PAT POZICIJA

NEMA KRAJA IZNENAĐENJIMA GRAĐANIMA CENTRA ZAGREBA 'Odjednom su nam sad isključili plin jer dimnjačar traži da stavimo drugi bojler'

Iz Gradske plinare su nam potvrdili da su bili u redovnom pregledu i da su plombirali bojlere za koje su procijenili da postoji sigurnosna ugroza
Herman Vukušić
 Srđan Vrančić / CROPIX

Stanarima zgrade na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu prošli su tjedan u posjet došli djelatnici Gradske plinare. Trebala je to biti samo rutinska zamjena plinomjera te ispitivanje unutarnjih plinskih instalacija, redovni posao koji se obavlja svakih deset godina, no na kraju je 7 od 11 stanova ostalo bez plina.

U tim kućanstvima su djelatnici plinare plombirali atmosferske bojlere jer su zaključili da postoji ugroza za zdravlje stanara, a plin će im pustiti tek nakon što pribave pozitivni dimnjačarski nalaz te obave servis trošila. No, kako nam kažu stanari, dimnjačar im taj nalaz ne želi dati dok ne prijeđu na kondenzacijske bojlere, zbog čega se sada nalaze u pat poziciji.

Tri dimnjaka

- Naša zgrada, na sreću, nije doživjela velika oštećenja u potresu, tako da nam nisu ni u jednom trenutku zatvorili plin. Dobili smo zelenu naljepnicu, a što se tiče štete dimnjačar nam je isprva rekao da moramo ukloniti samo jedan dimnjak. Kada smo angažirali građevinsku firmu onda je odjednom promijenio mišljenje i naveo da ipak trebamo spustiti tri dimnjaka. Sve to smo učinili i dobili od dimnjačara usmenu suglasnost da je sve u redu - priča nam Herman Vukušić, predstavnik suvlasnika zgrade.

I onda su prošli tjedan došli radnici plinare. Rutinski pregled plinskih instalacija na kraju se pretvorio u akciju plombiranja bojlera koja je neugodno iznenadila stanare. Nedugo nakon toga su čuli da se ista stvar dogodila i u zgradi u Tuškanovoj i Derenčinovoj ulici. Zbog toga je Vukušić odlučio pisati prema uredu gradonačelnika Milana Bandića kako bi upozorio na nepravdu koja se događa građanima Zagreba.

Što napraviti

- Zagrepčanima se sada masovno, bez upozorenja zatvara plin. Svjestan sam da dolazi toplije vrijeme i da grijanje više neće biti toliko potrebno, no i dalje je potrebno imati toplu vodu. Mi smo sada u takvoj situaciji da ne možemo dobiti nalaz od dimnjačara i jedino što nam preostaje jest da uzmemo kondenzacijske bojlere, no čak nam i to nitko nije izričito potvrdio nego samo imamo nagađanja - ističe Vukušić te dodaje kako su probali kontaktirati dimnjačara za dobivanje spomenutog nalaza, no on još uvijek nije došao.

Njihov nadležni dimnjačar jest Stjepan Crljen koji pokriva dio područja Medveščak pa smo ga osobno nazvali da provjerimo što stanari moraju napraviti kako bi ponovno dobili plin. Na naš poziv je pak samo odgovorio da nema komentara.

I što sada mogu napraviti stanari? Iz Gradske plinare su nam potvrdili da su bili u redovnom pregledu i da su plombirali bojlere za koje su procijenili da postoji sigurnosna ugroza. Ujedno su istaknuli da će potrošačima plin u bojlere spojene na dimnjak biti pušten nakon dobivanja pozitivnog dimnjačarskog nalaza i servisiranja trošila.

Drugim riječima, stanari ne mogu dobiti plin sve dok dimnjačar ne izda pozitivan nalaz, no upravo je mnogim građanima s atmosferskim bojlerima sada veliki problem doći do tog dokumenta jer brojni dimnjačari traže prelazak na kondenzacijske bojlere.

Nisu jedini

No, kao što smo rekli, nisu stanari s Trga žrtava fašizma jedini koji su se suočili s ovim problemom. Višnja Maras stanuje u Tuškanovoj ulici i njoj su isto tako djelatnici plinare prošli tjedan plombirali bojler. Njena situacija je slična kao i kod Vukušića - zgrada im nije stradala u potresu, morali su sanirati tek pokoji dimnjak i nisu im isključili plin. Tek nakon redovnog pregleda brojila su joj odlučili plombirati atmosferski bojler.

- Kada sam nazvala dimnjačare rekla sam im da ću prijeći na kondenzacijski bojler kako ne bih imala nikakvih problema, na što su mi oni ipak odgovorili da pričekam do ljeta kada se situacija bolje razjasni i popravi - ističe Maras te dodaje da su stanari ipak dogovorili da idući tjedan dimnjačari ponovno dođu u kontrolu za izdavanje atesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:59