Nakon otvaranja MSU na redu su drugi muzeji

ZAGREB - Najveći i najsuvremenije opremljen muzej u Hrvatskoj, Muzej suvremene umjetnosti arhitekta Igora Franića, trebao bi biti otvoren za 60-ak dana.



Napokon, kažu odgovorni za taj muzej, ali i arhitekti i umjetnici čiji su drugi projekti morali biti zaustavljeni kako bi ta institucija kapitalnog značenja bila dovršena. Potrošeno je 410 milijuna kuna, gradilo se šest godina, a rok je nekoliko puta bio prekoračen.



Sada kad je MSU dovršen, postoji nada da će se projekti, koji su dugo tavorili u drugom planu, napokon ostvariti. To su, prije svih, Džamonjin muzej u kojemu bi bila smještena njegova donacija Zagrebu, Muzej osjeta arhitektice Nede Cilinger te Hrvatski povijesni muzej.



Donacija Dušana Džamonje




Ostvarenje životnog projekta  kipara Dušana Džamonje još je u povojima. Njegova neispunjena želja bila je osnivanje muzeja u kojemu bi bila smještena donacija njegovih najreprezentativnijih djela. Posljednji prijedlog o kojemu se govorilo, i koji je bio predmet dugih rasprava između umjetnika i Grada, nalazi se na mjestu dvije derutne barake u Jurkovićevoj ulici, nedaleko od Džamonjina atelijera.



- Mi smo spremni donirati 350 djela, a jedan od uvjeta je osnutak muzeja. No, od Grada nemamo novih vijesti o tome. Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo i financijske zahtjevnosti toga kulturnog pothvata koji je za mog oca ostao neostvarena želja.



Zbog toga bi bilo dobro osnovati muzej barem kao instituciju kako bi se pokušalo tražiti sponzore za gradnju - rekao je Fedor Džamonja koji će potkraj godine ponovno Gradu ponuditi očevu monumentalnu kolekciju, ali će ovaj put donatori zbirke biti njegova majka i on.



Jeftiniji od drugih



Na realizaciju čeka i svjetski zanimljiv muzej u zapuštenom tunelu ispod Griča, prema projektu arhitektice Nede Cilinger, predstavljen prije četiri godine. Iako je dobivala obećanja da će početi ostvarivanje projekta vrijednog oko osam milijuna eura, Muzej osjeta ostao je do danas samo mrtvo slovo na papiru.



 
Muzej osjeta na Griču



Smješten u tunelu, jedini  je muzej kojem nije potrebno uređenje fasade, a povezivat će Gornji i Donji grad
 
Hrvatski povijesni muzej



Bit će udomljen u bivšoj zgradi Tvornice duhana Zagreb, a prostirat će se na osam tisuća četvornih metara


 
Muzej Dušana Džamonje



Predviđen je u derutnim zgradama u Jurkovićevoj ulici, nedaleko od atelijera u kojem je umjetnik stvarao


Jedinstveni muzej bit će podijeljen na zone posvećene osjetima vida, sluha, okusa i mirisa, a tunelske prolaze krasile bi animacije i hologramski prikazi na atraktivnim prostorima za izložbe, koncerte i razne prezentacije. Uz muzej je planirano i uređenje parkova na južnoj padini Griča, a projekt bi oživio komunikaciju između Gornjeg i Donjeg grada.



- Zapelo je na financiranju, iako je ovaj muzej mnogo jeftiniji od drugih budući da se ne bi moralo uređivati pročelje. Nadam se da će ove godine radovi napokon početi i da ćemo 2012. svim svojim osjetima uživati u novom gradskom muzeju - kaže Neda Cilinger.



Muzej u bivšoj  tvornici



Uskoro bi se iz podstanarstva na Gornjem gradu trebao iseliti i Hrvatski povijesni muzej. Novi dom bit će mu Tvornica duhana Zagreb u Jagićevoj ulici, a ta bi se povijesno važna ustanova prostirala na 8000 četvornih metara na prvom i drugom katu bivše tvornice. Kompleks vrijedne industrijske arhitekture trebao bi stajati oko 200 milijuna kuna.



Ključ tvornice u rukama je Ankice Pandžić, ravnateljice Povijesnog muzeja, no zbog spore birokracije muzej i dalje stoluje u palači Vojković-Oršić-Rauch na Gornjem gradu.



- Radimo na stalnom postavu i drago nam je što ćemo napokon dobiti kuću povijesti. Želimo da taj postav bude edukativan i najvjerojatnije će se zvati ‘Od doseljenja do osamostaljenja’. Useljenju se nadamo 2011. godine. Sretni smo što napokon dobivamo odgovarajući prostor - rekla je  Pandžić.



Marija Jurić Zagorka vraća se doma



Sljedeći tjedan trebao bi biti otvoren Memorijalni centar “Marija Jurić Zagorka” u



stanu spisateljice na Dolcu 8. Grad je početkom godine otkupio stan za 450.000 eura i dodijelio ga Muzeju grada Zagreba. Kako u muzeju nisu imali dovoljno Zagorkinih artefakata, prostor je dodijeljen Centru za ženske studije, čije će aktivistice u njemu podsjećati polaznike na buran život prve hrvatske novinarke.



- Stan će biti otvoren za javnost, a u sklopu njega je i spomen-soba u kojoj je ona živjela. Sljedeći tjedan počinje ciklus obrazovnih programa ‘Pod Zagorkinim suncobranom’, posvećen književnosti i popularnoj kulturi - najavila je Rada Borić, direktorica Centra.






Tomislav Mamić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:08