante Pavić nije uzeo u obzir jer je nekoliko mjeseci poslije od još tri tvrtke zatražio nove ponude. Posao je s ponudom teškom više od 11 milijuna kuna naposljetku dobila dobila Elicom gradnja.



No, kako doznajemo, to nije jedini posao koji je obitelj Mučnjak odradila ili radi za Grad. Naime, ta obitelj posjeduje i tvrtku Elicom koja, prema referencama na svojoj web stranici, već nekoliko godina održava javnu rasvjetu u gradu. Navodno su dvije obitelji povezane otprije i kumskim vezama pa se u kuloarima priča kako su Mučnjaci u posao gradske rasvjete ušli uz pomoć Šelendića.



Šelendići su poznati po druženjima s gradonačelnikom Milanom Bandićem, predsjednikom Stjepanom Mesićem i još mnogim utjecajnim političarima. Naime, na proslavi 100 godina postojanja Šelendićeva obrta Šela u svibnju 2006. bili su i Bandić i Mesić s kojim je pozirala cijela obitelj zajedno sa zetom Mučnjakom.



Šelendić je napoznatiji po tome što je besplatno obnovio spomenik banu Jelačiću, no najviše ga se prozivalo zbog ugradnje 2000 stolica u dvoranu Lisinski. Tada se u medijima pisalo kako je Šelendić dobio posao zbog prijateljstva s Milanom Bandićem, a kao glavni argument istaknuta je činjenica da je Šelendić napravio stolice prije nego što je natječaj raspisan.



- Optužen sam ni kriv ni dužan. Na tom sam natječaju bio najpovoljniji. Prozivanja za posao u Lisinskom povrijedila su me jer sam jedini proizvođač tih stolica u Zagrebu i za taj grad sam napravio puno, a prikazan sam u medijima kao da sam samo napisao račun. To me jako povrijedilo - ispričao je Šelendić u velikom intrervjuu za Jutarnji list uoči obljetnice svog obrta.

Nakon toga u javnosti se ubrzo pojavio skandal oko ZET-ova natječaja za radove na tramvajskim prugama, na kojem je Šelendićev sin Josip pobijedio tvrtku PKS, koja je 14 godina izvodila radove. Iako je Ministarstvo poništilo natječaj, ZET je milijunski posao dodijelio Cargo Transu, tvrtki u vlasništvu Josipa Šelendića. Sljedeće godine se doznalo da je Željko Šelendić 2003. kupio više od 4000 četvornih metara zemljišta u Dolju po cijeni od 60 eura po četvornome metru. Šelendić je navodno već tada znao da će se tamo graditi kompleks u sklopu nove Žičare, čime je cijena tog zemljišta porasla više od pet puta, odnosno na 350 eura po četvornom metru. Posljedna afera izbila je prije dva mjeseca, a zbog kupnje HT-ovih dionica. Naime, mlađi Šelendić je preko svojih radnika kupio 52 paketa dionica, a taj je potez objasnio da ih je zapravo kupovao za svoje djelatnike.

Ante Milković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:12