OTEŽANO DISAO I PUNO KAŠLJAO

BANDIĆ SPAŠEN U ZADNJI ČAS! Otkriveno koliko će morati ostati u bolnici, zna se i tko preuzima njegove ovlasti!

 
Milan Bandić
 Ronald Goršić / CROPIX

Nakon što je u petak navečer hitno primljen u Kliniku za plućne bolesti Jordanovac, o čemu je hrvatsku javnost prvi izvijestio Jutarnji, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić medicinski je obrađen na jedinici intenzivne skrbi, iz koje je u subotu prebačen u bolnički apartman na četvrtom katu, gdje se nastavlja intenzivno liječenje i obavljanje pretraga. Podsjetimo, iz njegova ureda u subotu poslijepodne priopćili su da je Bandiću dijagnosticirana embolija pluća s ishodištem bolesti iz desne potkoljenične vene.

Bandiću je, među ostalima, u subotu u posjet došao jedan od njegovih najvjernijih suradnika Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, koji je bio u društvu još dvojice muškaraca. Od pacijenata na odjelu na kojem se Bandić liječi čuli smo kako su na bolničkom hodniku vidjeli i premijera Andreja Plenkovića koji je također došao posjetiti zagrebačkoga gradonačelnika.

Medicinska sestra u bolnici nas je pristojno zamolila da se ne približavamo Bandićevoj sobi na kraju hodnika kojim pacijenti i njihovi posjetitelji, primijetili smo, normalno šeću. Dok se u medicinskim kuloarima nagađa koliko je njegovo stanje ozbiljno, na odjelu na kojem se liječi atmosfera ne odudara od uobičajene vikendom i ni po čemu se ne da zaključiti da im je jedan od pacijenata prvi čovjek grada.

Kako Jutarnji doznaje, plućna embolija kod Bandića je posljedica trostrukog prijeloma potkoljenice od prije više od mjesec dana, kada je navodno odbio da mu se stavi gips jer nije htio ići na prijem kod ruskog predsjednika Vladimira Putina s gipsom na nozi. Javnost je za njegov problem s nogom saznala kada se početkom studenoga na presici pojavio sa štakama. Tada mu je preporučeno mirovanje. No, kako po običaju Bandić ne sluša liječnike, ni prijelom nije uspio zaustaviti njegove 'pohode' diljem grada, premda su mu liječnici sugerirali poštedu.

Bandić je, saznajemo, zadnjih dana otežano disao i dosta kašljao. Međutim, to mu nije bio razlog da zatraži medicinsku pomoć sve do petka, kada je ipak nakratko konzultirao liječnike i kao terapiju dobio antibiotike jer je klinička slika ukazivala na bronhitis. No, u poslijepodnevnim satima stanje mu se bitno pogoršalo i zbog toga je ipak pristao otići na Rebro, gdje su vrlo brzo liječnici shvatili da je kašalj najvjerojatnije posljedica plućne embolije te su ga navečer prebacili na Jordanovac. Tamo su liječnici odmah počeli intenzivno liječenje s obzirom na to da plućna embolija može završiti kobno. Naime, gotovo svaki četvrti pacijent umre.

Usprkos tome Bandić je, doznajemo, u svom uobičajenom stilu 'zamolio' liječnike 'da obave što trebaju u dva dana jer on u ponedjeljak ima važni posao'. Naime, za ponedjeljak je predviđeno otkrivanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. S obzirom na dijagnozu, liječnici sasvim sigurno neće Bandića za dva dana pustiti iz bolnice jer kažu da najkraće bolničko liječenje u takvim slučajevima treba potrajati desetak dana.

Nakon fraktura nastaje tzv. maseni tromb i zahvaća plućnu mikrocirkulaciju, što kod odraslih uzrokuje respiratorni distresni sindrom (ARDS), što se očito dogodilo i Bandiću, pa se činilo da ima bronhitis. Zapravo se radilo o upali pluća uzrokovanoj trombom. Plućna embolija nastala je zbog tromba, odnosno krvnog ugruška koji je ušao u plućnu arteriju i smanjio dotok kisika u pluća. Takav tromb nerijetko kreće iz vene na nozi. U čak 65 posto slučajeva takvi se ugrušci šire u oba plućna krila, u 25 posto pacijenata u desno, a kod 10 posto slučajeva u lijevo. Plućna embolija razvija se tako da pacijent sve teže diše i doslovno u nekoliko minuta može biti životno ugrožen. Postavljanje dijagnoze je teško pa se zato primjenjuje snimanje radioizotopnom perfuzijom, odnosno praćenjem krvotoka kroz pluća te arteriografijom ili snimanjem plućnih arterija. Liječe se simptomi, a koristi se i tzv. trombolitička terapija niskomolekularnim heparinima.

Izglasavanje proračuna pratit će iz bolničke postelje

Pred zagrebačkim gradonačelnikom trebao je ovo biti uzbudljiv tjedan u kojem je trebao otvoriti spomenik Franji Tuđmanu, ali još važnije braniti proračun u Gradskoj skupštini. No, kako ga je bolest spriječila u obavljanju dužnosti i nakon što su mu liječnici naložili minimalno jednotjedni oporavak, mijenjat će ga zamjenica Jelena Pavičić-Vukičević, koju je on ovlastio da bude privremena gradonačelnica dok je on dulje vrijeme spriječen. Gradonačelnik, sukladno Zakonu o Gradu Zagrebu, ima dva zamjenika, odnosno zamjenice - već spomenutu Pavičić-Vukičević i Oliveru Majić. Ostane li Bandić u bolnici, Jelena Pavičić-Vukičević zajedno s obitelji Tuđman, predsjednicom Republike i autorom Kuzmom Kovačićem otvorit će spomenik Tuđmanu u ponedjeljak u 15 sati, u srijedu će odraditi i akte gradonačelnika, a u četvrtak slijedi burna rasprava o proračunu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:57