IZ BOLNICE U VRUĆ POLITIČKI TJEDAN

NAJBLIŽI SURADNICI I LIJEČNICI GA ODGOVARAJU, ALI BANDIĆ NE ŽELI NI ČUTI 'Dolazim! Da je bilo što drugo, ostao bih u krevetu...'

 
 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak će najvjerojatnije biti na svečanosti otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Iako su ga njegovi najbliži suradnici danas cijeli dan uporno odgovarali od toga, Bandić je čvrsto odlučio da takav događaj ne želi propustiti. Prema jednom od scenarija, Bandić će na svečanost otkrivanja spomenika Tuđmanu doći u kolicima, a imat će i liječničku pratnju.

- Razgovarao je sa svima i svi smo mu poručili da sluša liječnike jer ovo nije bezazlena situacija. Rekao nam je da bi ostao u bolnici da je bilo što drugo, ali da zbog Tuđmana ne smije ostati u krevetu. To je njegov projekt i to ne želi propustiti - rekli su nam njegovi najbliži suradnici u nedjelju poslijepodne. Na naše pitanje postoji li mogućnost da se predomisli, kratko su nam odgovorili kako bi i liječnici i oni bili najsretniji da se takvo nešto dogodi, no da su šanse za takav Bandićev potez minimalne. - Nikad se ne zna, možda i posluša liječnike koji ga odgovaraju od toga i prijete da bi si mogao zakomplicirati život, no u nedjelju poslijepodne Bandić je bio vrlo jasan po tom pitanju.

Napravljen scenarij

Scenarij je već napravljen za njegov dolazak - rekli su nam. Bandićevo zdravstveno stanje u nedjelju je bilo malo bolje, što je posljedica činjenice da uzima lijekove i miruje jer svaka nagla kretnja kod embolije može uzrokovati da se neki drugi tromb odvoji i ponovno zakomplicira zdravstveno stanje zagrebačkog gradonačelnika. Upravo zbog toga, liječnici ga sigurno neće pustiti iz bolnice danas, pa ako Bandić odluči riskirati, morat će potpisati izjavu da izlazi na vlastitu odgovornost, što je u tim situacijama nužno. On takvu izjavu, kako doznajemo, danas još nije potpisao. Ako odluči otići iz bolnice na vlastitu odgovornost, oni mu, kažu naši izvori, neće osigurati prijevoz ni liječnika do križanja Vukovarske i Ulice Hrvatske bratske zajednice te će to morati sam osigurati.

Osim otkrivanja spomenika Tuđmanu, Bandića ovaj tjedan u Skupštini čeka i glasanje o proračunu za 2019. godinu. Svojim kolegama već je najavio da će se u četvrtak pojaviti na sjednici Gradske skupštine, no njegovi suradnici uvjereni su da će ga od toga odgovoriti. Za prolazak proračuna Bandiću nedostaju tri ruke, s obzirom na to da su Neovisni za Hrvatsku, koji su s Bandićem i HDZ-om činili većinu, odlučili da neće podržati taj temeljni gradski dokument. Bandić tako trenutno ima podršku 23 zastupnika, a za proračun mu treba 26. Njegovi suradnici, kako iz stranke tako i iz HDZ-a, optimisti su i uvjereni da će proračun na kraju proći. - Veća je mogućnost da opozicija ostane bez ruku kojima jede ili piše nego da mi ostanemo bez 26 ruku u zagrebačkog Gradskoj skupštini - kaže jedan od Bandićevih najbližih suradnika.

Tko će podržati?

Tko bi im mogao dati podršku, ne žele otkrivati. Prema nekim nagađanjima, potpora oko nove većine i podrška proračunu trebala bi se dogovoriti do utorka, a ako taj dogovor propadne, Bandić bi se, kako zbog svog zdravstvenog stanja tako i zbog dodatnih pregovora, mogao odlučiti i na sljedeći potez. Mogao bi, naime, s dnevnog reda povući točku o proračunu i predložiti je naknadno. Ako do toga dođe, dobit će na vremenu jer će mu se poboljšati zdravstveno stanje, a imat će i dodatnog manevra za dogovore o novoj većini. Ako povuče taj potez, novi prijedlog proračuna mora predložiti do 31. prosinca. Predstavnici oporbenih klubova koje smo kontaktirali, uvjeravali su nas da neće dići ruku za proračun. U petak je istekao rok za podnošenje amandmana. Predsjednica Građanskog liberalnog saveza i zagrebačka gradska vijećnica Anka Mrak Taritaš rekla nam je da, koliko joj je poznato, oporbeni vijećnici nisu podnijeli ni jedan amandman na predloženi proračun, što znači da neće imati ni razloga dići ruku za njega. Upitali smo misli li da će Bandić pronaći potrebne tri ruke.

- Ne znam. Vidjet ćemo u četvrtak. Meni je puno izgledniji scenarij da će se u prikupljanje većine za gradski proračun uključiti premijer Plenković osobno jer njemu prijevremeni izbori za zagrebačku Gradsku skupštinu početkom godine nikako ne odgovaraju s obzirom na to da na njima ne može pobijediti. Oni ne odgovaraju ni Bandiću jer bi njegova stranka puno teže pronašla partnere za većinu u novoj Skupštini nego nakon izbora 2017. Zato mislim da će se s nacionalne razine, s vrha HDZ-a, izvršiti pritisak da se u zagrebačkoj Skupštini osigura većina - kaže Mrak Taritaš.

Bandić umjesto Švaljek

Iako iz HSLS-a poručuju da njihova tri vijećnika, među kojima je i čelnik stranke Darinko Kosor, nipošto neće u četvrtak dići ruku za Bandićev proračun, upravo bi ta stranka, s obzirom na to da je u koaliciji s HDZ-om na nacionalnoj razini, mogla biti glavna meta pritiska da spasi Bandićev proračun. Naši sugovornici iz zagrebačke Gradske skupštine ističu da bi ruke podrške Bandić mogao tražiti i od triju zastupnika Nezavisne liste za Zagreb, koju je predvodila Sandra Švaljek. Nakon njezina povlačenja iz Skupštine, njihove šanse za preskakanjem praga na izvanrednim izborima također nisu osobite, pa bi mogli procijeniti da im je u interesu produljiti životni vijek sadašnjoj Skupštini. Bandić bi, ističu naši sugovornici iz Skupštine, podršku za proračun mogao potražiti i u Klubu vijećnika SDP-a. Valja podsjetiti da mu je od lokalnih izbora do danas već pretrčalo njih dvoje, SDP-ovci Radenko Tomić i Tamara Čubretović.

Dvoje iz SDP-a

Sadašnji SDP-ovi vijećnici pripadnici su Bernardićeve struje, a dođe li do raspuštanja Skupštine zbog neizglasavanja proračuna, slabi su izgledi da će ih novi šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras staviti na izbornu listu. Moguće je i da dvoje SDP-ovaca koji su izabrani u Gradsku skupštinu, ali su u nju poslali zamjenike, aktiviraju svoje mandate i podrže Bandićev proračun. Riječ je o Ljubici Hrgović i Tihomiru Barišiću, koji su s liste SDP-a izabrani u Skupštinu, a s obzirom na to da obnašaju visoke dužnosti u zagrebačkoj Gradskoj upravi, koje su nespojive s vijećničkim mandatom, u Skupštinu su poslani njihovi zamjenici Matej Mišić i Renato Petek. Nije isključeno, tvrde naši izvori iz zagrebačke Skupštine, da će Bandić Ljubicu Hrgović i Tihomira Barišića preseliti na pozicije u Gradskoj upravi koje nisu nespojive s vijećničkom dužnošću kako bi mogli aktivirati mandate i spasiti njegov proračun.

Pod pritiskom da podrži proračun, mogao bi se naći i HNS-ov gradski vijećnik Tomislav Stojak. Zatraži li Plenković od Vrdoljaka da njihov gradski vijećnik Stojak spasi zagrebačku Skupštinu od raspuštanja, Stojaku će biti teško oduprijeti se jer je zaposlen u Ministarstvu graditeljstva, kojem je na čelu Štromar. Situacija oko zagrebačke Skupštine rasplest će se do kraja prosinca. Padne li u četvrtak predloženi gradski proračun, Bandić pred Skupštinu mora doći s prijedlogom o privremenom financiranju. Ne podrže li, međutim, vijećnici njegov proračun, malo je vjerojatno da će podržati i prijedlog privremenog financiranja, a u tom se slučaju zagrebačka Skupština mora raspustiti odmah.

Na otkrivanje spomenika stiže državni vrh i kardinal Bozanić

Svečanost otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu počinje u 15 sati intoniranjem himne koju izvode Orkestar Hrvatske vojske i Zbora Opere HNK, uz podizanje hrvatskog stijega pripadnika Počasno-zaštitne bojne. Nakon minute šutnje za poginule branitelje i žrtve Domovinskog rata, predviđena su prigodna obraćanja gradonačelnika Bandića (ako dođe), premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Predsjednica, gradonačelnik, obitelj Tuđman i autor Kuzma Kovačić zajednički bi trebali otkriti spomenik uz pjesmu “Tvoja zemlja”, koju će izvesti Đani Stipaničev, a spomenik će blagosloviti kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup. Vanda Winter izvest će “Suzu za zagorske brege”, pjesmu koju je Tuđman volio, Đani Stipaničev, Renata Sabljak i Zbog HRM-a izvest će “Moju domovinu”, a Zbor i Orkestar “Odu radosti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:41