VAŽNA OBAVIJEST

GRADSKA PLINARA ZAGREB O PRIKLJUČENJU PLINA NAKON POTRESA 'Građani ne smiju sami puštati plin u sustav, evo što točno trebaju napraviti'

 Darko Tomaš / CROPIX

Gradska plinara Zagreb (GPZ) u utorak je izdala upute što je sve potrebno poduzeti da bi se objekti u kojima je plin isključen zbog potresa mogli ponovno priključiti, upozorivši pritom građane da zbog svoje sigurnosti plin ne smiju sami puštati u sustav.

Za sigurno puštanje plina nužne su tri pretpostavke, a prva je pozitivan nalaz dimnjačara za sve dimnjake u zgradi, pri čemu je popis ovlaštenih dimnjačara objavljen na stranici Plinare (www.plinara-zagreb.hr).

Druga je pozitivan nalaz statičara ili stalnog sudskog vještaka za građevinarstvo da objekt nije ugrožen potresom te da se plin može pustiti u siguran objekt, a treća da je kod puštanja plina u stambene zgrade obavezan pristup u sve stanove.

Tomu, pak, prethodi nekoliko koraka - za stambene zgrade korisnici se moraju javiti svojim upraviteljima, koji dostavljaju potrebnu dokumentaciju Odjelu prodaje GPZ-a.

Odjel prodaje otvara radni nalog i prosljeđuje ga Odjelu mjerenja, koji kontaktira korisnika i dogovara ispitivanje instalacije i puštanje plina na uporabu.

Radni nalog u Odjelu prodaje se otvara bez avansne uplate, a račun se korisniku dostavlja nakon izvršenih poslova, pojašnjavaju iz Gradske plinare Zagreb.

Popis ovlaštenih izvođača

U slučaju potrebe za sanacijom plinske instalacije, popis ovlaštenih izvođača također se nalazi na web stranici GPZ-a, napominju iz Plinare, iz koje upozoravaju građane da zbog svoje sigurnosti plin ne smiju sami puštati u sustav.

Cijena sanacije ovisi o radovima koje je potrebno izvesti sukladno troškovniku ovlaštenog plinoinstalatera, a informativne cijene možete vidjeti OVDJE.

Gradska plinara Zagreb ne traži posebno izdavanje potvrde o servisu bojlera već je dovoljno da stranka ima potvrdu s posljednjeg servisa bojlera (preporuka je bojler servisirati jednom godišnje), što je dio redovne procedure puštanja plina u sustav, a kako bi se mogla garantirati sigurnost distribucije plina.

S obzirom da prilikom ispitivanja plinske instalacije djelatnici GPZ-a moraju ući u svaki stan te aktualnu pandemiju koronavirusa, GPZ moli sve građane da prije dolaska ispitivača dezinficiraju svoje prostore, drže propisan razmak od djelatnika GPZ-a te dezinficiraju prostor nakon odlaska ispitivača.

Ponavljamo, iz Plinare upozoravaju građane da zbog svoje sigurnosti plin ne smiju sami puštati u sustav. Tome su i priložili napomene o opasnosti od trovanja ugljičnim monoksidom (CO) zbog srušenih ili urušenih dimnjaka.

Trovanje ugljičnim monoksidom

Kako kažu iz GPZ-a, većina dimnjaka u starijim zgradama je srušena ili urušena, a pogotovo u samom središtu grada. Ako je plinski bojler spojen u takav dimnjak sigurno će doći do povrata dimnih plinova te mogućnosti smrtnih posljedica zbog trovanja ugljičnim monoksidom, kažu iz Plinare.

Upozoravaju se korisnici da ne smiju koristiti bojlere sa spojem u srušene ili oštećene dimnjake, a također su vrlo opasni i dimnjaci koji izvana nisu oštećeni, a oštećena je unutarnja strana dimnjaka.

Iz toga razloga se plinski bojleri sa spojem u dimnjak ne smiju upotrebljavati bez da je dimnjak pregledan od strane područnih dimnjačara, napominju iz Gradske plinare Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 12:53